Quantcast
Έρευνα ΟΕΕ: Έξι στις δέκα εταιρείες δεν παίρνουν δάνεια λόγω των υψηλών επιτοκίων - enikonomia.gr
share

Έρευνα ΟΕΕ: Έξι στις δέκα εταιρείες δεν παίρνουν δάνεια λόγω των υψηλών επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

Δύο στις δέκα ελληνικές επιχειρήσεις σκοπεύουν να ζητήσουν ρύθμιση των δανείων τους, ενώ επίσης μόνο δύο στις δέκα έχουν συνάψει δάνειο με επιτόκια χαμηλότερα του 4%, όπως προκύπτει από έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ). Έξι στις δέκα εταιρείες δεν έχουν σκοπό να ζητήσουν νέο δάνειο λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΕΕ βασίστηκαν στις απαντήσεις 908 επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών κάθε μεγέθους και των περισσότερων κλάδων της οικονομίας.

Τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας είναι τα εξής:

-Το 65% δηλώνει ότι η κερδοφορία της επιχείρησής του μειώθηκε ή παρέμεινε σταθερή την τελευταία πενταετία, ενώ μόνο 12% δήλωσε ραγδαία αύξηση των κερδών του.

-Μόλις το 17%, δηλαδή λιγότεροι από δύο στους δέκα, σκοπεύουν να ζητήσουν ρύθμιση των δανείων τους. Εξ αυτών, το 12% επιθυμεί λύση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ το 55% σε συνεργασία με τις τράπεζες.

-Μία στις δύο επιχειρήσεις έχουν ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης δανείου κάτω των 10.000 ευρώ.

-Όμως, μόνο δύο στις δέκα έχουν συνάψει δάνειο με επιτόκια χαμηλότερα του 4%.

-Τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη σύναψη νέων δανείων.

-Έξι στις δέκα εταιρείες (57%) δεν προτίθενται να ζητήσουν νέο δάνειο στο άμεσο μέλλον, με αποτέλεσμα τη μη τόνωση της ρευστότητας τους, κυρίως λόγω των υψηλών επιτοκίων (77%).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.