Quantcast
Μάρδας στον RealFm 97,8 για το 10ετές ομόλογο: Ζητούμενο η πτωτική πορεία των επιτοκίων - enikonomia.gr
share

Μάρδας στον RealFm 97,8 για το 10ετές ομόλογο: Ζητούμενο η πτωτική πορεία των επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

Για την έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου και το επιτόκιο του 3,9% μίλησε στον RealFM 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανίας Κασίμη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας.

“Υπάρχει μια αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Άκουσα τον κ. Σταϊκούρα… ναι μεν το επιτόκιο είναι υψηλό αλλά προσέξτε, συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα. Συγκρίνουμε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία με εμάς.Το σημείο εκκίνησης αυτών των χωρών δεν ήταν ίδιο κατά την πορεία της κρίσης, δεν είχαν το ίδιο χρέος με εμάς. Περπάτησαν δε, σε διαρθρωτικές αλλαγές πολύ γρήγορα. Το ότι είμαστε στο 3,9% και οι άλλοι κοντά στο 2% ερμηνεύεται από τη δομή μιας οικονομίας. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει πτωτική πορεία. Το πότε θα το πετύχουμε εξαρτάται από τις προσδοκίες που καλλιεργούνται για την ελληνική οικονομία και αυτές επηρεάζονται και από τις βαθμολογίες των διαφόρων οίκων αξιολόγησης. Θετική επίπτωση είχε η άνοδος δύο μονάδων από οίκο αξιολόγησης πρόσφατα. Αν “περπατήσουμε” με ρυθμούς πιο γρήγορους στη βελτίωση της εικόνας της χώρας και πετύχουμε την καλύτερη βαθμολογία της αυτό θα αντανακλάται στη μείωση των επιτοκίων”.

Ο κ. Μάρδας απαντά και στο επιχείρημα εκείνων που λένε ότι η συγκεκριμένη έξοδος στις αγορές θα μπορούσε να γίνει από το 2014, λέγοντας το εξής:


“Δεν θα μπορούσε να γίνει από το 2014. Μια χώρα η οποία μέσα σε δύο χρόνια έπρεπε να επιστρέψει παλαιότερα χρέη 57 δισ. ευρώ χωρίς να έχει διέξοδο χρηματοδότησης από τις αγορές συν το ότι ούτε το επιτόκιο 4% ήταν επιτόκιο – εγγύηση ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση συνιστούν στο ότι δεν μπορούσε να γίνει… Γιατί οι προοπτικές της οικονομίας το 2014 εκτροχιάστηκαν σε σχέση με τις προβλέψεις. Άρα ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχε ένα επόμενο μνημόνιο. Ζητούμενο από εκεί και πέρα ήταν η στρατηγική που θα ακολουθούσαμε και η στόχευση. Και εδώ έρχεται το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο να συμφωνήσει ότι η πολιτική, η στόχευση που είχε ακολουθηθεί κατά τα πρώτα δύο μνημόνια δεν ήταν η προσήκουσα”.

Σχετικά με το αεροσκάφος από τη Βενεζουέλα που προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο κ. Μάρδας είπε ότι “αυτό το αεροσκάφος ήρθε από την Ασία, ήρθε να ανεφοδιαστεί και μετά έφυγε για Ελβετία” και πρόσθεσε ότι “έχουν γίνει μεταφορές χρυσού, διάφορες χώρες έχουν τον χρυσό τους σε άλλες χώρες όποτε κρίνεται απαραίτητο. Αυτό γίνεται είτε με φυσικό τρόπο ή και με λογιστικό τρόπο. Ο χρυσός είναι μια ιδιότυπη αγορά και με δικούς της κανόνες”.

Ακούστε εδώ το ηχητικό:


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.