Quantcast
FAZ: Ο Τσίπρας μοιράζει δώρα πριν από τις εκλογές - Όλα όμως έχουν ένα τίμημα - enikonomia.gr
share

FAZ: Ο Τσίπρας μοιράζει δώρα πριν από τις εκλογές – Όλα όμως έχουν ένα τίμημα

δημοσιεύτηκε:

«1.350 ευρώ για πολλές ελληνικές οικογένειες» τιτλοφορεί η Frankfurter Allgemeine Zeitungάρθρο στις οικονομικές της σελίδες. Στον υπότιτλο διαβάζουμε ότι «ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μοιράζει δώρα πριν τις φετινές εκλογές. Όλα αυτά όμως έχουν ένα τίμημα».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης παρατηρεί: «Τα προεκλογικά δώρα θυμίζουν το κέρας της Αμαλθείας, το μυθολογικό σύμβολο της αφθονίας. Περίπου 1,4 εκατομμύρια οικογένειες έλαβαν τον Δεκέμβριο “κοινωνικό μέρισμα” μέχρι και 1.350 ευρώ. Σε 115 χιλιάδες συνταξιούχους του δημοσίου και των ενόπλων δυνάμεων χορηγήθηκαν πριν τα Χριστούγεννα συνολικά 223 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για παλαιότερες περικοπές. Επειδή η κυβέρνηση αναγκάστηκε να καταργήσει υπό την πίεση των δανειστών τον μειωμένο ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου αποφάσισε στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος να χορηγήσει επίδομα καυσίμων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια ύψους 570 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός αυτού περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, από αγρότες μέχρι δικηγόρους, οι εισφορές των οποίων στα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν το 2016 κατά 27%, λαμβάνουν τώρα έκπτωση που αντιστοιχεί σε περίπου 30%. Ακόμα και ο μισητός ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί ενώ αυξάνεται και ο βασικός μισθός που βρίσκεται σήμερα στα 586 ευρώ μεικτά.

Το σημαντικότερο προεκλογικό δώρο είναι ωστόσο η ακύρωση των περικοπών στις συντάξειςπου αντιστοιχούν σε 2,06 δις ευρώ. Η κυβέρνηση έπεισε την Κομισιόν με το επιχείρημα ότι το καθαρά επιπλέον κόστος είναι μόλις 355 εκατομμύρια, μιας και όπως ισχυρίζεται, οι περικοπές θα οδηγούσαν σε αύξηση των κοινωνικών επιδομάτων.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση Τσίπρα δεν λαμβάνει θεμελιώδεις και μακροπρόθεσμες αποφάσεις. Καταβάλλονται άπαξ βοηθήματα σε ολοένα και περισσότερες ομάδες δικαιούχων που ορίζονται αυθαίρετα, όταν επιτυγχάνονται πλεονάσματα».

FAZ: Ο Τσίπρας, το Νομπέλ και η απρόβλεπτη πολιτική


Σε άλλο άρθρο της η FAZ αναφέρεται στο ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να τιμηθεί με νόμπελ Ειρήνης. Με τίτλο «Τσίπρας, ο Νομπελίστας;», η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Αν όντως ο έλληνας πρωθυπουργός είναι υποψήφιος για Νομπέλ για την επίλυση της διένεξης με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό τότε αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά πόσο απρόβλεπτη είναι η πολιτική. Ο Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε ως υποψήφιος για να απελευθερώσει την Ευρώπη από τον “Μερκελισμό” χωρίς να διστάσει να συνδέσει την καγκελάριο με τους Εθνικοσοσιαλιστές, δεν αποκλείεται να καταλήξει, χωρίς κούρεμα χρέους μεν, αλλά με Νόμπελ Ειρήνης και ως στενός εταίρος της γερμανίδας καγκελαρίου.

Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.