Quantcast
Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό: Δύο οι προτάσεις στο τραπέζι των ηγετών - Η θέση της Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Σύνοδος Κορυφής για το μεταναστευτικό: Δύο οι προτάσεις στο τραπέζι των ηγετών – Η θέση της Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Δύο βασικές προτάσεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος θα πέσουν στο τραπέζι των ηγετών που συναντώνται σε λίγη ώρα στη  Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γάλλο- Ισπανική πρόταση προβλέπει δημιουργία “hotspots” κατά το ελληνικό πρότυπο σε λιμάνια της Μεσογείου και η Ιταλο- Αυστριακή πρόταση περιλαμβάνει επιστροφή όλων των μεταναστών στην Αφρική, στη βάση νέων συμφωνιών με την Τυνησία και τη Λιβύη και η διαχείριση να γίνεται εκεί, στα πρότυπα της συμφωνίας με την Τουρκία.

Επιπλέον και σε ό,τι αφορά τις δευτερογενείς ροές της ανατολικής Μεσογείου: υπάρχει η πρόταση Μέρκελ για περιορισμό δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής – σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει στο εσωτερική της χώρας της το CSU για “κλείσιμο συνόρων” και δημιουργία ενός χώρου “μίνι -Σένγκεν”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, υπερασπίζεται πάγια τη θέση “ότι πρέπει να αγωνιστούμε για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.

Η Ελλάδα διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης της συνθήκης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση, επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση νέας κρίσης, αλλά και τη πρόταση για ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφυγών σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.