Quantcast
Αραχωβίτης: Το ραντεβού με τους αγρότες είναι ανοιχτό - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Αραχωβίτης: Το ραντεβού με τους αγρότες είναι ανοιχτό – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

“Το πετρέλαιο δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχουν οι αγρότες. Μακάρι να ήταν μόνο το πετρέλαιο. Έχουν μια σειρά προβλημάτων” δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης στην ΕΡΤ.

Σε σχέση με το καρτέλ στο γάλα το οποίο καταγγέλλουν οι αγρότες, ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι υπογράφηκε η ΚΥΑ “για νέα πρόστιμα, αυξημένα, στη γαλακτοβιομηχανία μέχρι ανάκλησης της άδειας σε περίπτωση υποτροπής”.

Σε σχέση με το αίτημα των αγροτών για αφορολόγητο πετρέλαιο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε ότι “Το κόστος παραγωγής μάς απασχολεί. Φτιάξαμε το πλαίσιο για τις ενεργειακές κοινότητες. Στο αγροτικό πετρέλαιο αυτές τις ημέρες, κάνουμε συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών να βρούμε το βέλτιστο μοντέλο που υπάρχει στην Ευρώπη για αγροτική χρήση και να το εφαρμόσουμε και στη χώρα μας, τώρα που η χώρα έχει τις δυνατότητες”.

Ακολούθως ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι η τιμή του πετρελαίου σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει μία ενίσχυση με κάποιο τρόπο, απαντώντας στο ερώτημα πώς γίνεται στην Ευρώπη το αγροτικό πετρέλαιο να κοστίζει περίπου 0,50 ευρώ ανά λίτρο και στην Ελλάδα περίπου 1,4 ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός αναγνώρισε, ότι “σε κάποια αιτήματα, όπως το αγροτικό πετρέλαιο, είναι συναρμοδιότητα με το υπουργείο Οικονομικών”, φέρνοντας ως παράδειγμα “Το θέμα του ακατάσχετου 7.500 ευρώ στις επιδοτήσεις, το επιλύσαμε μαζί με το υπουργείο Οικονομικών”.

Ειδικά για την τιμή του βαμβακιού, ο κ. Αραχωβίτης εξήγησε ότι “Η τιμή που προκύπτει για τον παραγωγό και αναρτάται στην πόρτα του εργοστασίου, είναι η τιμή παράδοσης εκείνης της ημέρας. Όταν ένας παραγωγός τα παραδώσει στις 10 Οκτώβρη το βαμβάκι έχει μία τιμή. Τιμολογούμε την ημέρα που θα αποφασίσουμε να δούμε ποια θα είναι η τιμή” και ξεκαθάρισε πως πλέον “Η τιμή που υπάρχει εκείνη την ημέρα, αυτή θα τιμολογείται επί τόπου στον παραγωγό. Ή η τιμή την ημέρα της παράδοσης, ή με συμβόλαιο πριν και αυτό δεν θα σπάσει ούτε από παραγωγό, ούτε από εκκοκκιστή”.

Σε ό,τι αφορά τις διώξεις που άσκησε η εισαγγελία της Λάρισας σε βάρος των αγροτών από την πρώτη ημέρα των φετινών κινητοποιήσεων, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε πως “Όλοι ξέρουν ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη από την πολιτική. Η απόφαση της εισαγγελίας είναι δικιά της. Εμάς όντως μάς προβληματίζει η ταχύτητα με την οποία έγινε αυτή η κίνηση”.

“Το ραντεβού είναι ανοικτό, η ημερομηνία μένει να οριστεί. Οποτεδήποτε θέλουν συζητάμε. Και εκεί να δούμε ποια αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί” ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, “Αν θεωρεί κάποιος τον διάλογο ότι είναι για καφέ, νομίζω ότι δείχνει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας”, απάντησε ο κ. Αραχωβίτηςστη φράση του κ. Μαρούδα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.