Quantcast
Τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο πιλότο αποφάσισε η ολομέλεια του ΣΤΕ - enikonomia.gr
share

Τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο πιλότο αποφάσισε η ολομέλεια του ΣΤΕ

δημοσιεύτηκε:

Άσυλο στον Τούρκο πιλότο, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, χορήγησε με απόφασή της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, είναι ο πρώτος εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών, η υπόθεση του οποίου τελεσιδίκησε σε πιλοτική δίκη στο ΣτΕ και συνεπώς είναι ο πρώτος που μπορεί να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβεί σε άλλο κράτος.

Απορρίπτοντας το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον Τούρκο πιλότο, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν αποδείχτηκε πως ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι συμμετείχε στο πραξικόπηματης 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία, καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.

Στην απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ, επικαλείται τη Συνθήκη της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του τις καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία.

Μεταξύ άλλων, στην απόφασή της η Ολομέλεια αναφέρει: «Από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει εγνώριζε την οργάνωσή του».

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πιλότος είναι ένας εκ των 8 στρατιωτικών που είχαν περάσει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου το 2016, στην Τουρκία. Σήμερα, ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, μαζί με τους υπολοίπους 7 στρατιωτικούς βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας σε ελληνικό έδαφος, ενώ ήδη σε τρεις από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα

Αξίζει να σημειωθεί πως η συνεδρίαση για τη δημοσίευση της απόφασης αφιερώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ στη μνήμη του καθηγητή Στ. Τσακυράκη, ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού στην υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.