Quantcast
Τζανακόπουλος: Διευθετούμε οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας - Επίθεση στη ΝΔ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τζανακόπουλος: Διευθετούμε οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας – Επίθεση στη ΝΔ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

“Με τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση διευθετεί οριστικά το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ένα ζήτημα που προέκυψε με τρόπο εμφατικό στη διάρκεια της κρίσης και αφορά σε χιλιάδες συμπολίτες μας” τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι “με τη ρύθμιση που κατατέθηκε επιτυγχάνεται ο στόχος που είχαμε θέσει εξαρχής να προστατευθεί δηλαδή η λαϊκή κατοικία, και συγχρόνως οι τράπεζες να καταφέρουν να εξυγιάνουν ταχύτερα τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κόκκινα δάνεια. Για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο. Επίσης, για πρώτη φορά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπεται η επιδότηση της δόσης των δανείων για τους δικαιούχους που θα υπαχθούν στις σχετικές διατάξεις. Για να μπορεί κάθε φυσικό πρόσωπο, ανεξαρτήτως της επαγγελματικής του κατάστασης να ενταχθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που είχαν συμφωνηθεί στον πυρήνα της αρχικής συμφωνίας της κυβέρνησης με τις τράπεζες δεν άλλαξαν”.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέλυσε τα κριτήρια και έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Συγκεκριμένα, είπε χαρακτηριστικά:

– Η κάλυψη αφορά την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ για στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ αντίστοιχα για τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας η αντικειμενική αξία του ακινήτου πρέπει να είναι μέχρι και 175.000 ευρώ.

– Επίσης, η ύπαρξη άλλης, πέραν της κύριας κατοικίας, ακίνητης περιουσίας ή μεταφορικών μέσων του αιτούντος δεν κωλύει την υποβολή της αίτησης, αρκεί η αντικειμενική αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας και των μεταφορικών μέσων, να μην υπερβαίνει το διπλάσιο της συνολικής προς ρύθμιση οφειλής και σε κάθε περίπτωση τις 80.000 ευρώ.

– Για πρώτη φορά στο νέο πλαίσιο εντάσσονται επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία του οφειλέτη.

– Οι υπαγόμενοι στο νέο πλαίσιο θα καταβάλλουν μέχρι και το 120% της αξίας της κύριας κατοικίας τους με χαμηλό επιτόκιο και σε χρονική περίοδο, που μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 25 χρόνια.

– Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη ώστε το επιτόκιο της ρύθμισης να είναι ιδιαίτερα χαμηλό συγκεκριμένα στο ύψος του Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2%, προκειμένου να προσδιορίζεται χαμηλή μηνιαία δόση.

– Στο νέο πλαίσιο προβλέπεται για πρώτη φορά η επιδότηση του Δημοσίου για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης – δηλαδή έως και 25 χρόνια – στις καταβαλλόμενες δόσεις.

– Η διαδικασία της ρύθμισης θα διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου.

– Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%.

– Τέλος, σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή.

Η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτελούσε και αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος υπενθύμισε ότι “παραλάβαμε μια χώρα στην οποία από την 1/1/2015 είχε πάψει να ισχύει η οποιαδήποτε προστασία της πρώτης κατοικίας. Καταφέραμε από τότε μέχρι σήμερα, τόσο την παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη, την εξέλιξη του με τις παρεμβάσεις του νόμου Σταθάκη και σήμερα, κλείνουμε αυτή την εκκρεμότητα με μια ρύθμιση που προστατεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών, με επιπρόσθετη πρόβλεψη και για τα επιχειρηματικά δάνεια”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε και στη ΝΔ λέγοντας ότι “Με αυτή την έννοια, η στάση και η κριτική της ΝΔ όλο το προηγούμενο διάστημα συνιστά μνημείο νομίζω πολιτικού αμοραλισμού και θράσους. Οι άνθρωποι που άφησαν απροστάτευτη τη λαϊκή κατοικία, την ίδια στιγμή που έκαναν τη μία ανακεφαλαιοποίηση πίσω από την άλλη χωρίς σχέδιο και χωρίς μέριμνα για τα κόκκινα δάνεια, σήμερα θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι λίγο πιο προσεκτικοί όταν ασκούν κριτική.

Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι οι πολιτικοί υπαίτιοι της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, το οποίο όπως πολύ καλά γνωρίζετε έλαβε χώρα την περίοδο 2010-2014, ενώ ο ελληνικός λαός γνωρίζει το γεγονός ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν είχαν φροντίσει να υπάρχει καμία πρόβλεψη για την προστασία της πρώτης κατοικίας όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δεν ήταν αμέλεια αλλά στρατηγική επιλογή.

Διότι στον κόσμο των διαπλεκόμενων ελίτ που υπερασπίζονται, ο αδύναμος, ο ευάλωτος δεν έχει δικαίωμα στην προστασία. Αντίθετα, η προστασία αφορά τους ισχυρούς, τις βίλες, τα εξοχικά και τις πισίνες που μέσα από χαριστικές φωτογραφικές ρυθμίσεις μπορούν να τους εξασφαλίζονται εσαεί και υπάρχουν αρκετά παραδείγματα για αυτό, για τα οποία θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και σήμερα”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.