Quantcast
Politico: Η διαφάνεια με τα γραφήματα «μακαρονάδα» του Βαρουφάκη - enikonomia.gr
share

Politico: Η διαφάνεια με τα γραφήματα «μακαρονάδα» του Βαρουφάκη

δημοσιεύτηκε:

Με ένα δημοσίευμα που αναφέρεται στην ομιλία του Γιανη Βαρουφάκη σε Οικονομικό Φόρουμ στην Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα, το ενημερωτικό site Politico, που τις τελευταίες εβδομάδες έχει ταράξει τα νερά με προκλητικά του δημοσιεύματα, την Δευτέρα λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup επιχειρεί να αποδομήσει τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών.

Έχοντας ως κεντρικό στοιχείο του δημοσιεύματος μια διαφάνεια από την παρουσίαση του Έλληνα Υπουργού την οποία περιγράφει ως γράφημα «μακαρονάδα» ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναφέρει ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πιθανό να παρακολουθήσουν μια ακόμα διάλεξη από το Γιάνη Βαρουφάκης σήμερα στην συνεδρίαση του Eurogroup.

Το δημοσίευμα στην συνέχεια αναφέρεται επιτιμητικά στο σχολιασμό της διαφάνειας αυτής από μια σειρά οικονομολόγων ξεκινώντας από τον Robert Barro Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ο οποίος σημείωσε ότι είναι ένα «Αρκετά ξεκαρδιστικό έγγραφο. Αυτό το διάγραμμα είναι προφανώς μέρος της ελληνικής εκστρατείας για την πληγείσα φήμη του Γιάνη Βαρουφάκη».

«Είναι μπερδεμένος γιατί περιφρονεί τα δεδομένα», ανέφερε στο Politico ο Γιώργος Μπήτρος, ομότιμος καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εκλέκτορας για το Βραβείο Νόμπελ στα Οικονομικά. «Για παράδειγμα, σε έναν από τους κύκλους του αναφέρει για μια “κακή τράπεζα”. Για να ιδρυθεί όμως μια κακή τράπεζα χρειάζεται χρηματοδότηση. Η χρηματοδότηση αυτή δόθηκε το 2012, στο πρόγραμμα διάσωσης. Αλλά χρησιμοποιήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και εν τω μεταξύ εξατμίστηκε. Αυτοί οι άνθρωποι ζουν σε ένα μαρξιστικό σύννεφο και είναι χάσιμο χρόνου να προσπαθήσουμε και να μιλήσουμε μαζί τους. Για μένα ως επαγγελματίας οικονομολόγος, η υποβολή αυτών των καρικατούρων αντί ενός καλά μελετημένου προγράμματος των μεταρρυθμίσεων είναι άκρως εξευτελιστική» υπογραμμίζει στη συνέχεια ο κος Μπήτρος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.