Quantcast
Φουντώνει η κόντρα Ε.Ε.-Ιταλίας με φόντο τον προϋπολογισμό - Το αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ - enikonomia.gr
share

Φουντώνει η κόντρα Ε.Ε.-Ιταλίας με φόντο τον προϋπολογισμό – Το αυστηρό μήνυμα Γιούνκερ

δημοσιεύτηκε:

Στα άκρα φτάνει η αντιπαράθεση Ιταλίας με την ΕΕ με φόντο το προσχέδιο τουπροϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησηςκαι σε επιστολή της εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Η Ιταλία έθεσε ως στόχο ένα έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, πολύ υψηλότερο από αυτό που είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας έναντι της ΕΕ.

Η Ιταλία έχει δημόσιο χρέος υψηλότερο από το 130% του ΑΕΠ και οι φόβοι στις Βρυξέλλες είναι ότι μία μεγάλη αύξηση του ελλείμματος μπορεί να οδηγήσει το χρέος εκτός ελέγχου και σε μία αναδιάρθρωσή του με δραστικό “κούρεμα” των κατόχων ιταλικών ομολόγων.

Στο ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αναφέρεται επιστολή που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρεται στην επιστολή.

Ζητείται, επίσης, από τις ιταλικές αρχές, «να βεβαιώσουν ότι ο προϋπολογισμός συνάδει με τους κοινούς φορολογικούς κανόνες».

Διαψεύδει η Ιταλία
Η Ρώμη έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε καμία απόρριψη του προσχεδίου. Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης σχολιάζοντας το περιεχόμενο της επιστολής που απευθύνθηκε χθες βράδυ στον υπουργό Οικονομικών Τζοβάνι Τρία από τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρουν ότι «δεν υπήρξε καμία απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού, διότι ακόμη δεν άρχισε ο επίσημος διάλογος». Όπως προσθέτουν «στοχεύουν σε εποικοδομητικό διάλογο».

Παράλληλα και ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία συμπλήρωσε ότι θεωρεί πως θα ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος και σε ό,τι αφορά το θέμα του δημοσίου ελλείμματος.

Η προειδοποίηση Γιούνκερ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα παρέμβει στον σχεδιασμό του ιταλικού προϋπολογισμού, όμως αποτιμά τον προϋπολογισμό χωρίς προκαταλήψεις και προτείνει αλλαγές, αν είναι απαραίτητο, δήλωσε σήμερα σε αυστριακές εφημερίδες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες Der Standard και Kurier και στην εβδομαδιαία Der Falter, που δημοσιεύεται σήμερα.

«Θα αποτιμήσουμε τον ιταλικό προϋπολογισμό αμερόληπτα και θα προτείνουμε αλλαγές, αν είναι απαραίτητο», πρόσθεσε.

Λουίτζι Ντι Μάιο: Διάλογος με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει σχέδιο Β

Στην χθεσινή επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε με δηλώσεις του ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Οι προβλέψεις δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε από το Μιλάνο. Ο Ντι Μάιο πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β».

«Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες. Τώρα αρχίζει η φάση του διαλόγου, αλλά δεν πρόκειται να γυρίσουμε πίσω», τόνισε ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων. «Εκτιμώ το ότι η επιστολή αυτή έφτασε τώρα που οι αγορές είναι κλειστές. Έχουμε όλο το σαββατοκύριακο για να συζητήσουμε την επιστολή αυτή και μέσω του Τύπου, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν οπισθοχωρεί», ολοκλήρωσε ο Ντι Μάιο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.