Quantcast
Καμμένος: Δεν υπάρχει ούτε ένα δολάριο κόστος για την Ελλάδα - Διασφαλίζουμε τη συνέχιση της ΕΑΒ - enikonomia.gr
share

Καμμένος: Δεν υπάρχει ούτε ένα δολάριο κόστος για την Ελλάδα – Διασφαλίζουμε τη συνέχιση της ΕΑΒ

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Τη διαβεβαίωση ότι η τροπολογία για την αποδοχή προσφοράς της αμερικανικής Lockheed ύψους 230 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των F16 δεν αποτελεί σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό στο παραμικρό έδωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος σήμερα το πρωί στη Βουλή.


Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι τα αντισταθμιστικά ύψους περίπου 230 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπονταν ως υποχρέωση από τις ΗΠΑ να δοθούν προς την ΕΑΒ έναντι της συμβάσεως αγοράς των F16.

“Στη διάρκεια συζητήσεων που είχαμε για υλοποίηση αναβάθμισης F16 σε VIPER προέκυψε θέμα υποχρέωσης των Η.Π.Α να δοθούν Αντισταθμιστικά. Η νομοθεσία όμως έχει αλλάξει. Δεν υπάρχουν πλέον αντισταθμιστικά. Εμείς δεσμευθήκαμε ότι δεν θα δεχθούμε αντισταθμιστικά παρά μόνο για ενίσχυση της ΕΑΒ χωρίς άλλες διαδικασίες που θα μπορούσαν να αφήσουν άλλου είδους υπονοούμενο. Σωστά άλλαξε ο νόμος. Στο παρελθόν τα ΑΩ ήταν η αιτία της διαφθοράς” είπε αρχικά ο κ. Καμμένος.


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι με την αποδοχή της προσφοράς η εγχώρια βιομηχανία πρόκειται να υλοποιήσει σχεδόν όλες τις φάσεις στην Ελλάδα , η ΕΑΒ θα διασφαλίσει έργο πολλών δεκάδων εκατομμυρίων. “Πλην ενός προτύπου F16 κανένα άλλο αεροσκάφος δεν θα φύγει από Ελλάδα.

Γι’αυτό η ΕΑΒ θα πρέπει να έχει υποδομές. Ήδη υπάρχουν χώρες που έχουν ζητήσει την αναβάθμιση F16 μέσω ΕΑΒ” πρόσθεσε. Ο κ. Καμμένος έκανε γνωστό ότι η Ελλάδα ζήτησε τα 230 από τα αντισταθμιστικά να αφαιρεθούν από τη σύμβαση. Αυτή ήταν η διαφορά του 1,1 εκατομμυρίου από το 1,3 εκατομμύριο δολάρια.

Ωστόσο κατά τον κ.Καμμένο η αμερικανική πλευρά δεν το δέχθηκε δηλώνοντας ότι αποτελεί συμβατική υποχρέωση, δεσμεύθηκε όμως να τα δώσει στην εγχώρια βιομηχανία.

Η αναφορά που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις ήταν όταν ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι εκτός της ΕΑΒ υπάρχουν αρκετές ελληνικές βιομηχανίες αμυντικού υλικού που θα μετέχουν στο πρόγραμμα τις οποίες όμως θα επιλέξουν οι Αμερικανοί με τα δικά τους κριτήρια.

Για χοντράδα μίλησε ο εισηγητής της Ν.Δ Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει οπερέτα τη δήθεν κόντρα των κυβερνητικών εταίρων. “Επαναφέρετε τα αντισταθμιστικά που τόσο σφοδρά καταγγέλλατε στο παρελθόν. Κι όλα αυτά για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα λίγο πριν εγκαταλείψετε τη συμφωνία” είπε καλώντας τον κ. Καμμένο να προσκομίσει στοιχεία για το ποιες εταιρείες θα υλοποιήσουν το υπόλοιπο 30% του προγράμματος.

“Δεν είναι εμπαιγμός της επιτροπής που έχουμε κρατήσει πέντε χρόνια πατριωτική στάση και δεν μεταφέρουμε εκεί τις αθλιότητες που κάνετε;Αναγνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει δαπάνη. Έσοδο υπάρχει αλλά υπάρχουν κι απορίες. Αυτό είναι αντισταθμιστικό. Θα έλεγε κανείς ότι η υποκατασκευή έργου ενέχει χαρακτήρα αντισταθμιστικού ωφελήματος” είπε ο κ. Λοβέρδος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη χαρακτηρίζοντας ευτελιστική τη διαδικασία. “Λύνετε εκκρεμότητες του αμερικανικού εμφυλίου κολοσσών Μπόινγκ-Λόκχιντ. Λέτε ότι η Λόκχιντ θα έχει το πάνω χέρι για την επιλογή των εταιρειών που θα κάνουν υπεργολαβίες. Με ποιες διαδικασίες ; Ομολογείτε ακόμα και σε μία τροπολογία ότι δεν είμαστε απλώς ενταγμένοι στο να γίνουμε μια απέραντη νατοϊκή βάση αλλά εκλαμβάνετε ως επένδυση… άγρια Δύση θυμίζει αυτό το πράγμα. Γινόμαστε υπεργολάβοι, τσιράκια, μεντεσέδες για να εξυπηρετήσουμε συμφέροντα τα οποία πόρρω απέχουν από τα εθνικά” είπε η κα Κανέλλη.

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι εκ του πλαγίου επιχειρείται επανεισαγωγή αντισταθμιστικών ωφελημάτων. “Πρόκειται για καταστρατήγηση του νόμου” είπε ο κ. Βενιζέλος επιμένοντας πως η Ελλάδα έχει πληρώσει το ποσό αυτό μέσω της αρχικής σύμβασης.

Πηγή: real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.