Quantcast
Αχτσιόγλου: Αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και ισχυρό κοινωνικό κράτος στον πυρήνα του προγράμματός μας - enikonomia.gr
share

Αχτσιόγλου: Αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και ισχυρό κοινωνικό κράτος στον πυρήνα του προγράμματός μας

δημοσιεύτηκε:

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι εθνικές εκλογές έχουν ένα πρόδηλο διακύβευμα για το μέλλον της χώρας», τόνισε η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1 και πρόσθεσε ότι «από την πλευρά μας θα επιμείνουμε σε προγραμματική αντιπαράθεση και εκεί είναι που χάνει η ΝΔ και κάθε φορά που ξεδιπλώνει το πρόγραμμά της ή της ξεφεύγει το πρόγραμμά της, υπάρχει κοινωνική αντίδραση. Από την πλευρά μας, έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα για την επόμενη μέρα το οποίο ξεκάθαρα λέει: αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας με αύξηση μισθών, στοχευμένη μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη με ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, σε αντίθεση με τη ΝΔ που διαρκώς λέει ότι θα συρρικνώσει κοινωνικές δαπάνες για να μειώσει τη φορολογία σε κάποιους, και στήριξη των νέων, και ιδίως των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Έχουμε, παράλληλα, τα πεπραγμένα μας, τα οποία προφανώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της κοινωνίας, συνιστούν όμως εχέγγυα αξιοπιστίας για την υλοποίηση του προγράμματός μας, εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει εκ νέου την εντολή να κυβερνήσουμε».

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μακροβιότερη κυβέρνηση στην περίοδο της κρίσης, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είχε φθορά, ιδίως την περίοδο της εφαρμογής των μέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι εθνικές εκλογές θα είναι μία δύσκολη μάχη αλλά είναι μία ανοιχτή μάχη και είναι αντιστρέψιμη». Η Υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι «δεν είχε σημασία ίσως το γεγονός ότι η δική μας προσαρμογή δεν ήταν ούτε το 1/10 όσων έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-14. Ισως είχε σημασία το γεγονός ότι ένας πολύ κουρασμένος λαός, μία επιβαρυμένη κοινωνία, δεν μπορεί να σηκώσει έστω και ένα μικρό επιπλέον βάρος. Από την πλευρά μας κάναμε μία πολύ σοβαρή πολιτική επιλογή την περιόδο του μνημονίου, να στηρίξουμε όλον αυτόν τον κόσμο ο οποίος φτωχοποιήθηκε την περίοδο 2010-14. Δεν νομίζω ότι κανείς έχει ξεχάσει τις εικόνες στη χώρα μας όπου οι άνθρωποι συνωστίζονταν στα συσσίτια. Εμείς δεσμευτήκαμε να το αντιστρέψουμε, γι’ αυτό και ο πρώτος νόμος που κατεβάσαμε στη Βουλή ήταν αυτός για την ανθρωπιστική κρίση και δώσαμε προτεραιότητα στο να στηρίξουμε αυτόν τον κόσμο με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και συγκεκριμένα μέτρα. Προφανώς μέσα σε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχεις τον χώρο να υλοποιήσεις και πολλά άλλα μέτρα οικονομικής φύσεως, αλλά αντιθέτως στα θεσμικά κάναμε αρκετά βήματα».

Σε ότι αφορά τη μεσαία τάξη, η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «παρότι δεν ευσταθεί αυτό που λέει η ΝΔ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτωχοποίησε τη μεσαία τάξη, γιατί τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι η φτωχοποίηση συνέβη την προηγούμενη περίοδο, είναι γεγονός ότι περισσότερο τη σταθεροποιήσαμε πάρα δώσαμε μία ενίσχυση που οπωσδήποτε την είχαν ανάγκη οι πολίτες». Πρόσθεσε ότι «από τον Αύγουστο βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό πλαίσιο και ξεκινάμε να ξεδιπλώνουμε τη μεταμνημονιακή μας πολιτική η οποία έχει και πολύ έντονα οικονομικά μέτρα, όχι μόνο τα φορολογικά αλλά και τα μέτρα ενίσχυσης των συνταξιούχων και μείωσης των εισφορών».

Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «ήδη από τον Σεπτέμβριο υλοποιούμε συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα: μείωση του ΕΝΦΙΑ (μεγαλύτερη για τα λαϊκά νοικοκυριά, μικρότερη για τα υψηλότερης αξία ακίνητα), κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς, μείωση ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες μεσαίων εισοδημάτων με αποτέλεσμα το 90% των ελευθέρων επαγγελματιών να πληρώνει πλέον λιγότερα απ’ ότι πριν, αύξηση του κατώτατου μισθού, κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, ρύθμιση 120 δόσεων. Είναι μία σειρά από μέτρα τα οποία όλους αυτούς τους μήνες ξεδιπλώνονται. Γι’ αυτό θεωρώ ότι χρειαζόμαστε τη νέα κυβερνητική θητεία ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το συνολικό μας πρόγραμμα». Ανέφερε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει άνθρωπος σήμερα, με εξαίρεση τον κ. Βρούτση, ο οποίος να πει ότι οι 120 δόσεις δεν είναι ανακουφιστικό μέτρο. Πέρα από το γεγονός ότι ήταν ένα πολύ ισχυρό αίτημα των πολιτών και των επαγγελματιών και των ενώσεών τους, βλέπουμε και την κινητικότητα που υπήρξε όταν άνοιξε η πλατφόρμα».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις της ΝΔ για το ασφαλιστικό, η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «το σύστημα τριών πυλώνων στην ασφάλιση υπάρχει εδώ και χρόνια στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης το αφηγείται ως κάτι νέο». Όπως εξήγησε «ο πρώτος πυλώνας είναι η δημόσια ασφάλιση, κύρια και επικουρική, ο δεύτερος πυλώνας είναι τα επαγγελματικά ταμεία και ο τρίτος πυλώνας είναι η ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό που εισηγείται ο κ. Μητσοτάκης είναι η μεταφορά πόρων, δηλαδή εισφορών, από τη δημόσια στην ιδιωτική ασφάλιση». Η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «το πρώτο πρόβλημα είναι ότι οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Άρα, εάν κάποιος αφαιρέσει αυτές τις εισφορές, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα πληρωμής των σημερινών συντάξεων και η ΝΔ δεν απαντά πως θα λυθεί αυτό. Το δεύτερο πρόβλημα έχει να κάνει με τους σημερινούς ασφαλισμένους οι οποίοι ήδη εισφέρουν στο σύστημα, γιατί εφόσον αφαιρεθούν οι εισφορές και μεταφερθούν στην ιδιωτική ασφάλιση, δεν θα μπορούν να λάβουν τις παροχές που δικαιούνται ούτε οι σημερινοί ασφαλισμένοι».

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε, επίσης, στις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα και της κ. Ξαφά για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και τη μη περικοπή των συντάξεων αντίστοιχα, τονίζοντας ότι «τα επιχειρήματα είναι ψευδή καθώς μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016, το ασφαλιστικό σύστημα είναι βιώσιμο μέχρι το 2060 με αναλογιστικές μελέτες εγκεκριμένες από την Κομισιόν και με τη συνταξιοδοτική δαπάνη να βρίσκεται κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άρα, από την πλευρά τους, με δήθεν τεχνοκρατικού χαρακτήρα επιχειρήματα, φτιάχνουν ένα υπόστρωμα προκειμένου να μπορούν να δικαιολογήσουν την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης».

Για τη μάχη για τον 2ο γύρο στο Δήμο Αθηναίων, η Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «η υποψηφιότητα και το αποτέλεσμα που έφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος στο Δήμο Αθηναίων έδειξε ότι είναι εφικτό, με το πολιτικό πρόγραμμα και το πολιτικό ύφος που τον διακατέχει, να πετύχει σημαντικά βήματα για την τοπική κοινωνία. Αποδεικνύει ότι με την καθημερινή επαφή με τους πολίτες και τη δουλειά που κάνει στις γειτονιές, μπορεί κανείς να κερδίζει τον κόσμο με πολιτικό ήθος, αξιοπρέπεια και περιεχόμενο».

Τέλος, για την τοποθέτηση του στελέχους της ΝΔ κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «η ανάρτηση που έκανε ο κ. Στεφανίδης αναδεικνύει ένα προφίλ πραγματικά τρομακτικό για το ήθος που μπορεί να έχουν ορισμένοι άνθρωποι. Για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση για την κ. Κούνεβα κανείς δεν ξέρει τι να πρωτοσχολιάσει: το σεξιστικό της περιεχόμενο, το ρατσιστικό ως προς την καταγωγή και το επάγγελμα, τον μη σεβασμό προς τον πολιτικό αντίπαλο».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.