Quantcast
Μητσοτάκης: Θα βάλουμε βέτο για τη Λιβύη - Επικοινώνησα με την Μέρκελ - ΒΙΝΤΕΟ - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Θα βάλουμε βέτο για τη Λιβύη – Επικοινώνησα με την Μέρκελ – ΒΙΝΤΕΟ

δημοσιεύτηκε:

Σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, μία ημέρα αφότου ανακοίνωσε πως προτείνει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας και λίγα 24ωρα πριν την Διάσκεψη στο Βερολίνο για τη Λιβύη.

Ερωτηθείς για τη Διάσκεψη της Κυριακής, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως “κακώς δεν προσκληθήκαμε”, βέβαια, διευκρίνισε, “ποτέ η Ελλάδα δεν είχε δώσει το ‘παρών’, αυτή είναι μια κατάσταση που κληρονομήσαμε, αλλά έπρεπε να δώσουμε το ‘παρών’”. Όπως υπογράμμισε, έχει αποστείλει επιστολές στην ΕΕ και έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο για το ζήτημα, ενώ θα έχει και αύριο επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ. Χαρακτήρισε εκ νέου παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και διαμήνυσε ότι “η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ποτέ καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το σύμφωνο αυτό. Θα βάλουμε βέτο”.

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως “θα πράξω ό,τι χρειάζεται” εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ό,τι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο.

Όπως είπε, κατέστησε απόλυτα σαφές στον Αμερικανό πρόεδρο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο, τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Εαν πάντως δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

Δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ωστόσο, ανέφερε πως “πιθανόν οι επόμενες εκλογές του 2023 να είναι διπλές εκλογές”, λόγω της απλής αναλογικής.

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση των υπουργών του, είπε πως “δεν θα δείτε άμεσα ανασχηματισμό” για να συμπληρώσει ότι όταν αυτός θα γίνει θα ληφθεί υπόψη και η αξιολόγηση των υπουργών.

Για το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα για να προσθέσει πως “δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα”.

“Εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω” διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός και τόνισε κατηγορηματικά ότι “οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν”, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο.

Ερωτηθείς για την κριτική σχετικά με την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την ίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έξι μήνες μετά, είπε: “Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω”. “Διορθώνουμε με θάρρος ένα λάθος”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι “υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επανέλαβε, δε, ότι έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται.

Πολιτική επιλογή η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

“Η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι πολιτική επιλογή”, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για έναν άνθρωπο με ευρύ πνεύμα, που “έχει όλα τα εχέγγυα για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό. Είναι ένα σύμβολο της νέας εποχής”.

Όπως τόνισε, “δεν επέλεξα μόνο γιατί είναι γυναίκα, αλλά και για το ότι είναι γυναίκα” και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία συναίνεση γύρω από την υποψηφιότητά της.

Ο Πρωθυπουργός απάντησε και στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την ονοματολογία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας πως “δεν διέσυρα κανέναν θεσμό” και είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως “θα ήταν πιο γενναίο και τολμηρό να αναγνωρίσει το γεγονός ότι επιλέγεται ένα πρόσωπο το οποίο μπορεί τελικά να συγκεντρώσει μία ευρεία πλειοψηφία και να αφήσει ενδεχομένως την κριτική για μία άλλη ευκαιρία, αλλά αυτό αφορά τον ίδιο και όχι εμένα”.

Αναφερόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως τον τιμά και τον σέβεται και τον χαρακτήρισε ως έναν καλό Πρόεδρο, όμως, είπε ότι έπρεπε να επιλέξει ένα πρόσωπο. Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν ψήφισε τον κ. Παυλόπουλο το 2015, τόνισε πως “δεν έχω κανένα λόγο να πω πως διέπραξα ένα σφάλμα εκείνη την εποχή με βάση τα όσα ήξερα. Το 2020 δεν είναι το 2015. Ούτε βρίσκομαι στην ίδια θέση, ούτε η ΝΔ του 2020 είναι η ίδια του 2015”.

Κακούργημα οι τσιμεντόλιθοι στους αστυνομικούς

“Όταν κάποιος πετάει έναν τσιμεντόλιθο από τον δεύτερο όροφο, έχει πρόθεση να τραυματίσει ή να σκοτώσει κάποιον”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για “κακούργημα”.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως “δεν είμαι έτοιμος να κάνω πρόσθετες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά αν με ρωτάτε είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση το να πετάς τσιμεντόλιθο από τον δεύτερο όροφο. Κατά την άποψή μου αυτό είναι κακούργημα, αλλά δεν είμαι αυτός που θα κρίνει, αλλά η Δικαιοσύνη”, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων στο Κουκάκι.

Ερωτηθείς για τα Εξάρχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα, αλλά όπως ανέφερε δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει πως υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος, σε ό,τι αφορά στην επιβολή του νόμου στο κέντρο της Αθήνας. Τα Εξάρχεια ήταν ένα γκέτο, δεν έμπαινε η αστυνομία, αυτό έχει αλλάξει, είπε ο Πρωθυπουργός.

Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Για την οικονομία, ο πρωθυπουργός δήλωσε σίγουρος ότι θα έχουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και πως «θα αρχίσουμε να κόβουμε την εισφορά αλληλεγγύης εντός του 2020», προσθέτοντας ότι είναι άδικος φόρος και «πιστεύω ότι μπορούμε εντός του 2021 να καταργηθεί πλήρως».

Για την ανάπτυξη εκτίμησε ότι θα είναι στο 3% και πως η κυβέρνηση πιστώνεται ότι «είμαστε απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».


Δείτε όλη τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha:


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.