Quantcast
Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Ζάεφ - Το ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου και η παρέμβαση Νίμιτς - enikonomia.gr
share

Θύελλα αντιδράσεων για τις δηλώσεις Ζάεφ – Το ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου και η παρέμβαση Νίμιτς

δημοσιεύτηκε:

“Φωτιά” έχουν ανάψει οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ περί διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα.

Ο κ. Ζάεφ μάλιστα, μιλώντας στη Βουλή και θέλοντας να καθησυχάσει τους βουλευτές της αντιπολίτευσης και να κερδίσει την ψήφο όσο το δυνατόν περισσότερων βουλευτών, προέβη σε δηλώσεις που κάθε άλλο παρά βοηθούν την ελληνική κυβέρνηση, καθώς πρόβαλε τη δυνατότητα διδασκαλίας της «μακεδονικής γλώσσας» στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για τους «Μακεδόνες» του Αιγαίου, αλλά και την κατοχύρωση της «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας». Απαντώντας στην κριτική βουλευτών του VMRO DPMNE για τους «Μακεδόνες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας» ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι ειδικά για αυτούς από το «Αιγαίο, δεν έγινε τίποτε τα τελευταία 27 χρόνια από την ανεξαρτησία του κράτους, ενώ με την Συμφωνία των Πρεσπών υπάρχει η δυνατότητα να διδάσκεται και στην Ελλάδα η “μακεδονική” γλώσσα». Μάλιστα, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που δημοσίευσε η εφημερίδα Vecer, πρόσθεσε ότι κανείς πια δεν θα αμφισβητεί το κράτος και «κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί τον “Μακεδονικό” Λαό και την “Μακεδονική” γλώσσα».


Μητσοτάκης: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ζάεφ – Να μην κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή

«Οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ περί διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα είναι απαράδεκτες. Ήταν, όμως, και αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας”, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Και συνεχίζει:

“Επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή. Ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων.

Ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει γι’ αυτό που συμφώνησε. Ενώ ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής. Λες και με αυτόν τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του.

Ένας τρόπος υπάρχει μόνο για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς: Να μην κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών.

Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: H Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους του βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η εύλογη απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης.

Παρέμβαση Νίμιτς για τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας “μακεδονικής” γλώσσας

Τηλεφωνική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προς τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς.


Όπως μετέδωσε ο realfm 97.8, ο κ. Νίμιτς κάλεσε τον κ. Ζάεφ να μείνει πιστός στο πνεύμα, στο γράμμα και στην ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φοίβου Κλαυδιανού, υπάρχει πολύ έντονη ενόχληση από την ελληνική πλευρά γιατί θεωρείται ουσιαστική η δήλωση Ζάεφ, το ”φάουλ” του Ζάεφ. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν ενέχει κινδύνους η συμφωνία, όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, αλλά υπάρχει καταστρατήγηση της Συμφωνίας. Η συμφωνία προβλέπει ρητά ότι δεν θα υπάρχει καμία εμπλοκή στα εσωτερικά της άλλης χώρας, της FYROM προς την Ελλάδα.

Όταν κάνει δηλώσεις ο Ζάεφ, δεν πρόκειται για ερμηνεία της συμφωνίας αλλά για ευθεία παράβαση, τονίζει η ελληνική πλευρά.

Μήνυμα Καμμένου στον Ζάεφ: Κανένα περιθώριο συμφωνίας, όσο εκφράζονται αλυτρωτικές επιδιώξεις


«Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας» διεμήνυσε προς τηνπΓΔΜ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις Ζάεφ.

Ο κ. Καμμένος παραβρέθηκε σήμερα στον εορτασμό της προστάτιδας του Πυροβολικού, Αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού, στη Νέα Πέραμο Αττικής.

Παυλόπουλος: Δεν πρόκειται να δεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα». Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

Με αφορμή προχθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της γείτονος, όπως είπε, ο κ. Παυλόπουλος διεμήνυσε ξεκάθαρα προς την ηγεσία της ΠΓΔΜ ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα». Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι «αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, αλλά τόνισε ότι αυτό προϋποθέτει την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, και υπογράμμισε τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Μάλιστα, τόνισε ότι «μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η Συνταγματική Αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση». Όπως σημείωσε, «μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».

Η αδιέξοδη λιτότητα τροφοδοτεί τα λαϊκιστικά μορφώματα

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Έλληνας Πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μας και οι δύο λαοί εργάζονται, από κοινού και με συνέπεια, για την αντιμετώπιση όλων εκείνων των μορφωμάτων λαϊκισμού -που αγγίζουν τα όρια του φασισμού και του νεοναζισμού- τα οποία επιβουλεύονται, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Όπως τόνισε, ενόψει και της κρίσιμης πρόκλησης των προσεχών ευρωεκλογών, οφείλουμε να αλλάξουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις πολιτικές εκείνες, που «δίνουν τροφή στη γέννηση και στη γιγάντωση των μορφωμάτων αυτών. «Πρόκειται, κατά κύριο λόγο, για οικονομικές πολιτικές ανώφελης και αδιέξοδης λιτότητας, οι οποίες διευρύνουν ραγδαίως τις κοινωνικές ανισότητες και πλήττουν ευθέως τον πυλώνα της κοινωνικής δικαιοσύνης και, επέκεινα, του κοινωνικού κράτους δικαίου» παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος.

Ακολούθως, σχολίασε τις τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν όψει και των ευρωεκλογών, και επισήμανε την συμπόρευση Ελλάδος και Σλοβενίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και την αταλάντευτη προσήλωση των δυο χωρών στο ιδεώδες της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στην βάση της ομοσπονδιακής της οργάνωσης, υπό όρους αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας.

Ελληνο-τουρκικά, Κυπριακό

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις επανέλαβε ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ωστόσο αυτό προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας την ανάγκη το συντομότερο δυνατό για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, και επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

«Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου, ιδίως δε αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ήδη έχουν εφαρμοσθεί έναντι της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Αναφερόμενος στον Σλοβένο ομόλογό του κ. Μπόρουτ Πάχορ έκανε λόγο για μια ξεχωριστή προσωπικότητα εγνωσμένου ευρωπαϊκού κύρους, και πρόσθεσε ότι οι διμερείς μας σχέσεις είναι διαχρονικώς εξαιρετικές, διότι εδράζονται στις παραδοσιακές φιλικές σχέσεις των λαών μας, οι οποίες έχουν διαμορφωθεί πάνω στην στέρεη βάση κοινών αρχών και αξιών, που απορρέουν αφενός από την ιστορία των λαών μας και, αφετέρου, από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

«Έχουμε εμπράκτως αποδείξει τον σεβασμό μας στο Διεθνές και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους, ιδίως στα πεδία εκείνα που αφορούν την εμπέδωση της Ειρήνης, τον σεβασμό των ιδεωδών της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και την υπεράσπιση, δίχως καμία έκπτωση, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Την κοινή μας αυτή στάση τεκμηριώνει, και μάλιστα αμαχήτως, η πορεία των χωρών μας τόσο στο πλαίσιο της μεγάλης μας ευρωπαϊκής οικογένειας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» σημείωσε.

Περιγράφοντας την σημερινή κρίσιμη διεθνή συγκυρία, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας καθώς και στην εφαρμογή της αρχής της Αλληλεγγύης, κατ’ εξοχήν στο πεδίο του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, που αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι δύο χώρες μας έχουν αποδείξει, και πάλι εμπράκτως, τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό αυτών των περί Αλληλεγγύης διατάξεων του ευρωπαϊκού δικαίου. Αξιώνουμε δε και από κάθε άλλο εταίρο μας την ίδια συμπεριφορά, υπενθυμίζοντας ότι το αντίθετο συνιστά ωμή παραβίαση αυτού τούτου του αξιακού κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεπάγεται τις προβλεπόμενες κυρώσεις», πρόσθεσε.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.