Quantcast
Στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο Μητσοτάκης - Οι επόμενες κινήσεις - enikonomia.gr
share

Στις Βρυξέλλες την Τρίτη ο Μητσοτάκης – Οι επόμενες κινήσεις

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Σιαδήμα

Για τις Βρυξέλλες θα πετάξει αύριο το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο απόηχο της μεγάλης εκλογικής νίκης της ΝΔ.

Εκεί θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και όπως είναι φυσικό τα βλέμματα θα πέσουν στο πρόεδρο της ΝΔ που κατέγραψε εκλογικό θρίαμβο.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τελευταία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες μιλούσε για το δικό του σχέδιο ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε όλους του ψηφοφόρους στοχεύοντας στο κέντρο.

Παράλληλα επαναπάτρισε γαλάζιους ψηφοφόρους ενώ και η πλειοψηφία των νέων ψηφοφόρων στήριξε τη ΝΔ. Μια στρατηγική που δικαιώθηκε πλήρως όπως φάνηκε από τις εξελίξεις που είχαν σαν αποτέλεσμα να ωθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα να πάει σε πρόωρες κάλπες.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο δρόμο για τις εθνικές κάλπες θα τονίσει ότι έρχεται για να ενώσει και όχι να διχάσει του Έλληνες με τον μεγάλο στόχο να παρέμεναν η φωτεινή Ελλάδα.


Τι σηματοδοτεί η νίκη της ΝΔ

Όπως αναφέρουν «γαλάζιες» πηγές, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές είναι ιστορική. Είναι η μεγαλύτερη νίκη που έχει καταγραφεί ποτέ σε Ευρωεκλογές από το 1981 ως σήμερα και υπερδιπλάσια όλων των ευρωεκλογών που δεν συνέπεσαν αλλά προηγήθηκαν των εθνικών εκλογών. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι η διαφορά υπερβαίνει ακόμη και το ρεκόρ του 2004 που οι ευρωεκλογές είχαν επακολουθήσει τη νίκη θρίαμβο της ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Και βέβαια έχει προφανή σημασία ότι σε όλες τις τελευταίες ευρωεκλογές που οι εθνικές εκλογές ακολουθούσαν, η διαφορά που καταγράφηκε στις δεύτερες κάλπες διευρύνθηκε με εντυπωσιακό τρόπο. Το 4,4% που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ τη Ν.Δ. στις ευρωεκλογές το 2009 έγινε 10,4%, τέσσερις μήνες αργότερα στις εθνικές κάλπες. Ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ που κέρδισε τη Ν.Δ. με 3,8%, στις ευρωεκλογές του 2014, έξι μήνες μετά επικράτησε στις εθνικές εκλογές με 8,5%.

Δεν είναι μόνον το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που επιβεβαιώνει την καθολική πολιτική επικράτηση της ΝΔ σε όλη την επικράτεια, ανέφεραν από την Πειραιώς.

Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα στις 12 από τις 13 Περιφέρειες προηγούνται υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από τη Ν.Δ και μάλιστα στις 5 από αυτές (Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, Νότιο Αιγαίο, Θεσσαλία και Ήπειρο) οι Περιφερειάρχες της ΝΔ εξελέγησαν ήδη από χθες δηλαδή από τον πρώτο γύρο με ποσοστά άνω του 50%.

Στην δε Περιφέρεια της Αττικής ο κ. Πατούλης έλαβε 37,4% έναντι 19,9% της κ. Δούρου γεγονός που προδικάζει την ήττα της, αλλά και μια ιστορική ανατροπή. Η ΝΔ δεν έχει κερδίσει ποτέ στις αυτοδιοικητικές εκλογές το Λεκανοπέδιο της Αττικής εδώ και 21 ολόκληρα χρόνια. (Το 2002 και το 2006 την κέρδισε η κ. Γεννηματά, το 2010 ο κ. Σγουρός και το 2014 η κ. Δούρου, ενώ η τελευταία νίκη που είχε καταγράψει η ΝΔ ήταν το 1998 με το Θόδ. Κατριβάνο που ήταν μάλιστα και αριστερής προέλευσης).

Έχει τέλος προφανή σημασία, σημείωναν οι ίδιες πηγές, ότι ο Kυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε χθες τις τις θριαμβολογίες και απευθύνθηκε σε όλους τους Έλληνες συναισθανόμενος πλήρως την ιστορική ευθύνη που επωμίζεται. Ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να καταγγείλει τα fake news της κυβέρνησης, την συστηματική διαστρέβλωση των θέσεών του από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους μέχρι χθες ισχυρισμούς του κ. Τσίπρα που αμφισβητούσε τις δημοσκοπήσεις απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στον διχαστικό και τοξικό λόγο του πρωθυπουργού. Δεν είπε λέξη καν για τον ισχυρισμό του ότι τάχα εκείνος εκπροσωπεί τους πολλούς, ενώ χθες οι πολλοί μίλησαν. Και δεν τον καυτηρίασε καν για το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας απέφυγε ακόμη και να τον συγχαρεί στη δήλωσή του.

Όλα αυτά έγιναν απολύτως συνειδητά από τον πρόεδρο της ΝΔ καθώς όπως είπε και στη δήλωσή του, στόχος του είναι να αφήσει το παρελθόν πίσω του και να ενώσει όλους τους Έλληνες οδηγώντας την χώρα σε μια νέα, πιο αισιόδοξη εποχή. Αυτό θα είναι το μήνυμα της ΝΔ και τις επόμενες εβδομάδες που έρχονται μέχρι τις εθνικές εκλογές. Θα είναι ενωτικό καθώς θα αφορά όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες για τη φωτεινή Ελλάδα που έδειξαν χθες με την ψήφο τους ότι επιθυμούν, ανέφεραν οι γαλάζιες πηγές.


Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.