Quantcast
Όλα τα σενάρια της αυτοδυναμίας - enikonomia.gr
share

Όλα τα σενάρια της αυτοδυναμίας

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Κορυφαίοι αναλυτές εκτιμούν υπό ποιες προϋποθέσεις θα προκύψει απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του πρώτου κόμματος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. «Κλειδί» το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Το κρινόμενο ζήτημα το βράδυ της 7ης Ιουλίου δεν θα είναι ο νικητής, αλλά η αυτοδυναμία. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατατείνουν οι πρώτες μετρήσεις, με τους δημοσκόπους της χώρας να συμφωνούν πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου προκαλεί τη μετατόπιση της συζήτησης από το πεδίο του νικητή στο πεδίο της αυτοδυναμίας.


Δύο από τους κορυφαίους δημοσκόπους της χώρας, ο πρόεδρος της MRB Δημήτρης Μαύρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας MARC Θωμάς Γεράκης, αναλύουν στη Realnews τα σενάρια της αυτοδυναμίας. Αμφότεροι συμφωνούν ότι, αν και υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι τις εκλογές, η πόλωση μεταξύ των δύο κομμάτων που διεκδικούν την κυβέρνηση θα είναι μεγάλη, γεγονός το οποίο αναμένεται αφενός να αυξήσει τα ποσοστά και των δύο σε σχέση με το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά παράλληλα θα αυξήσει και τις πιθανότητες της ενδεχόμενης αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος. Το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας ενισχύει από μόνο του το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, καθώς η αναγωγή του σε έδρες εθνικού Κοινοβουλίου θα έδινε στη Νέα Δημοκρατία περίπου 155 έδρες.

Διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.