Quantcast
Τσίπρας: Η Ελλάδα ανακτά τον σημαντικό ρόλο που πάντοτε είχε στα Βαλκάνια - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Η Ελλάδα ανακτά τον σημαντικό ρόλο που πάντοτε είχε στα Βαλκάνια – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Στις κοινές δηλώσεις του με την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στο Βουκουρέστι, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στη Ρουμανία από το 2008. Σημείωσε ότι σε αυτά τα έντεκα χρόνια που μεσολάβησαν υπήρξαν «χρόνια δύσκολα και για την Ευρώπη και την Ελλάδα που πέρασε μια κρίση οικονομική, από την οποία όμως εξήλθε και σήμερα με περισσότερη δύναμη και πολύ περισσότερη αισιοδοξία ατενίζει το μέλλον και ανακτά έναν σημαντικό ρόλο που πάντοτε είχε στην περιοχή των Βαλκανίων» και ο οποίος περνούσε πάντα από τη συνεργασία.

«Η Ρουμανία και η Ελλάδα αποτελούν τις δύο πιο ισχυρές οικονομικά χώρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη και η συνεργασία μας που παίζει κομβικό ρόλο για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις με την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στο Βουκουρέστι.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει σημαντική παρουσία στην επιχειρηματική ζωή στη Ρουμανία καθώς η ελληνική επιχειρηματικότητα, όπως είπε, έχει έως σήμερα δημιουργήσει 20.000 θέσεις εργασίας, με επενδύσεις 4 δισ. ευρώ σε τομείς κλειδιά της οικονομίας, όπως οι επικοινωνίες, οι υποδομές και ο τραπεζικός τομέας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος είναι η ενδυνάμωση αυτής της συνεργασίας. Αναφέρθηκε και στον μεγάλο τουρισμό προς την Ελλάδα, καθώς περίπου 1 εκατ. Ρουμάνοι πολίτες επισκέπτονται την Ελλάδα.

«Συμφωνήσαμε ότι στον τομέα της εκπαίδευσης, μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε την ακαδημαϊκή και ερευνητική μας συνεργασία με σχέδια κοινού ενδιαφέροντος σε αντικείμενα όπως η περιβαλλοντική προστασία, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η τουριστική ανάπτυξη και η βιώσιμη ενέργεια. Μιλήσαμε για τη συνεργασία στην ψηφιακή πολιτική όπου έχουμε μεγάλες προοπτικές για συνέργειες», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, στο Βουκουρέστι, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις περιφερειακές εξελίξεις, λέγοντας πως η συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας ενισχύεται έτι περαιτέρω, μέσα από τα τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δύο πλευρές, και τα οποία «συμβάλλουν όχι μόνο στην περιφερειακή σταθερότητα αλλά και στις ευρωπαϊκές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων».

Παράλληλα, συμβάλλουν, όπως είπε, στη στήριξη της ρουμανικής προεδρίας που, όπως και η προηγούμενη, η βουλγαρική, είναι εστιασμένη και σε ζητήματα που αφορούν στη γειτονιά μας και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει ιδιαίτερη δυναμική στα Βαλκάνια και είναι ένα μοντέλο συνεργασίας, αναδεικνύει πως μέσα από την επίλυση διαφορών, μέσα από τη συνεργασία, οικονομική και πολιτιστική, μπορούμε να δώσουμε προοπτική ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης για όλα τα Βαλκάνια».

Επισήμανε ότι Ελλάδα και Ρουμανία στηρίζουν την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών όπως της Αλβανίας. Στηρίζουν την προσπάθεια αυτών των χωρών να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που έχουν μπροστά τους, για να μπορούν να πληρούν τα ενταξιακά κριτήρια στην ευρωπαϊκή προοπτική τους.

Συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την έξοδο από τα Μνημόνια έδωσε η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Τα συγχαρητήρια της στην Ελλάδα γιατί κατάφερε να βγει από τα Μνημόνια και βρίσκεται πλέον σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης, έδωσε η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Ντάντσιλα είπε ότι είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ρουμανίας σε όλους τους τομείς, αρχίζοντας από τις παραδοσιακές σχέσεις, όπως και για τη συνεργασία σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ελλάδα και Ρουμανία έχουν κοινούς σκοπούς σε ότι αφορά την ενέργεια και στα σχέδια για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας. «Η ενέργεια έχει προτεραιότητα στην ατζέντα στης Ρουμανίας, υποστηρίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια σε περιφερειακό επίπεδο», τόνισε η ίδια.

Σε ότι αφορά στον τουρισμό εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αυξηθούν αντίστοιχα οι Ρουμάνοι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα και οι Έλληνες τουρίστες που επισκέπτονται τη Ρουμανία. Σημείωσε, ακόμα, πως είναι εξαιρετικός ο διάλογος για συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.