Quantcast
Ο κύβος ερρίφθη! 'Ηγγικεν η ώρα των αποφάσεων - enikonomia.gr
share

Ο κύβος ερρίφθη! ‘Ηγγικεν η ώρα των αποφάσεων

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Το τέλος της διαπραγμάτευσης σήμανε η πενταμερής σύνοδος του Βερολίνου αφού πλέον η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει μια συμφωνία στο προσχέδιο κειμένου που θα στείλουν σήμερα οι δανειστές με τις απαιτήσεις τους ή να ρισκάρει την ρήξη και την κρίση του κοινού νομίσματος εντός και εκτός Ελλάδας.

Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι το άρθρο του Πρωθυπουργού στην Γαλλική εφημερίδα Le Monde στο οποίο στην ουσία κατηγορούσε τους δανειστές για την καθυστέρηση της συμφωνίας μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Το προσχέδιο συμφωνίας το οποίο ετοίμαζαν από μέρες η ηγεσία των Θεσμών σε συνεργασία με το Βερολίνο και το Παρίσι παρότι διαψεύδονταν όλες αυτές τις ημέρες από όλες τις πλευρές ήταν γεγονός.

Ενισχυτικό του γεγονότος ότι έρχεται κάτι πολύ σοβαρό από τους δανειστές ήταν και το γεγονός ότι από το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με την ομάδα των Βρυξελλών είχαν περιοριστεί στην ανταλλαγή στοιχείων ενώ η ουσιαστική διαπραγμάτευση είχε σταματήσει.

Κατά την χθεσινή συνάντηση του στο Βερολίνο η οικοδεσπότης, Γερμανίδα Καγκελάριος κ. Άνχελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Φρανσουά ο Ολάντ, ο Πρόεδρος της Commission κ. Ζαν Κλώντ Γιουνκέρ, η εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι (οι δύο τελευταίοι προστέθηκαν με άκρα μυστικότητα στους συμμετέχοντες) πήραν τις τελικές τους αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το προσχέδιο της συμφωνίας έγινε με μέριμνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προσπαθεί περισσότερο από όλους να διασώσει την διαπραγμάτευση και να οδηγήσει τα πράγματα σε συμφωνία.

Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες και η επικεφαλείς των θεσμών έβαλαν χθες τις τελευταίες πινελιές στο κείμενο που θα σταλεί στην Ελληνική Κυβέρνηση. Μάλιστα το ΔΝΤ είχε αρκετές αντιρρήσεις στο κείμενο αλλά οι αλλαγές που έγιναν είναι περιορισμένες.

Αξιωματούχοι που είναι σε γνώση των διαπραγματεύσεων τόνιζαν ότι το προσχέδιο που θα σταλεί στην Αθήνα δεν θα έχει την μορφή τελεσιγράφου αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε άμεσα σε πολιτική αποσταθεροποίηση που θα τίναζε την διαπραγμάτευση στον αέρα.

Πρόκειται όμως για ένα κείμενο στο οποίο η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προσαρμόσει αρκετά τις θέσεις της για να συμφωνήσει.

Τούτο διότι στο κείμενο θα περιλαμβάνονται οι «ελάχιστες» απαιτήσεις το δανειστών για το δημοσιονομικό κενό , το ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις και την συνέχιση της στήριξης των εμπορικών τραπεζών μέσα από την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων.

Τα σημεία αιχμής της πρότασης έχει ήδη ανακοινώσει με συνέντευξη του ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες ημέρες . Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το κείμενο θα αναφέρεται.

Στο δημοσιονομικό οι δανειστές ζητούν νέα μέτρα 3,5 δις ευρώ για το 2015 με δεδομένο ότι προβλέπουν μηδενικό πρωτογενές ισοζύγιο και αύξηση του ελλείμματος ενώ θέτουν το φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% του ΑΕΠ.

Στο φορολογικό πακέτο απαιτείται μια λύση στην αλλαγή του καθεστώτος του ΦΠΑ που να δίνει πρόσθετα έσοδα ύψους 1% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 2 δις ευρώ.

Ο ΈΝΦΙΑ θα παραμείνει ως έχει και η αλλαγή του θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα μέτρα.

Σε συμφωνία για άμεσα μέτρα στο ασφαλιστικό σύστημα με στόχο την μακροχρόνια βιωσιμότητά του όπως περιέγραφε και η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει παραμετρικές αλλαγές σε όρια ηλικίας και ύψος συντάξεων.

Στις αποκρατικοποιήσεις όπου οι στόχοι για έσοδα ύψους 18 δις ευρώ μέχρι και το 2020 που έχουν τεθεί πρέπει να παραμείνουν και να επιτευχθούν ώστε να μην αλλάξει η πρόβλεψη για την εξέλιξη του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Τέλος είναι ξεκάθαρο όιρ οι δανειστές θέλουν πλήρη αναστολή μέτρων που θα καταργούσαν μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και έπρεπε να εφαρμοστούν μέσα από το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.