Quantcast
Μητσοτάκης: Άνοιγμα λιανεμπορίου από Δευτέρα, αν υπάρξει θετική εισήγηση - Στα 500 ευρώ το πρόστιμο για όσους δεν τηρούν τα μέτρα - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Άνοιγμα λιανεμπορίου από Δευτέρα, αν υπάρξει θετική εισήγηση – Στα 500 ευρώ το πρόστιμο για όσους δεν τηρούν τα μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Την πρόθεση και την ετοιμότητα της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει η αγορά από την ερχόμενη Δευτέρα, εφόσον σήμερα οι ειδικοί δώσουν το πράσινο φως, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. “Κάθε μηνάς lockdown στοιχίζει στην ελληνική οικονομία πάνω από 3 δισ. ευρώ τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι “είναι ίσως η ώρα να πάρουμε σταδιακά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, εφόσον το εισηγηθούν οι ειδικοί”.
Αναφερόμενος στο click away στο λιανεμπόριο, είπε ότι δούλεψε για ορισμένους κλάδους, όχι τόσο στην ένδυση και την υπόδηση. “Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση, να υλοποιήσει αυτή την πολιτική από τη Δευτέρα, πάντα με τήρηση των μέτρων προστασίας, με αυξημένους ελέγχους. Το πρόστιμο μάλιστα για τους παραβάτες των μέτρων θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας” τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
“Θέλω να είμαι ξεκάθαρος πως κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μια αύξηση κρουσμάτων. Όσο αυτή η αύξηση είναι λελογισμένη, ελεγχόμενη και δεν βάζει σε πίεση το ΕΣΥ, είναι κάτι που μπορούμε να το αντέξουμε. Είναι αυτές οι δύσκολες ισορροπίες που πρέπει να βρούμε”, πρόσθεσε.
Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να διαφωνούν σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, αλλά όχι για τα δεδομένα και την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα και τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες. Επικαλέστηκε έτσι τους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), σύμφωνα με τους οποίους σήμερα μόνο η Ελλάδα και η Φινλανδία είναι οι χώρες που δεν είναι «κόκκινες». Αναφερόμενος δε σε συγκεκριμένα στοιχεία, τόνισε ότι η απότομη αύξηση σε κρούσματα, νοσηλείες και διασωληνωμένους ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και τώρα αποκλιμακώνεται. Η Ελλάδα, μάλιστα, βρίσκεται στην 5η θέση με τους λιγότερους θανάτους στην Ευρώπη, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Απέδωσε έτσι την επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος στους υγειονομικούς που υπερέβαλαν εαυτούς, αλλά και στο γεγονός ότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η ελληνική κοινωνία με λίγες μόνο εξαιρέσεις την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επέδειξε πειθαρχία στις υποδείξεις των ειδικών.
“Με πολύ λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία έδειξε πειθαρχία και συμμορφώθηκε υποδείξεις των ειδικών. Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που υπήρξε μια φυσική χαλάρωση, αυτό θα είχε ήδη φανεί στα επιδημιολογικά δεδομένα” είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που διεξάγεται στη βουλή.
“Ευτυχώς, φαίνεται ότι ξεπεράσαμε τον σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Και σε αυτό βοήθησε και η πολιτική απόφαση να επανέλθουμε σε όλη τη χώρα σε ένα αυστηρότερο καθεστώς lockdown ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις από την αυξημένη κοινωνική επαφή που είχαμε τις ημέρες των γιορτών” τόνισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν δικαιολογείται κανένας απολύτως εφησυχασμός.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα. Έκανε λόγο για διατήρηση των μέτρων προστασίας, σταδιακή και προσεκτική επανεκκίνηση της οικονομίας ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών, στοχευμένους περιορισμούς στις εστίες έξαρσης του κορονοϊού και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά: “είναι σαν να οδηγείς σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα, έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες”.

Ο Πρωθυπουργός, απευθυνόμενος ειδικά, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε πως θέλει να θυμίσει, ότι: “παραλάβαμε 557 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Επίσης να θυμίσω πως κάθε χειμώνα, όταν είχαμε την εποχική γρίπη, είχαμε αναμονές στις εντατικές, που συχνά έφθαναν έως και τις 30 ημέρες. Σήμερα έχουμε στην διάθεσή μας 1.295 ΜΕΘ, εκτιμούμε πως θα προστεθούν τους επόμενους μήνες τουλάχιστον άλλες 150 χάρη και στην δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος”.

“Σήμερα έχουμε 424 κενά κρεβάτια στις ΜΕΘ και ως εκ τούτου την πολυτέλεια να συζητούμε για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης, είπε ότι ο δείκτης θετικότητας σήμερα είναι κάτω από το 3% και “ευτυχώς τις τελευταίες δέκα ημέρες βαίνει μειούμενος”.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, λέγοντας πως “να θυμίσουμε πως είναι ανοικτή η πλατφόρμα testing.gov.gr, για όποιον θέλει να κάνει δωρεάν rapid test” και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, ζήτησε βοήθεια επισημαίνοντας πως “επειδή η προσφορά δεν είναι ακόμη ικανοποιητική θέλω να πω στην αντιπολίτευση να βοηθήσει και εκείνη ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών”. “Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος. Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ” ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: “Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών”.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca

“Επιλέξαμε μία πρωτοπόρα διαδικασία σε ό,τι αφορά στην προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό” ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή και εξήγησε πως: “γίνεται ψηφιακά και με απόλυτη διαφάνεια. το Κράτος πηγαίνει στον πολίτη. Πολύ σύντομα θα ανοίξουμε την πλατφόρμα και για τους πολίτες άνω των 80 ετών”.
“Κάθε ημέρα η διαδικασία του εμβολιασμού υπόκειται στη βάσανο της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Μέχρι σήμερα έχουμε κλείσει 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού. η Ελλάδα είναι περίπου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σχετικά με την ταχύτητα των εμβολιασμών. Μέχρι στιγμής είμαι απολύτως ικανοποιημένος από την δρομολόγηση του σύνθετου εγχειρήματος. Ελληνική καινοτομία και το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πρότεινα στην ΕΕ να πάρει και κοινοτικό χαρακτήρα. Είμαστε στην πρώτη γραμμή των χωρών, που θέλουν οι μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών να γίνονται πιο απρόσκοπτα” ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και απαντώντας στην πρότασή του για την εξασφάλιση της πατέντας των εμβολίων, είπε: “Πάλι καλά κ. Τσίπρα που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Astrazeneca και η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αυτά είναι αστεία επιχειρήματα και πυροτεχνήματα. Είτε δηλώνουν άγνοια για τα διεθνή δεδομένα, είτε αφέλεια, είτε σκόπιμη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Κάποιοι μετά τα λεφτόδενδρα ανακάλυψαν και τα εμβολιόδενδρα”.

“Είναι δεδομένο πως στην διαδικασία εμβολιασμού θα υπάρχουν αστοχίες και δυσκολίες” είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. “Το ζήτημα είναι να εντοπίζονται γρήγορα και να λύνονται» συμπλήρωσε. «Έως τώρα στην χώρα μας τα προβλήματα είναι μικρά και όλα βαίνουν βάσει του σχεδιασμού. είναι σημαντικό από όλα τα κόμματα να εκπέμπεται το μήνυμα πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά”.

“Εντός του επόμενου μήνα θα τεθούν σε λειτουργία και στην πατρίδα μας τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα έχουν το καθένα από αυτά την δυνατότητα να εμβολιάζει 20.000 πολίτες ημερησίως”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Έως τον Μάρτιο θα έχουμε 4.600.000 δόσεις εμβολίων και στο τέλος του πρώτου τριμήνου θα μπορέσουμε να έχουμε εμβολιάσει περί τα 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο στόχος έως τις αρχές καλοκαιριού να είναι ασφαλής ο πληθυσμός είναι εφικτός” τόνισε.

Επίσης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη “να πορευθούμε ενωμένοι και συστρατευμένοι”. “Είναι αδύνατον να πετύχουμε εάν ο καθένας δεν κάνει αυτό που του αναλογεί. Για αυτό μιλώ για ατομική υπευθυνότητα. Επιμένουμε λοιπόν ότι η έννοια της ατομικής υπευθυνότητας είναι σήμερα περισσότερο σημαντική από πότε καθώς μπαίνουμε στη φάση της σταδιακής χαλάρωσης. Η ατομική υπευθυνότητα δεν αποτελεί άλλοθι για πιθανές κυβερνητικές αστοχίες” τόνισε.

Η αναφορά του Μητσοτάκη στον Τσιόδρα και την επιτροπή των ειδικών

Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων, ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας. Αναφερόμενος στην επιτροπή των ειδικών, που εισηγείται στην κυβέρνηση τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ο Πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στον Σωτήρη Τσιόδρα: “Μπορεί να σχολιάσατε πως κάποτε απευθύνθηκα στον καθηγητή Σωτηρή Τσιόδρα με το μικρό του όνομα, αλλά ποτέ δεν ακούστηκε ότι τον αγνόησα ή ότι δεν αναζήτησα τη συμβουλή του και τη συμβουλή των ειδικών οι οποίοι έχουν τόσα συνεισφέρει στην υποστήριξη των δημόσιων πολιτικών μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιστημονική επιτροπή ξεπερνά τους 30 ειδικούς διαφόρων τομέων. Όλοι έχουν τις απόψεις τους, δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Είναι άνθρωποι όμως που επίσης δεσμεύονται από τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών που γίνονται εντός της επιτροπής. Η τελική εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων που αποτυπώνει σε περίπτωση που δεν υπάρχει ομοφωνία τις πλειοψηφίες που διαμορφώνονται εντός της επιτροπής, έχουν ληφθεί πάντα υπ όψιν από την κυβέρνηση. Το λέω για να σταματήσει έστω και τώρα αυτή η παραφιλολογία που προσβάλλει το επιστημονικό μας δυναμικό. Και θέλω να θυμίσω ότι σε αντίθεση με άλλες χώρες, ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε σύγκρουση μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και επιστημόνων. Και δεν πρόκειται να γίνει”.

“Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών κατά γράμμα, μια φορά μόνο πήραμε πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που μας εισηγήθηκαν κι αυτό αφορά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου” είπε.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.