http://www.enikonomia.gr/timeliness/227940,mitsotakis-nea-meiosi-tou-enfia-kata-8-kai-meiosi-tis-eisforas-al.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_227940_15135a9632-9650da24a3c9fa2f.jpg Θετικά μέτρα εντός του 2020, μεταξύ των οποίων είναι η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ... 12/18/2019 11:07:04 PM

Μητσοτάκης: Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης εντός του 2020 - ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης εντός του 2020 - ΒΙΝΤΕΟ

Θετικά μέτρα εντός του 2020, μεταξύ των οποίων είναι η πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2020.

“Από αυτό εδώ το βήμα είχα πει πέρυσι ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα ήταν ο τελευταίος μίας κακής κυβέρνησης που πήγε την Ελλάδα πίσω. Οι πολίτες δικαίωσαν αυτή την πρόβλεψη και ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της αυτοδύναμης ΝΔ. Αυτό μας γεμίζει ευθύνη. Εμείς ξέρουμε γιατί κερδίσαμε και ξέρουμε τι περιμένουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες από εμάς. Κάποιοι άλλοι δεν κατάλαβαν γιατί έχασαν και δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες δεν περιμένουν τίποτε πια απ’ αυτούς”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε: “Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχουν πέντε στάδια διαχείρισης συναισθημάτων έπειτα από μία μεγάλη απώλεια. Εν προκειμένω ήταν η απώλεια της εξουσίας, στην οποία αναφέρομαι. Είναι η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η κατάθλιψη και η αποδοχή. Αν κρίνω από το ύφος σας σήμερα είστε ακόμα στο στάδιο του θυμού, εύχομαι να φτάσετε στην αποδοχή χωρίς να περάσετε από τα υπόλοιπα στάδια”.

Απαντώντας, δε, στα περί “απάτης” που καταλόγισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: "Κύριε Τσίπρα, δεν είστε ανιχνευτής απάτης, παραγωγός απάτης είστε και η απάτη και το ψέμα είναι λέξεις απαγορευμένες για εσάς".

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, "ο φετινός προϋπολογισμός δεν περιέχει εκπλήξεις και πυροτεχνήματα. Αποτυπώνει σε αριθμούς τις πολιτικές για τις οποίες λάβαμε την εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού”. Συνέχισε λέγοντας ότι είχε δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. “Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνω γιατί οι πολίτες επιβραβεύουν την συνέπεια λόγων και έργων. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου", τόνισε.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έλαβε για την ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών με φορολογικές απαλλαγές, στις μεγάλες επενδύσεις που απεγκλωβίστηκαν. "Δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα δανείζεται με αρνητικά επιτόκια, ούτε ότι η τελευταία έκθεση της ΕΕ είναι θετικότερη" είπε και σημείωσε πως οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι.

Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις και νέες δουλειές

"Θα αποφύγω τις πολιτικές αντιπαραθέσεις" είπε ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας πως θα εστιάσει στον πολιτικό συμβολισμό του προϋπολογισμού. Υπογράμμισε ότι το αναπτυξιακό νήμα του διατρέχει όλες τις δράσεις. Τόνισε πως "δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές.

Στόχος μας, τόνισε, είναι “από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους". Αναφέρθηκε, δε, και στο σχέδιο “Ηρακλής”, λέγοντας πως θα τονώσει τις τράπεζες και θα ανοίξει ξανά τις πύλες του δανεισμού για τις επιχειρήσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη. Τόνισε επίσης ότι οι δαπάνες θα αντισταθμιστούν από νέα έσοδα που θα προέλθουν από την ανάπτυξη.

Χαρακτήρισε, στη συνέχεια, την αγορά των ακινήτων ως τον “βραχίονα της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης”. "Τις τσακίσατε κύριε Τσίπρα τις ελληνικές επιχειρήσεις" είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας στην αναφορά του ότι πολλές είναι ζημιογόνες. Σημείωσε πως η μείωση των φόρων των επιχειρήσεων συνδέεται με την ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι η μαρξιστική οικονομολογική προσέγγιση του κ. Τσακαλώτου αποτελεί εξαίρεση και όχι τον κανόνα.

Για τη ΔΕΗ

Στο νέο περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει την πράσινη ενέργεια θα παίξει ρόλο η ΔΕΗ τόνισε ο Πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε, η τιμή της μετοχής της τριπλασιάστηκε από την παραμονή των εκλογών και τόνισε πως θα προχωρήσει η απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ και η χώρα θα μπει στον χάρτη της πράσινης ενέργειας.

Σημείωσε επίσης πως θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση 49% του ΔΕΔΔΗΕ και συμπλήρωσε πως η κυκλική οικονομία με την αξιοποίηση και των απορριμμάτων μπορεί να προσφέρει επενδύσεις 40 δισ. μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Για τα πλεονάσματα

Σχετικά με τα πλεονάσματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει τη μείωσή τους. Η μεγαλύτερη απάτη που ακούστηκε προεκλογικά, τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι ο λογαριασμός που δεν άνοιξε ποτέ για να μπουν 5 δισ.

“Οι πολίτες σας μαύρισαν γιατί τους μαυρίσατε τη ζωή”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε ότι κατά την τριετία 2016-2018, αφαιρέθηκαν από την οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια, πέραν των δεσμεύσεων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές. "Κάνατε περισσότερα απ' όσα ζητούσαν οι δανειστές" είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ την ίδια ώρα, όμως, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το Δημόσιο αυξήθηκαν κατά 18,1 δισεκατομμύρια. “Ιδού, λοιπόν, με ποια λογιστική -ολέθρια- αλχημεία προέκυπταν οι δήθεν επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ που επικαλείται, σήμερα, η αντιπολίτευση”, είπε.

Τόνισε στη συνέχεια πως αν η αντιπολίτευση επιμένει στην ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, το στοίχημα της μείωσης της φορολογίας αυτή κυβέρνηση θα το κερδίσει και με σύμμαχο την κοινωνία. Είναι εκτός τόπου και χρόνου η ταξική διάκριση και ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ανέφερε.

Μείωση Εισφοράς Αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ

Ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Πρωθυπουργός, δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. “Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Αυτό όμως αλλάζει. Καθώς, μήνα τον μήνα, θα δημιουργείται με ασφάλεια και πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Και διευκρίνισε: “Δεσμεύομαι ότι το 2020 ξεκινά, επιτέλους, η μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Στο ίδιο διάστημα ακολουθεί και η δεύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σε συνδυασμό όμως, με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Πρέπει να πληρώνουν και τα ακριβά ακίνητα στη Μύκονο και αλλού".

Μεσαία τάξη είναι αυτοί που ντύνονται απλά και ξέρουν να φορούν γραβάτα εκεί που πρέπει, είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ τους προσέβαλε επί τέσσερα χρόνια.

Για τη στάση εργασίας στο Μετρό

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη χθεσινή στάση εργασίας στο Μετρό, λέγοντας πως ζήτησε συγγνώμη για την ταλαιπωρία.

“Ταλαιπωρήθηκαν οι Αθηναίοι με τη στάση εργασίας του Μετρό γιατί 21 υπάλληλοι άλλαξαν πόστο και γι' αυτό ζήτησα συγγνώμη. Απαιτείται μεγαλύτερος αλληλοσεβασμός, μαζί με νομοθετική ρύθμιση για ελεύθερη κυκλοφορία. Σημείωσε πως η κυβέρνηση του θα διορθώνει λάθη, κάτι που κάνει εδώ και πέντε μήνες σε αντίθεση με το ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λάθη εδώ και πέντε χρόνια και επιμένει σε αυτά”, τόνισε.

Μήνυμα στην Τουρκία: Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες

Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού. Έκανε λόγο για περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων από τους εξ' ανατολών γείτονες και τόνισε πως προσυπογράφει τους χαμηλούς τόνους που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας.

"Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα", είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας.

Είμαστε υπογράμμισε "υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ουδέποτε η χώρα σκέφθηκε να αναστείλει το διάλογο για τα ΜΟΕ. Σ' αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων". Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες, είπε ο Πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε ως άκυρο και παράνομο το Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης, υπογραμμίζοντας πως αυτό περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Καλά κάνατε κ. Τσίπρα και αλλάξατε γραμμή για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε στη συνέχεια απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μίλησε για μια πλατιά διακομματική συμμαχία υπογραμμίζοντας πως με εξαίρεση το ΚΚΕ έχουμε μια βαθιά στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Συμπλήρωσε πως "δεν είμαστε δεδομένοι , όχι μόνο για τις ΗΠΑ. Είμαστε δεδομένοι για τον ελληνικό λαό". Οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται, όπως είπε και σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει ρητά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης". Κατέληξε δε λέγοντας πως η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοικτή για τα εθνικά θέματα και όταν χρειαστεί θα πάρει και ο ίδιος πρωτοβουλίες για ανοικτή και πλήρη ενημέρωση των αρχηγών.

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ