Quantcast
«Καυτό» καλοκαίρι για ασφαλιστικό και εργασιακά - enikonomia.gr
share

«Καυτό» καλοκαίρι για ασφαλιστικό και εργασιακά

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά να μετατίθενται στη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου και χωρίς τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς, το πρώτο εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο που μπορεί να «ξεκλειδώσει» τη δόση οδεύει σήμερα στις Βρυξέλλες.

H ελληνική ατζέντα περιλαμβάνει στην ουσία μέτρα τα οποία στοχεύουν στην άντληση εσόδων από τα μέτωπα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας και γενικότερα του μεγάλου πλούτου.

Πρόκειται για μέτρα όπως:
-Τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ (π.χ. πιλοτική υποχρεωτική χρήση πιστωτικών καρτών σε κοσμοπολίτικα νησιά για συναλλαγές ακόμα και 50-70 ευρώ)

-Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης σε Ι.Χ. αυτοκίνητα, πισίνες, σκάφη αναψυχής κ.λπ.

-Την είσπραξη του φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων και την επέκτασή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης

-Τη δημοπρασία τηλεοπτικών συχνοτήτων

-Την περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων

-Αλλαγές στο ποινολόγιο της εφορίας, ώστε η απόκρυψη μεγάλου εισοδήματος και η μη καταβολή ΦΠΑ να ακυρώνει τα φορολογικά πρόστιμα και να ενεργοποιεί απευθείας ποινικές κυρώσεις

-Την υποχρεωτική πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ, φόρων, προστίμων κτλ. μέσω τραπεζών ή με κάρτες και όχι με μετρητά

-Την εφαρμογή του νόμου που προβλέπει ότι δεν θα γίνονται με μετρητά οι πληρωμές άνω των 1.500 ευρώ

-Τη θέσπιση λοταρίας αποδείξεων

-Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων

-Τη λειτουργία του περιουσιολογίου και την online πρόσβαση σε καταθέσεις και δάνεια

-Διασταυρώσεις στοιχείων και εντατικοποίηση ελέγχων για τις φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής

 

 Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

¨Όλα αυτά θα παρουσιαστούν από την εξαμελή ομάδα που θα συνοδεύει το κ. Χουλιαράκη και στις σημερινές διαπραγματεύσεις εκτός Ελλάδας που θα γίνουν σε δυο στάδια.

Το μεσημέρι θα παραστεί στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (Euro Working Group) η οποία γίνεται εν όψει του προγραμματισμένου για τις 11 του μήνα Eurorgroup όπου η Ελλάδα φιλοδοξεί να έχει την συμφωνία που θα τις λύσει το ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας.

Το βράδυ η συζήτηση θα είναι πιο ουσιαστική αφού η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα συναντηθεί με την ομάδα των Βρυξελλών.

Εκεί θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου οικονομικών αλλά και οι δεσμεύσεις που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά για όλα τα θέματα.

Στόχος είναι να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό μια αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος – όπως αυτό θα διαμορφωθεί – ώστε να μένει πια μόνο μια τυπική έγκρισή του από το συμβούλιο υπουργών οικονομικών της Ευρωομάδας.

Εντός Ελλάδα ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης θα προεδρεύει και πάλι το απόγευμα της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης η οποία θα συνεχίσει να επεξεργάζεται την ελληνική πρόταση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.