Quantcast
New Europe: Έρευνα της OLAF για τα 52 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας - enikonomia.gr
share

New Europe: Έρευνα της OLAF για τα 52 εκατ. ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας

δημοσιεύτηκε:

Ο ιστότοπος ευρωπαϊκών θεμάτων «New Europe» σε δημοσίευμά του αναφέρει πως λίγες μέρες έπειτα από τη σύλληψη τριών δημοσιογράφων στην Ελλάδα, οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν ότι η ΟLAF πραγματοποιεί έρευνες για ένα έργο που ξεκίνησε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας τον Αύγουστο του 2016.

Σύμφωνα με πηγή της Κομισιόν, η περίπτωση του υπουργείου Άμυνας ήταν το μόνο γνωστό παράδειγμα παρατυπιών που εστάλη στην OLAF μετά την ετήσια έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών (DG HOME) για το 2017.
Σύμφωνα με την έκθεση, δύο περιπτώσεις απάτης διαβιβάστηκαν στην OLAF. Η έκθεση του 2017 δημοσιεύτηκε από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών, η οποία έχει επιφορτιστεί με την διεξαγωγή θεμάτων μετανάστευσης και ασύλου, καθώς και την πολιτική για τα σύνορα και την ασφάλεια. Στις 30 Απριλίου η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών δημοσίευσε μια έκθεση στην οποία περιγράφεται η ανάπτυξη και η εφαρμογή της δικής της στρατηγικής για την καταπολέμηση της απάτης, με βάση τη μεθοδολογία που παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι με βάση την ετήσια έκθεση, δύο περιπτώσεις απάτης που συνδέονται με ορισμένες παρατυπίες, παραδόθηκαν στην OLAF για έρευνα, ενώ η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών συνέχισε να παρέχει πληροφορίες.

Η συγκεκριμένη χορηγία ύψους 52 εκατ. ευρώ, δεν εμπίπτει στο πεδίο ελέγχου από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών και δεν βρίσκεται στη διαδικασία αυτή, επειδή η Επιτροπή διαχειρίζεται τις χορηγίες έκτακτης βοήθειας με διαφορετικό τρόπο.

Όπως αναφέρει το New Europe, για να επιτηρήσει τα έργα που υπάγονται στην εν λόγω χορηγία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο το έργο εκτελείται στην πραγματικότητα σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια. Η Επιτροπή επισκέφθηκε αυτό το συγκεκριμένο έργο σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες-στο τέλος του 2016 και στα μέσα του 2017 – για να διαπιστώσει εάν οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών εστίασης με τις οποίες υπήρχε συμβόλαιο, παρείχαν τρόφιμα σε αιτούντες άσυλο σε στρατόπεδα και hot spots.

Ελληνικά μέσα ενημέρωσης πραγματοποιούσαν έρευνες για τις δραστηριότητες των εταιρειών τροφοδοσίας οι οποίες ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2017. Μάλιστα οι δημοσιογράφοι είχαν αποκαλύψει ότι οι εταιρείες πραγματοποιούσαν παράνομα κέρδη από τα κονδύλια της ΕΕ που είχαν λάβει.

Στο μεταξύ το γραφείο Τύπου της OLAF ανέφερε στην ιστοσελίδα πως «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δεν μπορεί να διατυπώσει περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο για να προστατεύσει την εχεμύθεια των συνεχιζόμενων και των ενδεχόμενων επακόλουθων ερευνών και των επακόλουθων δικαστικών διαδικασιών».

«Το γεγονός ότι η OLAF εξετάζει το ζήτημα δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόσωπο ή οντότητα που εμπλέκεται έχει διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο της αθωότητας», συμπληρώνει το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας.

Πηγή: New Europe


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.