Quantcast
Αυτό είναι το νέο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας - Ολόκληρο το κείμενο - enikonomia.gr
share

Αυτό είναι το νέο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας – Ολόκληρο το κείμενο

δημοσιεύτηκε:

Αργά το βράδυ της Τετάρτης αναρτήθηκε στον διαδικτυακό κόμβο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το νέο πλαίσιο συμφωνίας με την Ελλάδα.

Στο κείμενο κατά κύριο λόγο επισημαίνονται τα εξής:

Η δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% ως και το τέλος του 2022, χωρίς τον παραμικρό αστερίσκο.

Aφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοστεί νωρίτερα το αφορολόγητο από το 2019 αν το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της τελικής αξιολόγησης θεωρεί ότι μία εμπροσθοβαρή εφαρμογή είναι αναγκαία να για να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ το 2019.
Θέτει ως προαπαιτούμενο (η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν ικανοποιηθεί έως τις 14 Ιουνίου) την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών, μέσω νομοθεσίας αν χρειαστεί, αλλά και τη δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπουργείο Οικονομικών η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές.
Η δέσμευση για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια (over many years) με τη συνδρομή τεχνικής βοήθειας από τους θεσμούς.



Η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα ισχύσει από την 1.1.2019, όπως προβλέπεται από δύο (2) νόμους ήδη, που ψηφίστηκαν πέρυσι και πρόπερσι: τον ν.4387 (νόμος Κατρούγκαλου) τον Μάιο του 2016, αλλά και τον ν.4472 (νόμος Αχτσιόγλου) τον Μάιο του 2017. «Η περικοπή θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) το 2019-2022» γράφει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο.


H κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα φέρει σε πέρας πριν ή μετά το Μνημόνιο, όλες τις ιδιωτικοποιήσεις (για ΕΛΠΕ, Ελ.Βενιζέλος, περιφερειακά Αεροδρόμια κλπ) αλλά και για το 17% της ΔΕΗ.

Πιέστε εδώ για να διαβάσετε το κείμενο της Κομισιόν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.