Quantcast
Moodys: Δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι συνέπειες ενός Grexit - enikonomia.gr
share

Moodys: Δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν οι συνέπειες ενός Grexit

δημοσιεύτηκε:

Οι συνέπειες ενός Grexit δεν θα πρέπει να υποτιμηθούν, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε νέα του ανάλυση, μία ημέρα μετά από την υποβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Οπως επισημαίνει μία έξοδος  από το ευρώ θα έθετε σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη ευελιξία της ευρωζώνης και θα μπορούσε να προκαλέσει μια πιο άμεση κρίση εμπιστοσύνης, με αναταραχή στην αγορά ομολόγων.

Η Moody’s εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έλθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της και θα αποφύγει την χρεοκοπία.

Ωστόσο, η έλλειψη προόδου μέχρι σήμερα σημαίνει ότι η πιθανότητα μιας αθέτησης πληρωμής και εξόδου, αυξάνεται.

«Η επίδραση μιας ελληνικής εξόδου δεν θα πρέπει να υποτιμάται», δήλωσε ο γενικός διευθυντής Global Sovereign risk του οίκου, Alastair Wilson.

«Η άμεση επίδραση θα μπορούσε να είναι περιορισμένη εξαιτίας των περιορισμένων εμπορικών δεσμών της Ελλάδας και της χαμηλότερης έκθεσης των χωρών στην Ελλάδα.

Αλλά μια έξοδος, θα μπορούσε να προκαλέσει παρόλα αυτά μια κρίση εμπιστοσύνης και να αναταράξει τις αγορές κρατικών ομολόγων», τόνισε ο ίδιος.

«Εάν η Ελλάδα έβγαινε από το ευρώ, θα αποτελούσε παράδειγμα που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν άλλοι στο μέλλον.

Αυτό θα επηρέαζε αναπόφευκτα την τροχιά των μελλοντικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Θα αύξανε, έστω και λίγο, την πιθανότητα ότι και αυτά θα μπορούσαν να καταλήξουν σε χρεοκοπία και έξοδο», αναφέρει ο Wilson.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.