Quantcast
Reuters: Η Ελλάδα δεν έχει χρήματα να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο - enikonomia.gr
share

Reuters: Η Ελλάδα δεν έχει χρήματα να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο

δημοσιεύτηκε:

Βασικό θέμα στο Reuters έγιναν οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση που έκαναν λόγο για μη καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας.

Ειδικότερα στο άρθρο αναφέρεται πως η Ελλάδα δεν μπορεί να καταβάλλει τη δόση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τον επόμενο μήνα, εκτός αν επιτύχει μια συμφωνία με τους πιστωτές, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ενισχύοντας τις φήμες για αθέτηση των υποχρεώχεων από την Αθήνα σε περίπτωση αποτυχίας των συνομιλιών.

Αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων και με «κλειδωμένο» το πακέτο διάσωσης η Ελλάδα «ξύνει» τον κρατικό κορβανά για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις αλλά και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις επισημαίνεται στο άρθρο.

Μετά από τέσσερις μήνες συνομιλίες με τους εταίρους της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η αριστερή κυβέρνηση να επιδιώκει μια συμφωνία που θα μπορούσε να «ελευθερώσει» έως και 7,2 δισ. ευρώ και να αποτρέψει την πτώχευση.

«Οι τέσσερις δόσεις του ΔΝΤ τον Ιούνιο του είναι €1,6 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν θα πρέπει να δοθούν και δεν υπάρχουν» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Ερωτηθείς σχετικά με την ανησυχία του για ένα πιστωτικό γεγονός σε περίπτωση που η Αθήνα δεν καταβάλει μια πληρωμή, είπε: «Δεν επιδιώκουμε αυτό, εμείς δεν το θέλουμε, δεν είναι η στρατηγική μας. Τα πράγματα έχουν ωριμάσει για μια λογική συμφωνία. Συζητάμε, με βάση την περιορισμένη αισιοδοξία μας, ότι θα υπάρξει μια ισχυρή συμφωνία (με τους δανειστές), έτσι ώστε η χώρα να είναι σε θέση να αναπνεύσει. Αυτό είναι το στοίχημα», δήλωσε ο Βούτσης.

Από την άλλη μεριά ο Αλέξης Τσίπρας σε μια προσπάθεια να εξευμενίσει την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε μια τελική ευθεία προς μια συμφωνία, αλλά δεν θα δεχθεί «ταπεινωτικούς όρους».

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι η Ελλάδα είχε κάνει «τεράστια πρόοδο» στην επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές της για να αποτρέψει την πτώχευση, αλλά τώρα τα θεσμικά όργανα πρέπει να πράξουν το καθήκον τους.

«Έχουμε διανύσει τα τρία τέταρτα του τρόπου, τώρα για να μας συναντήσουν οι θεσμοί πρέπει να διανύσουν εκείνοι το ένα τέταρτο που απομένει», είπε BBC.

Επίσης ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα ήταν «η αρχή του τέλους του κοινού σχεδίου νόμισμα αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ» αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.