Quantcast
Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια, ζητείται επειγόντως πολιτική λύση - enikonomia.gr
share

Ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια, ζητείται επειγόντως πολιτική λύση

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Προσδοκώντας μια πολιτική λύση για μια τελική συμφωνία από την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης η κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει και πάλι την προσπάθεια για να υπάρχει τεχνική συμφωνία σε επίπεδο Ομάδας των Βρυξελλών όπου τα κενά παραμένουν μεγάλα.

Παρά την κοινή παραδοχή της Κυβέρνησης και των δανειστών ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και οι σημερινές επαφές με την Ομάδας των Βρυξελλών θα γίνουν με τηλεδιάσκεψη.

Οι εκπρόσωποι της ΕΕ του ΔΝΤ και της ΕΚΤ είχαν ζητήσει από την περασμένη Πέμπτη μια νέα λίστα με περισσότερη ανάλυση στις ελληνικές προτάσεις.

Μέχρι και χθες το βράδυ πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευρά είναι ήδη κατατεθειμένες και συζητούνται.

Ως γνωστό οι προτάσεις αυτές έχουν κάνει τους εκπροσώπους των θεσμών για μεγάλες και μικρότερες διαφορές που αποκλείουν προς τον παρόν μια συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να αποκλείει κάθε συζήτηση για μείωση συντάξεων (κύριων και επικουρικών) αλλά και κάθε παρέμβαση προς την περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.

Επίσης η ελληνική πρόταση δεν οριστικοποιήσει την πρόταση τους για την αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ (μένουν ακόμη πολλές λεπτομέρειες προς διευθέτηση) ενώ δεν υπάρχει ακόμη συνολική πρόταση για ξεκαθάρισμα των κόκκινων δανείων και τις αποκρατικοποιήσεις.

Την ίδια ώρα με βάση όσα είπε και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του Economist η Ελλάδα ζητά επιπλέον:

1. Χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα τόσο για το 2015 όσο και για τα επόμενα χρόνια.

2. Εγγυήσεις για άμεση διευθέτηση του δημοσίου χρέους.

3. Ένα πακέτο για ενίσχυση δημοσίων επενδύσεων με ευρωπαϊκή σφραγίδα.

¨Όλα αυτά την στιγμή που κατά κοινή ομολογία ρευστά διαθέσιμα να έχουν μπεί ήδη στο κόκκινο.

Η ομάδα του ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει και το Διοικητικό Συμβούλιο και εμμέσως και τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας ΕΕ και ΔΝΤ ότι η Ελλάδα οδεύει σε χρεοκοπία μέχρι και τις αρχές Ιουνίου αφού δεν δεν υπάρχει τρόπος να αποπληρώσει την δόση συνολικού ύψους 1,56 δις ευρώ προς το ταμείο.

Μια μέρα μετά την διαρροή του εμπιστευτικού εγγράφου του ΔΝΤ για την κατάσταση της Ελλάδας η «Καθημερινή» έφερε στην δημοσιότητα επιστολή από το Μέγαρο Μαξίμου σύμφωνα με την οποία ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας προειδοποιούσε ότι δεν υπήρχαν ρευστά διαθέσιμα για να πληρωμή των 750 εκ ευρώ στις 12 του μήνα αν η ΕΚΤ δεν πάρει μέτρα για την αποκατάσταση της ρευστότητας.

Εντός Ελλάδας η πρόταση για «σπάσιμο» ομολόγων αξίας 100 εκ ευρώ από το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για την πληρωμή συντάξεων και η μη έγκαιρη πληρωμή των υπαλλήλων του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι δείγματα μόνο του τι θα επακολουθήσει αν δεν βρεθεί μια μονιμότερη λύση με την ρευστότητα του δημοσίο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.