Quantcast
Μενδώνη: Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα - Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ την κλοπή- ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Μενδώνη: Δεν τίθεται θέμα κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα – Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ποτέ την κλοπή- ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Αντίθετη στην απάντηση του Βρετανικού Μουσείου για τον δανεισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι ο δανεισμός των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν σημαίνει αναγνώριση της κυριότητάς τους από τους Βρετανούς. «Ποτέ και με κανέναν τρόπο δεν τίθεται θέμα κυριότητας. Δεν αλλάζει σε τίποτα η ελληνική θέση γιατί δεν δεχόμαστε την κλοπή. Η πρόταση να εκτεθούν τα γλυπτά στην Αθήνα δεν έχει καμία σχέση με το πάγιο αίτημα (σ.σ. για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα)» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού υπενθύμισε ότι «από τη στιγμή που θέτει η Μελίνα Μερκούρη το αίτημα για την επανένωση των γλυπτών με το μνημείο, η Ελλάδα δηλώνει ότι τα μάρμαρα εκλάπησαν. Η κλοπή δεν είναι δυνατόν να αποκτήσει κανένα δικαίωμα. Από τότε η πάγια θέση είναι ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την κυριότητα και άρα δεν αναγνωρίζει ούτε τη νομή ούτε την κατοχή στο Βρετανικό Μουσείο. Με αφορμή τις εκδηλώσεις για το 2021 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ένα ξεκάθαρο θέμα προς τη βρετανική κυβέρνηση, ένα αίτημα δανεισμού υπό την προϋπόθεση του πλαισίου που ανέφερα».

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο να αποδεχθεί η Βρετανία το ελληνικό αίτημα, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι «εάν δεχτούν οι Βρετανοί, αυτό σημαίνει ότι κάμπτεται η απόλυτα αρνητική στάση τους. Εάν αποδεχθούν μέσα στο πλαίσιο που θέτει διαχρονικά η Ελλάδα, σημαίνει ότι η άκαμπτη στάση αρχίζει σιγά-σιγά να κάμπτεται».

«Ετοιμάζουμε τον φάκελο για να υποβληθεί το αίτημα όποτε κρίνει ο Πρωθυπουργός», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.

Τέλος, ερωτηθείσα αν υπήρξε προεργασία από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία απάντησε ότι «σε επίπεδο υπηρεσιακό γίνονταν κινήσεις. Δεν γνωρίζω να υπήρξε κάποια προσπάθεια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.