Quantcast
Εθνική τραγωδία - Στους 74 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Εθνική τραγωδία – Στους 74 οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Στους 74 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ενώ εκφράζονται φόβοι για ακόμη περισσότερα θύματα, καθώς έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα για αγνοούμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργεία της οποίας επιχειρούν για τον εντοπισμό τους.

Ο δήμαρχος Ραφήνας μιλώντας στον Realfm 97,8 επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι εντοπίστηκαν 26 νεκροί σε χωράφι, 30 μέτρα από τη θάλασσα.

“Σε λίγο θα επιβεβαιωθεί μία πληροφορία για ακόμη περισσότερους νεκρούς, διότι υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που είναι καμένοι στα σπίτια τους και ακόμα δεν έχει γίνει διακομιδή. Πιστεύω ότι θα πλησιάσουν τον αριθμό των 60” είπε ο δήμαρχος Ραφήνας και πρόσθεσε:

“Δεν έχω πλήρη εικόνα πόσοι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν. Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι ακόμα. Δεν έχω ακριβή αριθμό αγνοουμένων αλλά γνωρίζω παιδιά τα οποία αναζητούν τους γονείς τους… Εκτίμηση μου είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν κατάφεραν να ξεφύγουν… Οι νεκροί βρέθηκαν κοντά στη θάλασσα σε ένα χέρσο κομμάτι και πνίγηκαν προφανώς από τον καπνό”.

“Έχω δει και νεκρούς που είναι σε σπίτια και δεν έχει περάσει κανένας να τους πάρει” σημείωσε.

Ακούστε το ηχητικό:

Κάποιοι από τους νεκρούς που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής περισυνελέγησαν από τη φρεγάτα «Έλλη», τα ξημερώματα, στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας.

Μεταξύ των θυμάτων είναι πολλά μικρά παιδιά.

Από την κυβέρνηση έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και όλα τα θύματα μεταφέρονται στο νεκροτομείο στο Γουδί, προκειμένου να γίνει ταυτοποίησή τους.

Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι τραυματίες έχουν αυξηθεί στους 150, εκ των οποίων οι 11 είναι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.

Ανατριχιαστική περιγραφή διασώστη στον Realfm 97,8 που εντόπισε τους απανθρακωμένους σε χωράφι

“Οι νεκροί στο Μάτι είναι 26 άτομα, άνδρες, γυναίκες και δυστυχώς μικρά παιδιά. Η απόσταση που τους εντοπίσαμε είναι 30-40 μέτρα από την παραλία” είπε μιλώντας στον Realfm 97,8 ο Βασίλης Ανδριόπουλος, διασώστης του Ερυθρού Σταυρού.

“Εμείς λάβαμε εντολή από τον πρόεδρο της κεντρικής διοίκησης του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να μεταβούμε ως διασωστική ομάδα για την αναζήτηση αγνοουμένων. Φτάνοντας στις 3 τη νύχτα στην περιοχή, είδαμε πολλά αυτοκίνητα να έχουν συγκεντρωθεί σε σημεία, να έχουν σχηματίσει ουρές, καμένα με τα κλειδιά πάνω, πόρτες ανοιχτές και είδη πρώτης ανάγκης μέσα. Αυτή ήταν η αφορμή που έδωσα την εντολή να επιχειρήσουν σε συγκεκριμένα σημεία και μέρη. Ενδεχομένως να τους περικύκλωσαν οι καπνοί και οι φλόγες και να αναζήτησαν δίοδο διαφυγής. Η δίοδος τους δυστυχώς δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε” σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος.

Ακούστε το ηχητικό:

Τσίπρας για πυρκαγιές: Πρόκειται για ασύμμετρο φαινόμενο – ΒΙΝΤΕΟ

Έκκληση για ψυχραιμία και για προστασία της ανθρώπινης ζωής έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος του Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής, όπου προηγήθηκε σύσκεψη για να ενημερωθεί για την κατάσταση και το μέγεθος της καταστροφής από το τριπλό πύρινο μέτωπο στην Αττική.

“Δύσκολη στιγμή για την Αττική, δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα” επεσήμανε προσθέτοντας ότι μεγαλύτερη αξία έχει η ανθρώπινη ζωή, ενώ τόνισε ότι πρέπει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση.

Επίσης, επανέλαβε, ότι πρόκειται για ένα ασύμμετρο φαινόμενο.

Τζανακόπουλος: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών υπερβαίνει τους 20 – ΒΙΝΤΕΟ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, περίπου στις 2:40 μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θυμάτων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, ξεπερνά τους 20.

“Η Αττική αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη νύχτα”, είπε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ανακοινώνοντας ότι “ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπερβαίνει τους 20 και οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 88 ενήλικες εκ των οποίων οι 11 είναι σοβαρά, καθώς και 16 παιδιά”.

“Τούτη την ώρα είναι η ώρα της μάχης και τούτη την ώρα πρέπει να συνεχίσουμε”, σημείωσε και τόνισε πως “μοναδικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση της καταστροφής και η συνδρομή στους πολίτες που έχουν πληγεί”.

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΪ:

Ο δήμαρχος Ραφήνας στην ΕΡΤ1: Η επόμενη ανακοίνωση για τον αριθμό των νεκρών θα είναι επί δύο των όσων είπε ο κ. Τζανακόπουλος – ΒΙΝΤΕΟ

«Η εκτίμηση μου είναι πως όταν ξημερώσει, η επόμενη ανακοίνωση που θα γίνει για τους νεκρούς, θα είναι επί δύο», δήλωσε πριν από λίγο στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Ραφήνας Ευάγγελος Μπουρνούς, όταν ρωτήθηκε για όλα όσα δήλωσε τα ξημερώματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Πρόκειται για ολοκληρωτική καταστροφή, το Μάτι έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη», ανέφερε ακόμη ο δήμαρχος Ραφήνας και πρόσθεσε ότι έχουν καεί εκατοντάδες σπίτια στο Κόκκινο Λιμανάκι.

Ενεργό μέτωπο δεν υπάρχει -πρόσθεσε ο ίδιος- αλλά πολλές διάσπαρτες εστίες μέσα στους οικισμούς που καίνε απομεινάρια σπιτιών με κίνδυνο να πάρουν φωτιά παρακείμενα σπίτια.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Καμμένος: Το Πολεμικό Ναυτικό έχει διασώσει μέχρι στιγμής 72 άτομα

Βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού. 72 άτομα έχει περισυνελέξει μέχρι στιγμής από την θάλασσα η φρεγάτα «ΕΛΛΗ» του Πολεμικού Ναυτικού με την συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Μάλιστα όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που «σαρώνουν» από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.

Επιπλέον ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης. Οι πληροφορίες από τα UAV θα μεταβιβάζονται από το ΕΘΚΕΠΙΧ σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως είναι σε ετοιμότητα όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα κινητά χειρουργεία και οι μονάδες εγκαυμάτων, ενώ έχουν διατεθεί δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα για την μεταφορά τραυματιών.

Επιπρόσθετα έχουν διατεθεί για την υποδοχή των πληγέντων 150 κλίνες στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 400 κλίνες στο στρατόπεδο του Αυλώνα, και σε δεύτερο χρόνο αν απαιτηθεί η Σχολή Ικάρων και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Η Κύπρος έχει διαθέσει 64 άτομα με ελαφρύ οπλισμό για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Συνολικά οι Ένοπλές Δυνάμεις έχουν ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας 4 αεροσκάφη CL-415, 6 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Σινούκ, 1 ελικόπτερο Super Puma. Παράλληλα ενεργοποιηθήκαν όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα, υδροφόρες, προωθητές γαιών και πυροσβεστικά. Από τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού ενεργοποιηθήκαν μια φρεγάτα, 3 αρματαγωγά, 3 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, 2 ελικόπτερα S70. Από τα μέσα της Αεροπορίας Στρατού διατέθηκαν 5 ελικόπτερα Σινούκ και τμήματα ειδικών δυνάμεων

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου τόνισε πως τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα συμπληρώσαν χθες πάνω από 75 ώρες πτήσέως, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αρκετές βλάβες στα αεροσκάφη, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν όλες από τους τεχνικούς.

«Εκ μέρους όλων μας και της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου να συγχαρώ τα στελέχη των ΕΔ για την άμεση ανταπόκριση τους στην εφαρμογή του σχεδιασμού για την αυτοθυσία τους και τον επαγγελματισμό τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν με κάθε τρόπο την πολιτεία και τους πολίτες σε αυτή την μεγάλη καταστροφή» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Αύριο στις 6 το πρωί ο ΥΕΘΑ μαζί με τον ΑΝΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΑ θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Στην ενημέρωση έλαβαν μέρος σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σαντορινιός: Το Λιμενικό μαζί με ιδιωτικά σκάφη μετέφερε 689 άτομα από τις παραλίες – ΒΙΝΤΕΟ

«Το Λιμενικό, από το οποίο έχουν κινητοποιηθεί περίπου 12 σκάφη, με τη συνδρομή περίπου 30 ιδιωτικών σκαφών μετέφερε από τρεις παραλίες, το Κόκκινο Λιμανάκι, το Μάτι και άλλη μία, 689 ανθρώπους», δήλωσε πριν από λίγο στην κάμερα της ΕΡΤ ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαντορινιός αναφέρθηκε σε βατραχανθρώπους του Λιμενικού που χτενίζουν την περιοχή για να βρουν δύο άτομα που αγνοούνται.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

Σοκ προκαλεί και η είδηση πως ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένα βρέφος μόλις 6 μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γονείς του νεογέννητου άφησαν το σπίτι τους στο Μάτι και βρέθηκαν στην παραλία. Εκεί τους περισυνέλεξε σκάφος κι αφού τους αποβίβασε σε ασφαλές μέρος, ωστόσο το άτυχο νεογέννητο παρουσίασε αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών μετά από λίγη ώρα κατέληξε.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.