Quantcast
Bloomberg: Οι ταπεινοί Έλληνες δείχνουν πώς να χειριστούμε την πανδημία του κορονοϊού - ΦΩΤΟ - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Οι ταπεινοί Έλληνες δείχνουν πώς να χειριστούμε την πανδημία του κορονοϊού – ΦΩΤΟ

δημοσιεύτηκε:

Νέο κείμενο με διθυραμβικά σχόλια για την Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού δημοσίευσε το “Bloomberg”. Στο άρθρο του, το πρακτορείο Bloomberg καταδεικνύει την χώρα μας ως το παράδειγμα προς μίμηση για τον υπόλοιπο κόσμο.

«Έως και τη Μεγάλη Πέμπτη η Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων είχε ανακοινώσει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους. Οι αριθμοί αυτοί πόρρω απέχουν από τον τραγικό απολογισμό της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, που μετρούν συνολικά σχεδόν 58.000 θανάτους» αναφέρεται στο άρθρο.

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο του “Bloomberg”:

“Μία χώρα 11 περίπου εκατομμυρίων κατοίκων, έχει αναφέρει 2.207 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 105 θανάτους μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη, απολογισμός που απέχει πάρα πολύ από αυτούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας, που έχουν μαζί σχεδόν 58.000 νεκρούς, με την κατάσταση να θυμίζει ίσως αυτή της Γερμανίας, για την οποία αναφέρεται ότι κατάφερε να δείξει υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά στην εξάπλωση του ιού.

“Οι Έλληνες επέδειξαν ετοιμότητα και έναν πειθαρχημένο πληθυσμό”, γράφει το άρθρο, για να προσθέσει: “Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει από τους αξιωματούχους του να ετοιμάσουν σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας από τον περασμένο Ιανουάριο. Γι’ αυτό και εξήρε τη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα, τονίζοντας ότι η παραμικρή παρέκκλιση μπορεί να έχει οδυνηρές συνέπειες.

Τα μέτρα ελήφθησαν νωρίς με στόχο να προστατέψουν το εθνικό σύστημα υγείας και περιελάμβαναν τη συγκρότηση μιας επιδημιολογικής επιτροπής, ελέγχους στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, προσπάθειες για πληροφόρηση του πληθυσμού και στενές επαφές με ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς υγείας, όπως είπε γραπτώς ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στο Bloomberg.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είδε τη δημοτικότητά να αυξάνεται κατά τη διάρκεια της κρίσης, διέταξε το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων από τις 10 Μαρτίου, μόλις 13 ημέρες μετά την ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου από κοροναϊό, στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έδωσε εντολή για κλείσιμο επιχειρήσεων, όπως κινηματογράφοι, γυμναστήρια, κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια μέσα σε τέσσερις ημέρες. Μία εβδομάδα μετά, ακολούθησε το lockdown, που περιελάμβανε και την απαγόρευση των άσκοπων μετακινήσεων. Η Ελλάδα, εκτός του ότι απέφυγε την εξάπλωση του ιού, έχει και τους λιγότερους νεκρούς σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης με ανάλογο πληθυσμό.

Ο Μητσοτάκης διέταξε την κατάρτιση σχεδίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου και το ενεργοποίησε αμέσως μετά το πρώτο κρούσμα, γεγονός που κατέστησε δυνατό τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού από πολύ νωρίς, όπως μας είπε τηλεφωνικά ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Μία πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι τα 2/3 των Ελλήνων παρακολουθούν τις καθημερινές ενημερώσεις από τους κυρίους Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Ο Χαρδαλιάς καλεί κάθε φορά τους πολίτες να τηρούν τους περιορισμούς και να μην θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες που έχουν κάνει, χρησιμοποιώντας τη φράση που έχει καθορίσει και την κρίση στην Ελλάδα: “Μένουμε σπίτι”.

Η επόμενη πρόκληση για την Ελλάδα θα είναι να τηρηθεί αυτή η στάση και κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα, με κορύφωση από την Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα. Για την ώρα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει ως τις 27 Απριλίου.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλάνο για την επιστροφή του λαού στην κανονικότητα, κάτι που θα γίνει “σταδιακά και όχι αυτόματα”, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας”.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι αξιωματούχοι επέμειναν στις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα από την πρώτη υπόθεση: “Έχουμε ένα πολύ ισχυρό σύστημα ανίχνευσης και μία πλατφόρμα για την παρακολούθηση όσων βρίσκονται στην καραντίνα”, είπε. Κάποια στιγμή, παρακολουθούνταν μέχρι και 29.000 άνθρωποι.

“Αυτό βοήθησε να αντιμετωπίσουμε κάθε περίπτωση του κορονοϊού σαν έναν μικρό κύκλο της πανδημίας και να τον απομονώσουμε, ώστε όλοι αυτοί κύκλοι να μην συνδέονται ή διασταυρώνονται. Εναλλακτικά, θα είχαμε μία χιονοστιβάδα που θα μπορούσε να οδηγήσει την κατάσταση εκτός ελέγχου”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.