Quantcast
Μνήμες του '99 ξύπνησε ο ισχυρός σεισμός στην Αττική - Ζημιές σε κτίρια, ρωγμές στη Βουλή - Αγωνία για τα επόμενα 24ωρα - Οι εκτιμήσεις των ειδικών - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Μνήμες του ’99 ξύπνησε ο ισχυρός σεισμός στην Αττική – Ζημιές σε κτίρια, ρωγμές στη Βουλή – Αγωνία για τα επόμενα 24ωρα – Οι εκτιμήσεις των ειδικών – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Μνήμες 1999 προκάλεσε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα.

Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους 12χλμ σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα, όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος.

Ο καθηγητής σημείωσε επίσης πως ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 199 και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Σχεδόν δύο ώρες μετά είχαν καταγραφεί περισσότεροι από 10 μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 4,4 Ρίχτερ.

Εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε ότι στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι τους κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προέρχεται από απόσταση 23 χλμ. ΒΔ της Αθήνας.

Με εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, σε επιφυλακή τέθηκαν όλες οι Μονάδες Υγείας της ευρύτερης περιοχής όπου σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός. Το «Θριάσειο» νοσοκομείο εφημερεύει και έχει τεθεί σε επιφυλακή το «Αττικόν». Παράλληλα, οι νοσηλευόμενοι στο Δαφνί έχουν μεταφερθεί προληπτικά στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου.

Τέσσερις τραυματίες από τον σεισμό

Συνολικά τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. Το πρώτο περιστατικό αφορούσε μια έγκυο τουρίστρια στο Αρχαιολογικό Μουσείο, πάνω στην οποία έπεσαν σοβάδες. Επίσης, ένα αγόρι ηλικίας 8 ετών διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο τραυματισμός του παιδιού είναι ελαφρύς. Ακόμη δύο άτομα πήγαν μόνα τους στο “Θριάσειο”, επίσης με ελαφρά τραύματα.

Παπαζάχος: Πιθανόν έσπασε το δυτικό τμήμα του ρήγματος της Πάρνηθας – Σαν να ήταν μετασεισμός του 1999

Το κύριο κομμάτι της ακολουθίας είναι στο δυτικό τμήμα της ζώνης που έδωσε τον σεισμό του 1999, δηλαδή ακριβώς πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, εκεί που συνδέεται το Θριάσιο Πεδίο με τον όγκο της Πάρνηθας, εξήγησε ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Πιθανόν, όπως είπε, στον σημερινό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, έσπασε κάποιο κομμάτι του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει τότε και πρόσθεσε πως “σαν να ήταν ένας πολύ καθυστερημένος μετασεισμός, με καθυστέρηση 20ετίας”.

Ο κ. Παπαζάχος προειδοποίησε πως το σαββατοκύριακο θα είναι δύσκολο από πλευράς μετασεισμών, ωστόσο σιγά σιγά οι μετασεισμοί θα αραιώσουν όσο περνούν οι μέρες.

Στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter η Ελληνική Κυβέρνηση ανέφερε: “Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται συνεχώς. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει τεθεί σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί η συνδρομή του. Συνιστώ ψυχραιμία και καλώ τους πολίτες να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους. Για οτιδήποτε νεότερο θα σας ενημερώσουμε”, και πρόσθεσε:

“Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση από την πρώτη στιγμή. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης και ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς βρίσκονται από την πρώτη στιγμή στο κέντρο επιχειρήσεων και συντονίζουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες” .

Γ. Παπαδόπουλος: Αισθητός και στην Πελοπόννησο ο σεισμός – Προσοχή για ενδεχόμενους μετασεισμούς

Ψυχραιμία, αλλά και προσοχή για ενδεχόμενους μετασεισμούς συνέστησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε, ακόμα δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε, εάν ο σεισμός των 5,2 ή 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός ή όχι, ωστόσο, σημείωσε πως είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις μετασεισμοί.

Τσελέντης: Εκτιμώ ότι ήταν ο κύριος σεισμός – Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς ιδιαίτερα αισθητούς

Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός 5,1 στις 14:13 δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. Θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα. Ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό σημείωσε ο κ. Τσελέντης και προσδιόρισε το επίκεντρο 25 χιλιόμετρα δυτικά βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό του βάθος ήταν 13 χιλιόμετρα γι’ αυτό έγινε ιδιαίτερε αισθητός σημείωσε ο κ. Τσελέντης και επέμεινε στην εκτίμηση ότι κατά την άποψή του ήταν το κύριο γεγονός.

Λέκκας: Δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό

Σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο και την κεντρική Ελλάδα έγινε αισθητός ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:13 στην Αττική, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Περισσότερες από 65 κλήσεις στην Πυροσβεστική

Οι κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για παροχή βοήθειας και εγκλωβισμούς σε ασανσέρ ξεπέρασαν τις 65. Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική έχει δεχτεί 35 κλήσεις για πτώσεις αντικειμένων ή μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία και 31 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, εξαιτίας της διακοπής ρεύματος που σημειώθηκε τη στιγμή του σεισμού στην Αττική.

Οι πρώτες κυβερνητικές ανακοινώσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προέβη στις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για τον σεισμό των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πέτσας, δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς.

Ως προς τις υλικές ζημιές, σημείωσε πως κατέρρευσε μία ακατοίκητη κατοικία στα Πετράλωνα και μία παλιά κατοικία στη Δραπετσώνα, όπως και φθορές σε προσόψεις οικιών σε Πειραιά, περιφερειακή Αιγάλεω και Μοναστηράκι. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας λειτουργούν, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε ετοιμότητα.

Η στιγμή του σεισμού από κάμερα μέσα σε διαμέρισμα
Συγκλονιστικά είναι τα βίντεο που αναρτώνται τα τελευταία λεπτά στα social media και αποτυπώνουν τη στιγμή που ο Εγκέλαδος χτύπησε την Αθήνα.
Στο βίντεο που ακολουθεί, βλέπετε τι συμβαίνει σε ένα διαμέρισμα την ώρα του σεισμού.

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στην πλατεία Κοτζιά

Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στον δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς και μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά, μετά τονσεισμότων 5,1 Ρίχτερ.

Όπως αναφέρεται σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοφάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Επίσης έπεσαν δύο προσόψεις καταστημάτων και ένας τοίχος εγκαταλελειμμένου καταστήματος.

Κατέρρευσε ο μαρμάρινος σταυρός στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης

Ο σεισμός άφησε τα σημάδια του και στον ναό της Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, κατέρρευσε ο μαρμάρινος σταυρός.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Κατέρρευσε παλιά κατασκευή στο λιμάνι του Πειραιά

Μία παλιά κατασκευή στο λιμάνι και συγκεκριμένα στην Πύλη Ε1 του Πειραιά κατέρρευσε μετά τον ισχυρό σεισμό.

Δείτε τις φωτογραφίες

Λύγισε ο σταυρός σε εκκλησία στο Μοναστηράκι

Ο σταυρός στο καμπαναριό του ιστορικού Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μοναστηράκι έχει λυγίσει ο Σταυρός στο καμπαναριό.

Ζημιές στο κτίριο της Βουλής

Ζημιές αναφέρθηκαν στο κτίριο της Βουλής από τον ισχυρό σεισμό εντάσεως 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αττική.

Λόγω της ισχυρής δόνησης έσπασε τζάμι στον χώρο του Περιστύλιου, όπου γίνεται η Έκθεση Ρήγας Φεραίος, και διαπιστώνονται ρωγμές σε σημεία των τοίχων.

Κατά τη διάρκεια του σεισμού, κυρίως στον παιδικό σταθμό της Βουλής, που ήταν γεμάτος παιδιά, επικράτησε αναστάτωση, ωστόσο τα παιδιά με τους συνοδούς τους απομακρύνθηκαν από τον χώρο ομαλά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα.

Κατέρρευσε τμήμα κτιρίου στη Σταδίου

Σοβαρές φθορές υπέστη κτίριο επί της Σταδίου. Πρόκειται για το κτίριο, όπου στεγάζονταν ο κινηματογράφος «Αττικό» και «Απόλλων».

Δείτε τις φωτογραφίες που μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr

Ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα

Ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας αναφέρθηκαν από τον σεισμό στην Αττική.

Αμέσως μετά τον σεισμό από το Κέντρο του ΠΣ σήμανε συναγερμός και μεταξύ άλλων ένα ελικόπτερο σούπερ πούμα μαζί με ένα συντονιστικό ελικόπτερο περιπολούν στον χώρο της Δυτικής Αττικής για αναφέρουν τυχόν ζημιές στην περιοχή. Ταυτόχρονα δυνάμεις του ΠΣ και της ΕΛΑΣ έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να συνδράμουν τους πολίτες.

Λόγω του σεισμού ακυρώθηκε η συνάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Μαρτυρίες κατοίκων από τη στιγμή του σεισμού

Στη Μαγούλα ήταν το επίκεντρο του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, στην περιοχή δεν εντοπίστηκαν σοβαρά προβλήματα από το χτύπημα του Εγκέλαδου.Ωστόσο, οι κάτοικοι και οικογένειες με μικρά παιδιά φοβήθηκαν από τη σεισμική δόνηση και βγήκαν στους δρόμους καθώς ανησυχούν για ενδεχόμενο νέο σεισμό.

Μιλώντας στο Open, κάτοικος της περιοχής περιέγραψε τη στιγμή: “Ήταν τρομαχτικά, κράτησε περίπου 5 δευτερόλεπτα, φθορές δεν έχουμε αλλά είμαστε φοβισμένοι, λίγο αγχωμένοι… Ξανανιώσαμε τον σεισμό το 1999. Πέρασαν είκοσι χρόνια και τώρα αναμένουμε, δεν ξέρω αν θα κοιμηθούμε και στο σπίτι μας σήμερα τόσο φοβισμένοι που είμαστε”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.