Quantcast
Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για τον ΑΜΚΑ - enikonomia.gr
share

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τον ΑΜΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αξιωματική Αντιπολίτευση για το θέμα του ΑΜΚΑ. Η ερμηνευτική εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας με τις οδηγίες για τη διαδικασία χορήγησης του ΑΜΚΑ, τις κατηγορίες των φυσικών προσώπων που μπορούν να τον λάβουν και τα δικαιολογητικά που χρειάζονται, άναψε το… φυτίλι.

“Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανεύθυνη, βλαπτική και επικίνδυνη και πλέον βάζουμε τάξη” υποστήριξε σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

“Η κυβέρνηση δίνει επιλεκτικά τον ΑΜΚΑ, οδηγώντας την πλειοψηφία στο περιθώριο” απαντά ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε ερμηνευτική εγκύκλιο (ΑΔΑ: ΩΣΙΙ465Θ1Ω-ΑΙΥ) με οδηγίες προς τα ΚΕΠ και τον ΕΦΚΑ, για τη διαδικασία χορήγησης ΑΜΚΑ. Συγκεκριμένα, δίνονται οδηγίες σχετικά με τις κατηγορίες φυσικών προσώπων που βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου μπορούν να βγάλουν ΑΜΚΑ, καθώς και τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, που πρέπει αυτοί να διαθέτουν. Διευκρινίζεται, εξάλλου, ότι θα ακολουθήσει και συμπληρωματική εγκύκλιος των τριών συναρμόδιων υπουργείων (Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη), που θα εξειδικεύουν τα ζητήματα χορήγησης ΑΜΚΑ σε άτομα που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου ή διεθνούς προστασίας.

Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές εγκύκλιοι (η εκδοθείσα και η συμπληρωματική) έρχονται σε αντικατάσταση της υπ. αριθμ. ΩΧΟΧ465Θ1Ω-Ρ3Τ εγκυκλίου, η οποία προέβλεπε ουσιαστικά τη χορήγηση ΑΜΚΑ, αδιακρίτως και χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η έλλειψη οδηγιών και κατευθύνσεων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είχε οδηγήσει σε ουσιαστικό αδιέξοδο τη διαδικασία, με τα ΚΕΠ να απέχουν από τον προηγούμενο Μάιο από την έκδοση ΑΜΚΑ για όλους.

Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Μηταράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΑΜΚΑ είναι ο ισόβιος αριθμός εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υπονόμευσε αυτό το δικαίωμα: στάθηκε ανίκανος να οργανώσει σωστά την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Και εξαιτίας αυτής της ανικανότητας στράφηκε στην εύκολη λύση: την ουσιαστικά άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους, δίνοντας, με το ισχύον πλαίσιο, αυτόματη και ισόβια πρόσβαση σε όλους στην εργασία και στα κοινωνικά επιδόματα (επίδομα ανεργίας, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.α) και δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Τίποτα από τα δύο δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο, πολύ περισσότερο δε συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτήν την επικίνδυνη και βλαπτική εγκύκλιο ακύρωσε ο Υπουργός Γιάννης Βρούτσης αμέσως με την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Εμείς προχωράμε αποφασιστικά. Δώσαμε σαφείς οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για το πώς γίνεται η χορήγηση ΑΜΚΑ στα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται είτε μόνιμα ή προσωρινά και νόμιμα στη χώρα. Θα ακολουθήσουν άμεσα νέες οδηγίες, από όλα τα συναρμόδια υπουργεία, που θα αφορούν όσους βρίσκονται προσωρινά στη χώρα και έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου. Και προχωράμε με αλλαγή και εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για τον ΑΜΚΑ, αλλά και παρεμβάσεις στον τρόπο που οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες θα έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στην εργασία. Δίνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η χώρα μας έχει κανόνες και διαδικασίες.»

Η δήλωση του αναπληρωτή τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

“Με τη νέα εγκύκλιο, το Υπουργείο Εργασίας προβλέπει μόνο για τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες και όχι για τους αιτούντες άσυλο. Συντηρεί έτσι τα προβλήματα που άρχισαν από τον Ιούλιο, όταν ο κ. Βρούτσης κατήργησε την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ασθενείς, ευάλωτες ομάδες και μικρά παιδιά χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσφυγόπουλα χωρίς Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ)για να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό” τονίζει ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός και προσθέτει:

“Τα προβλήματα, όμως, στη νέα εγκύκλιο δεν σταματούν δυστυχώς εδώ. Από την απάνθρωπη ρητή πρόβλεψη ότι δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ παιδάκια που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς που δεν έχουν άδεια διαμνονής, μέχρι το γεγονός ότι πλέον η απόδοση ΑΜΚΑ για μετανάστες με άδεια διαμονής προαπαιτεί σύμβαση εργασίας. Αυτές οι οδηγίες είναι αντιπροσωπευτικές του ρατσισμού και της διακριτικής μεταχείρισης που θρέφουν οι πολιτικές της Ν.Δ.

Μπορεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη να μην αγγίζουν ή να δεσμεύουν τη νέα κυβέρνηση. Τη δεσμεύει, όμως, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Όπως τονίσαμε και στην ερώτησή μας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε τους Υπουργούς να ξαναδιαβάσουν τις γενικές αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Οδηγίας 2013/33/ΕΕ, που προβλέπει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία για τους αιτούντες άσυλο. Καλούμε, για ακόμη μια φορά, τη Ν.Δ. να σεβαστεί το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβει στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων που πρέπει”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.