Quantcast
Μεγάλη νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία - Εξακομματική η Βουλή, εκτός η Χρυσή Αυγή - Όλες οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Μεγάλη νίκη της ΝΔ με αυτοδυναμία – Εξακομματική η Βουλή, εκτός η Χρυσή Αυγή – Όλες οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Η Νέα Δημοκρατία αναδείχτηκε μεγάλη νικήτρια στην εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ, κατακτώντας παράλληλα την αυτοδυναμία. Ο νέος Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ορκιστεί τη Δευτέρα, στις 13:00, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα αποτελέσματα, αλλά και την επίσημη εκτίμηση της Singular Logic, η νέα Βουλή θα είναι εξακομματική, ενώ εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου μένει οριστικά η Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών, στο 90,85% της ενσωμάτωσης, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,78% (2.051.847 ψήφοι) και 158 έδρες, έναντι 31,56% (1.627.648 ψήφοι) του ΣΥΡΙΖΑ, που καταλαμβάνει 86 έδρες.

Ακολουθούν: Το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 7,97% (410.914 ψήφοι) και 22 έδρες, το ΚΚΕ με ποσοστό 5,34% (275.480 ψήφοι) και 15 έδρες, η Ελληνική Λύση με ποσοστό 3,74% (192.827 ψήφοι) και 10 έδρες, το ΜέΡΑ25 με ποσοστό 3,47% (178.892 ψήφοι) και 9 έδρες

Η εκτίμηση της Singular Logic

Νωρίτερα, η Singular Logic για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών, είχε ανακοινώσει την επίσημη εκτίμησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση της Singular Logic, η ΝΔ εξασφαλίζει την αυτοδυναμία με ποσοστό 39,8% και 158 έδρες, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,6% και 86 έδρες. Την τρίτη θέση φαίνεται να καταλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 8,3% και 23 έδρες και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3% και 14 έδρες, η Ελληνική Λύση με 3,7% και 10 έδρες και το ΜέΡΑ 25 με 3,4% και 9 έδρες. Η Χρυσή Αυγή καταποντίζεται στο 2,9%.

Σε ποσοστό ρεκόρ η αποχή

Την ίδια ώρα, η Singular Logic εκτιμά πως η αποχή θα φτάσει στις σημερινές εκλογές στο ποσοστό ρεκόρ του 44%. Εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση τότε θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής της Μεταπολίτευσης σε βουλευτικές εκλογές, μεγαλύτερο και από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, κατά τις οποίες δεν προσήλθε στις κάλπες το 41,31% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής από εθνικές κάλπες έχει καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015 με 43,43%, ενώ υψηλά ήταν τα αντίστοιχα ποσοστά και στις προηγούμενες εκλογές της μνημονιακής εποχής (Μάιος 2012 34,88%, Ιούνιος 2012 37,51%, Ιανουάριος 2015 35,13%).

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Μητσοτάκης: Θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων

Ενωτικός εμφανίστηκε οΚυριάκος Μητσοτάκης μετά τη νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές. Όπως τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα: “Σήμερα μίλησε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και η ετυμηγορία του ήταν ξεκάθαρη. Η κοινωνία θέλει να πάμε μπροστά ενωμένοι. Θέλει ανάπτυξη, δουλειές και ασφάλεια και να ξαναγίνει η Ελλάδα δυνατή, όπως μας αξίζει”, υπογράμμισε και συνέχισε: “Θα είμαι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων και θα δουλέψω σκληρά για να πείσω και τους συμπολίτες μας που δεν μας στήριξαν ότι είμαι εδώ για όλους. Είμαστε λίγοι για να είμαστε διχασμένοι και έχουμε πολλά να κάνουμε μαζί”, σημείωσε.

Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση του τόπου έχοντας πλήρη συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης και με απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου. Ξέρω τις δυσκολίες, αντλώ όμως δύναμη από τη δύναμη του λαού. Στην κάλπη δεν εκφράστηκε απλά η ανάγκη να κλείσει ένας κύκλος. Υπήρχε κάτι πολύ παραπάνω, η πίστη ενός λαού στις δυνάμεις του, η ανάγκη να πάρει τις τύχες στα χέρια του, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε και μήνυμα στους Έλληνες που μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης: “Έλληνες του εξωτερικού να έχετε το βλέμμα σας και την καρδιά σας στραμμένο στην πατρίδα. Δεν είμαστε κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και ελάχιστων απαιτήσεων. Από σήμερα δουλεύουμε για να αλλάξουμε τη χώρα από την οποία φύγατε. Δεν θα διαψεύσω τις ελπίδες κανενός. Το κύρος της Δημοκρατίας και των θεσμών θα αποκατασταθεί. Η Βουλή θα δουλέψει όλο το καλοκαίρι. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Από αύριο, ο ουρανός θα είναι πιο γαλανός”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Το εκλογικό αποτέλεσμα μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ

“Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Η λαϊκή ετυμηγορία είναι για εμάς απόλυτα σεβαστή”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από το Ζάππειο, λίγο μετά την ανακοίνωση της επίσημης εκτίμησης της Singular Logic για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη για να συμπληρώσει πως η ανταλλαγή στη διακυβέρνηση αποτελεί την πεμπτουσία της δημοκρατίας. Όπως είπε, “θα σεβαστώ στην πράξη τη λαϊκή βούληση και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επαναλάβω όσα έκανε ο προκάτοχός μου, αύριο θα υποδεχτώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσω το πρωθυπουργικό γραφείο”.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ “που έδωσαν έναν δύσκολο αγώνα και γενναίο αγώνα”, ενώ ευχήθηκε η επάνοδος της ΝΔ στη διακυβέρνηση να μην γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας”. Όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ ισχυρός από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να αγωνιστεί και να το αποτρέψει αυτό. Με το κεφάλι ψηλά αποδεχόμαστε την λαϊκή ετυμηγορία, γιατί η Ελλάδα που παραδίδουμε δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε, τόνισε.

Όπως υπογράμμισε, η εκλογική επικράτηση της ΝΔ είναι σήμερα καθαρή, “το εκλογικό αποτέλεσμα ωστόσο, μόνο στρατηγική ήττα δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως πολλοί επεδίωξαν και πολέμησαν για να συμβεί”. Αναφερόμενος στις αιτίες του σημερινού αποτελέσματος, ανέφερε πως μία εξ’ αυτών είναι ενδεχομένως ότι “δεν μπορέσαμε να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας”. Το αποτέλεσμα, τόνισε, μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, “είναι εντολή μετασχηματισμού μας σε μία μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο αριστερό, δημοκρατικό, προοδευτικό κίνημα με δεσμούς στην ελληνική κοινωνία”, και συμπλήρωσε πως “θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ”.

Σήμερα κλείνει για εμάς ένας μεγάλος και δύσκολος κύκλος, θα αποτιμήσουμε συλλογικά και με νηφαλιότητα και τα σωστά και τα λάθη, και “δεν θα αρνηθώ και προσωπικά τις ευθύνες που μου αναλογούν”. “Στη ζωή μου και στην πολιτική μου διαδρομή έχω μάθει να αγωνίζομαι και να παλεύω. Όποιος αγωνίζεται μαθαίνει όταν πέφτει να σηκώνεται και να συνεχίσει να μάχεται”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: “Θα είμαστε εδώ πιο έμπειροι και πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε αυτόν τον όμορφο αγώνα”.

Γεννηματά: Δώσαμε μια άνιση μάχη με θετικό αποτέλεσμα – Δυναμική προοπτική για το ΚΙΝΑΛ

“O Ελληνικός λαός ψήφισε. Οι αποφάσεις του είναι σεβαστές. Οι πολίτες ψήφισαν για να τελειώσει η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας έφερε τον κ. Μητσοτάκη αυτοδύναμο, άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή της συντηρητικής παράταξης” δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

“Ο αγώνας μας συνεχίζεται με βάση τα νέα δεδομένα. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση. Προοδευτικό αντίβαρο για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, σταθεροί στις αρχές της Εθνικής Συνεννόησης.

Το Κίνημα Αλλαγής με βαθιές ρίζες στον λαό, θα συνεχίσει σταθερά την αυτόνομη πορεία του, ως φορέας της μεγάλης δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας” τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: “Ευχαριστούμε τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, τους υποψήφιους μας, τα στελέχη και τους φίλους της παράταξης, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες έδωσαν μια άνιση μάχη, αλλά με θετικό αποτέλεσμα, που δημιουργεί δυναμική προοπτική για το Κίνημα Αλλαγής. Με τον αγώνα τους διέψευσαν τις Κασσάνδρες που έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής”.

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα αντιπαλέψει και τη νέα κυβέρνηση μέσα και έξω από τη Βουλή

“Ευχαριστούμε όσες και όσους ψήφισαν το ΚΚΕ, και ιδιαίτερα όσους το ψήφισαν για πρώτη φορά”, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπαςμετά τοεκλογικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως η επόμενη μέρα θα βρει και νέες δυνάμεις στον δρόμο της αντεπίθεσης.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε πως στις καταγράφηκε “δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”, ενώ χαρακτήρισε ως αρνητικό “το γεγονός ότι ένας κόσμος στράφηκε σε παλιές δοκιμασμένες αντιλαϊκές επιλογές, όπως η ΝΔ” και ως θετικό το γεγονός ότι υποχωρεί σημαντικά η Χρυσή Αυγή σε ποσοστά και, καθώς φαίνεται, μένει εκτός Βουλής.

“Οι ψήφοι του ΚΚΕ θα κατατεθούν από αύριο το πρωί σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία και τις σχολές για την οργάνωση των αγώνων, για να εμποδιστούν αντιλαϊκά νέα μέτρα”, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, συμπληρώνοντας πως “όλοι γνωρίζουμε ότι τα δύσκολα δεν πέρασαν, όλοι νιώθουμε ότι το παραμύθι της μεταμνημονιακής εποχής δεν αφορά την καθημερινότητα του λαού μας”.

Καταλήγοντας, διαβεβαίωσε ότι “το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις, μέσα και έξω από τη Βουλή, θα αντιπαλέψει και τη νέα κυβέρνηση, από τη σκοπιά μόνο των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, των λαϊκών αναγκών” και ότι θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων των εργαζομένων” ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ανατροπή.

Βελόπουλος: Ευχαριστώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που μας εμπιστεύτηκαν

«Υπεύθυνη» και «λογική» αντιπολίτευση θα ασκήσει η Ελληνική Λύση στη Βουλή τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος, ευχαριστώντας όσους εμπιστεύτηκαν το κόμμα του στις εκλογές

«Ευχαριστώ τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που εμπιστεύτηκαν την Ελληνική Λύση, θέλω να τους πω ότι αυτό που εγγυούμαστε είναι ότι δεν θα τους διαψεύσουμε» είπε και προσέθεσε: «Δεν μπαίνουμε στη Βουλή για να τα κάνουμε μαντάρα, μπαίνουμε στη Βουλή για να μιλήσουμε για τον Έλληνα πολίτη, ο οποίος τα τελευταία δέκα χρόνια πέρασε Γολγοθά».

Ο κ. Βελόπουλος αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του και στο πρόγραμμα του κόμματος του, το οποίο, όπως είπε, ετοιμάστηκε με πολύ κόπο και προσέθεσε: «Μπορούμε να διδάξουμε σε όλους τους Έλληνες ότι με δουλειά, δουλειά, δουλειά, δουλειά, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Θα δουλέψουμε όλοι μαζί οι Έλληνες για να πετύχουμε το ακατόρθωτο. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε μαζί».

Σημείωσε, ότι το κόμμα του θα ασκήσει στη Βουλή «υπεύθυνη και λογική αντιπολίτευση με επιχειρήματα» γιατί όπως είπε ξέρει ότι «η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα» και τόνισε ότι θα επιβεβαιωθεί, όπως επιβεβαιώθηκε και στην πρόβλεψη του ότι η ΝΔ θα βγει αυτοδύναμη. «Ήμουν ο μόνος που το έλεγα από την πρώτη στιγμή ότι η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία, παρά τα εκβιαστικά διλήμματα» ανέφερε ο κ. Βελόπουλος και προσέθεσε: «Ένα πράγμα έχει σημασία για μένα, να δουλέψουμε όλοι οι Έλληνες μαζί».

Σε ερώτηση τι στάση θα κρατήσει στα θέματα εκλογικού νόμου και συνταγματικής θεώρησης ανέφερε πως «όλα αυτά είναι στην επόμενη φάση, να δούμε τελικά τι έχουν να μας προτείνουν τα υπόλοιπα κόμματα» και σημείωσε ότι η Ελληνική Λύση έχει ήδη ένα σχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση και προτάσεις για άλλα θέματα. «Την επόμενη μέρα όλα αυτά» προσέθεσε.

Βαρουφάκης: Ξεκινάμε ανένδοτο, μονομέτωπο αγώνα στη Βουλή

Τα συγχαρητήριά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ έδωσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης στις δηλώσεις του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως επεσήμανε αναλυτικά ο κ. Βαρουφάκης: “Τα συγχαρητήριά μας στον Κ. Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για τη νίκη τους. Αυτό επιβάλλει να πει ο κάθε πολίτης στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού. Να θυμίσουμε όμως στους φίλους της ΝΔ ότι η σημερινή ψήφος είναι αρνητική, είναι ψήφος που δρομολογήθηκε το βράδυ του δημοψηφίσματος όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανέσυρε τη ΝΔ και τον μνημονιακό χώρο από το καλάθι των αχρήστων στον οποίο ο ελληνικός λαός είχε βάλει το μνημονιακό τόξο με εκείνο το περήφανο “όχι” και έβαλε τη ΝΔ στις ράγες που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσαν στη σημερινή νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας”.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 τόνισε πως “ο λαός μας τιμωρεί τις κυβερνήσεις που του επιβάλλουν μνημόνια. Άλλη μια φορά ανέτρεψε μία μνημονιακή κυβέρνηση, που τόλμησε να περάσει άλλο ένα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύο μνημόνια σε μια τετραετία” και υπογράμμισε: “Δυστυχώς, η χρεοδουλοπαροικία μας, η μνημονιακή Ελλάδα κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει άλλο ένα, που φοβόμαστε ότι θα είναι ακόμη πιο σκοτεινό από το προηγούμενο. Ως ΜέΡΑ 25 δεσμευόμαστε ότι τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής θα συνεχίσουμε να μιλάμε προγραμματικά με μετριοπάθεια, ταυτόχρονα με πλήρη ανυπακοή σε όλα αυτά που στέλνουν τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Εμείς ξεκινάμε ανένδοτο, μονομέτωπο αγώνα εναντίον του μοντέλου Λετονίας, εναντίον της παρασιτικής ολιγαρχίας που φοβόμαστε ότι από αύριο το πρωί η συγκεκριμένη ηγεσία της ΝΔ θα στήνει, θεμελιώνει πάνω στο 4ο μνημόνιο που του κληροδότησε του κ. Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.