Quantcast
Eurogroup χωρίς απόφαση για χρήματα - Δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις - enikonomia.gr
share

Eurogroup χωρίς απόφαση για χρήματα – Δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις

δημοσιεύτηκε:

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Το eurogroupτης Καθαράς Δευτέρας δεν είναι σε θέση να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ των ANFAS και SMPs (κέρδη επί ελληνικών ομολόγων), ούτε και να προχωρήσει στην κατάργηση του λεγόμενου step up margin των επιτοκίων των δανείων του EFSF, καθώς προς αυτό δεν συντρέχουν οι σχετικές προϋποθέσεις που είχαν οριστεί από τη συμφωνία εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα διάσωσης.

Στην πράξη αυτό που χωρίζει τις ελληνικές αρχές από την εκταμίευση είναι το πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές μονάδες.

Το eurogroup θα χαιρετίσει την πρόοδο που καταγράφεται στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα και θα παραπέμψει την απόφαση για εκταμίευση σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν και αν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει στο eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι (ακόμα και σε format ΔΣ ESM – το οποίο εξάλλου αποτελούν οι ίδιοι Υπουργοί Οικονομικών).
Κατά τη συνεδρίαση και δεδομένης της όχι και τόσο θετικής έκθεσης προόδου για την οικονομία της χώρας πολλά από τα Κράτη Μέλη τη Δευτέρα θα επιμείνουν ότι υπάρχουν και όλα τα άλλα ανοικτά θέματα που καταγράφονται στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας. Το eurogroup θα κάνει σφοδρή κριτική για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, που θέτει σε κίνδυνο την απασχόληση και δει την νεανική απασχόληση στη χώρα, θα μνημονεύσει το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά, τη στελέχωση της ΑΑΔΕ και δεν θα λησμονήσει πως ό,τι έχει “κλείσει”, έχει “κλείσει υπό προϋποθέσεις” και όχι καθαρά.

Υπενθυμίζεται ότι σε επίσημη ενημέρωση την Πέμπτη ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος δήλωνε: “σε σχέση με τη Λετονία, υπάρχει μια καινούρια κυβέρνηση, ο προϋπολογισμός ωστόσο έχει πάρει το ΟΚ της Κομισιόν και δεν αναμένω πυροτεχνήματα σε αυτή τη συζήτηση, όμως δεν μπορώ να πω το ίδιο για το τρίτο θέμα της ατζέντας, για την Ελλάδα”. “Αν μέχρι τη Δευτέρα υπάρχουν πολλά κενά, οι Υπουργοί θα κρατήσουν την απόφαση για αργότερα” και “δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίον δεν θα μπορούσαν να τη λάβουν τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι”.

Υπό αυτές τις συνθήκες το eurogroup στο Βουκουρέστι στις 5 Απριλίου φαντάζει ιδανική εξέλιξη, ενώ δεν αποκλείεται και νέα μετάθεση για το Μάιο.

Μετά και τη δημοσίευση της Eurostat ότι το ελληνικό ΑΕΠ τελικά μειώθηκε οριακά το τελευταίο τρίμηνο του 2018 (μόνο η Ελλάδα και η Ιταλία είδαν μείωση), οι Βρυξέλλες και τα Κράτη Μέλη προειδοποιούν ότι η διευθέτηση των κόκκινων δανείων είναι εκ των ων ουκ άνευ για την επίτευξη των στόχων για το ΑΕΠ και των δημοσιονομικών στόχων και, όπως αποκάλυψε ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος την Πέμπτη, η διαφωνία δεν είναι για ένα δύο θέματα, όπως η διάρκεια της νέας ρύθμισης, αλλά σε πάρα πολλά “οριζόντια και κάθετα μέσα στο νομοσχέδιο”.

Βεβαίως υπάρχει και η γενικότερη ανησυχία της χαλάρωσης ενόψει εκλογών – συζήτηση στην οποία όμως δεν θα μπει το eurogroup.

Η ατζέντα του eurogroup

Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα η Κομισιόν θα ενημερώσει το eurogroup σχετικά με τα κύρια πορίσματα της δεύτερης αποστολής της ενισχυμένης εποπτείας για στην Ελλάδα. Σημειώνεται ότι στις 11 Ιουλίου, η Κομισιόν εξέδωσε απόφαση για την ενεργοποίηση του ενισχυμένου πλαισίου εποπτείας για την Ελλάδα που τέθηκε σε ισχύ μετά το πέρας του προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας τον Αύγουστο του 2018. Οι τριμηνιαίες εκθέσεις ενισχυμένης επιτήρησης επιτρέπουν τη στενή παρακολούθηση της οικονομικής, και τις δεσμεύσεις πολιτικής μετά το πρόγραμμα, όπως συμφωνήθηκε από την ευρωομάδα του Ιουνίου 2018.

Επιπλέον το eurogroup θα συζητήσει τις εξελίξεις στην κτηματαγορά στην ευρωζώνη με βάση ένα τεχνικό σημείωμα της Κομισιόν και μια προφορική παρουσίαση από τον Lars E.O. Svensson καθηγητή οικονομικών επιστημών της Στοκχόλμης και πρώην Αναπληρωτή Διοικητή της Sveriges Riksbank. Οι εξελίξεις των αγορών κατοικιών έχουν καίρια σημασία για τη μακροοικονομική σταθερότητα και, ως εκ τούτου, για την οικονομική ανθεκτικότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ).

Η ευρωομάδα θα συζητήσει το επικαιροποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού της Λετονίας για το 2019, με βάση τη γνωμάτευση της Κομισιόν. Το αποτέλεσμα αυτής της συζήτησης αναμένεται να αντικατοπτριστεί σε μια δήλωση του eurogroup.

Τέλος, σε συνέχεια της εντολής της Συνόδου Κορυφής του ευρώ στις 14 Δεκεμβρίου, το eurogroup σε περιεκτική σύνθεση (27 Κ-Μ) θα συνεχίσει να συζητά για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Οι Υπουργοί θα ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τα χαρακτηριστικά του δημοσιονομικού μέσου για τη σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα της ζώνης του ευρώ και τα κράτη μέλη του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Συναλλαγών (ERM ΙΙ) σε εθελοντική βάση, με επίκεντρο τις πτυχές που σχετίζονται με τις δαπάνες.

Πηγή:real.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.