Quantcast
Πρόσω ολοταχώς για «καυτή» συμφωνία - enikonomia.gr
share

Πρόσω ολοταχώς για «καυτή» συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Στην τελική ευθεία μπαίνει από σήμερα η διαπραγμάτευση, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, αφού μια νέα καθυστέρηση μπορεί να φέρει ένα ελληνικό ατύχημα προ των πυλών της ΕΕ.

Τούτο διότι, ακόμη και αν πληρωθεί και το πρώτο και το δεύτερο τμήμα της δόσης προς το ΔΝΤ, (300 εκατ. ευρώ στις πέντε του μήνα και άλλα 360 εκατ. ευρώ στις 12 του μήνα), η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει στα μέσα του μήνα να πληρώσει το υπόλοιπα 900 εκατ. ευρώ της δόσης (540 εκατ. ευρώ στις 12 του μήνα και 360 εκατ. ευρώ στις 19 Ιουνίου).

Μέχρι τότε δεν αρκεί μόνο να έχει υπάρξει συμφωνία, αλλά θα πρέπει να αποκατασταθεί και η χρηματοδότηση, διαδικασία που περνά και από τα εθνικά κοινοβούλια.

Είναι σαφές πλέον ότι, παρά την φαινομενική εμμονή για λύση που θα περνάει μόνο μέσα από τεχνική διαπραγμάτευση, καμμία πλευρά δεν θέλει ένα «ατύχημα» της Ελλάδας, με όποιο τρόπο και αν συμβεί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, όλες αυτές τις ημέρες, υπάρχει ένας διεθνής διπλωματικός πυρετός, για να υπάρξει λύση.

Στην τριμερή συνάντηση που θα γίνει σήμερα στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζάν Κλoντ Γιούνκερ, το επίσημο θέμα είναι το Brexit.

Ωστόσο, είναι απολύτως βέβαιο, ότι θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας, ειδικά μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο Πρόεδρο.

Κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη, συμφωνήθηκε να υπάρξει σύντομα λύση, κάτι που η κάθε πλευρά το εννοεί με άλλο τρόπο.

Το άρθρο του Πρωθυπουργού στην γαλλική εφημερίδα Le Monde, δείχνει στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, ότι οι κόκκινες γραμμές συνεχίζουν να υπάρχουν και δεν υπάρχει βούληση να «διαγραφούν» για να υπάρξει συμφωνία.

Από την άλλη και οι δανειστές δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους για τα όρια των υποχωρήσεων που προτίθενται να κάνουν, περιμένοντας την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με άτομο που παρακολουθεί από κοντά τις ελληνικές διαπραγματεύσεις, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα παίξει «τα τελευταία της χαρτιά» η κάθε πλευρά.

 

Πιο κοντά στον ΦΠΑ


Στο μεταξύ η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες με το Brussels Group, ακολουθεί την δική του πορεία.

Χθες συζητήθηκαν θέματα όπως, οι αποκρατικοποιήσεις, το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι ακόμη ανοιχτά, αφού η κάθε πλευρά επιμένει στα δικά της επιχειρήματα.

Εκεί που τα πράγματα φαίνεται να συγκλίνουν είναι ένα νέο σχήμα, με περισσότερους από δυο συντελεστές, με στόχο να γλυτώσουν τα τρόφιμα και τα φάρμακα από αυξήσεις.

Μάλιστα, χθεσινό τηλεγράφημα του ΑΠΕ, έκανε αναφορά και σε ένα νέο σενάριο με τέσσερις συντελεστές, με τον χαμηλότερο να είναι το 7%, όπου θα ενταχθούν τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και θέατρο.

Εκτιμήσεις θέλουν το θέμα του ΦΠΑ, αλλά και το δημοσιονομικό κενό, να ολοκληρώνεται στα μέσα τις εβδομάδας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.