Quantcast
Παυλόπουλος προς Μοσκοβισί: Είμαστε απολύτως συνεπείς και στις μεταμνημονιακές μας υποχρεώσεις - enikonomia.gr
share

Παυλόπουλος προς Μοσκοβισί: Είμαστε απολύτως συνεπείς και στις μεταμνημονιακές μας υποχρεώσεις

δημοσιεύτηκε:

«O ελληνικός λαός πλήρωσε βαρύ τίμημα θυσιών, για πολλές από τις οποίες δεν είχε ευθύνη» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος, νωρίτερα σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «οι θεσμοί δεν επέδειξαν, κατά τις κρίσιμες ώρες, την αλληλεγγύη που έπρεπε προς την Ελλάδα» και ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και το επίπεδο των επαφών και συναντήσεων που είχε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, στις 19 Δεκεμβρίου 2018, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Ακόμη, ευχαρίστησε εκ νέου τον κ. Μοσκοβισί για την ειλικρινή συμπαράστασή του, προκειμένου να φθάσουμε στο τέλος της τόσο επώδυνης για τον ελληνικό λαό μνημονιακής περιόδου και τον διαβεβαίωσε ότι «είμαστε απολύτως συνεπείς και προς τις, μετά την περίοδο αυτή, υποχρεώσεις μας, και αυτό θα πράξουμε ως το τέλος».

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές σημείωσε ότι «αποτελούν, ουσιαστικά, μία ιστορική πρόκληση ευθύνης και αποφασιστικότητας ως προς την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της προοπτικής του».

Απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς όλους τους συνειδητοποιημένους Ευρωπαίους να αγωνιστούν, προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές πολιτικής, που θα θωρακίσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απέναντι στα μορφώματα λαϊκισμού, τα οποία απεργάζονται την κατεδάφισή του. «Και αναφέρομαι ιδίως στις αλλαγές εκείνες, οι οποίες βαίνουν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω θεσμικής θωράκισης του Eurogroup, της ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατ’ εξοχήν, δε, της μείωσης των ανισοτήτων και της στήριξης του κοινωνικού κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας μην ξεχνάμε τις πραγματικές αιτίες, που ευνοούν την ανάπτυξη όλων αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων μορφωμάτων λαϊκισμού, στα οποία αναφέρθηκα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αφού ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, επισήμανε ότι η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου στις Βρυξέλλες συμβολίζει τη φιλία που υπάρχει ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελλάδα, ενώ για τη δήλωση του κ. Γιούνκερ σχετικά με τα λάθη που έγιναν και τα πλήρωσε ο ελληνικός Λαός, υποστήριξε ότι «ήταν λάθη, τα οποία οφείλονταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι τόσο ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και αργότερα ως επίτροπος, όσο και ο κ. Γιούνκερ ως πρόεδρος του Eurogroup και ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι τώρα, ήταν πάντα στην σωστή πλευρά της μάχης. «Γιατί όλοι δίναμε μία μάχη για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης. Θέλαμε η Ελλάδα να είναι μία κανονική χώρα. Και αυτό νομίζω ότι το έχουμε πετύχει. Βέβαια, θα πρέπει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις. Και οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι το οποίο θέλουμε να γίνει για να υποφέρει ο ελληνικός λαός. Ίσα-ίσα θεωρούμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, για να έχουμε μία ανάπτυξη βιώσιμη και για να περιορίσουμε την ανεργία. Διότι χωρίς τον περιορισμό της ανεργίας δεν θα μπορεί να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. Κι αν δεν υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, αν δεν εξαφανιστούν οι κοινωνικές ανισότητες, δεν μπορούμε να έχουμε μία ανθηρή και βιώσιμη οικονομία» επισήμανε ο κ. Μοσκοβισί.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί μία μεταμνημονιακή, όπως τη χαρακτήρισε, αποστολή στην Ελλάδα. Μάλιστα, τόνισε ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία αυτής της επίσκεψης και να μπορέσει και το Eurogroup να προχωρήσει στις προτάσεις του, που θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία και θα την κάνουν ικανή να απευθυνθεί στις αγορές.

Τέλος, τόνισε ότι συμμερίζεται τις σκέψεις του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αναφορικά με την ανάγκη ενίσχυσης και τον εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών. «Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να είναι ανοιχτοί και διάφανοι. Και αυτό χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια για να επιτευχθεί. Πραγματικά, αν θέλουμε -κι έχετε απόλυτο δίκιο- να περιορίσουμε τους λαϊκισμούς, αλλά και αυτό που ονόμαζε ο Πρόεδρος Μιτεράν, τους εθνικισμούς, θα πρέπει ακριβώς να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες. Γιατί η κρίση μπορεί να έχει τελειώσει, αλλά οι κοινωνικές ανισότητες συνεχίζονται. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το περιορίσουμε» κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.