Quantcast
Lockdown: Βήμα - βήμα και σε φάσεις η άρση μέτρων - Τι θα επανεκκινήσει μετά το λιανεμπόριο - Τα σενάρια - enikonomia.gr
share

Lockdown: Βήμα – βήμα και σε φάσεις η άρση μέτρων – Τι θα επανεκκινήσει μετά το λιανεμπόριο – Τα σενάρια

δημοσιεύτηκε:

Βήμα – βήμα και σε φάσεις. Αυτές είναι οι φράσεις – κλειδιά για το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων. “Βαρόμετρο” αποτελούν πάντα η εξέλιξη της πανδημίας και οι κρίσιμοι επιδημιολογικοί δείκτες, που έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού, των νεκρών και των διασωληνωμένων. Η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων εξετάζει προσεκτικά τα δεδομένα και ανάλογα με αυτά εισηγείται στην κυβέρνηση.
Αν τα πράγματα πάνε καλά μετά το άνοιγμα των καταστημάτων και δεν παρατηρηθεί ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και οι πολίτες τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, τότε σε επόμενη φάση θα συζητηθεί το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί και το θέμα των χιονοδρομικών κέντρων προκειμένου να μην χαθεί εντελώς η σεζόν, κάτι που θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και το να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Δύσκολη εξίσωση εξακολουθεί να αποτελεί η εστίαση.
Όπως επεσήμανε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η Ματίνα Παγώνη “την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια με πολλή προσοχή και τεστ σε καθηγητές και παιδιά”. Σχετικά με την εστίαση η ίδια είπε ότι μπορεί να ανοίξει σε 3 εβδομάδες, δηλαδή αρχές Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εστιατόρια και τα καφέ ενώ εξέφρασε ενδοιασμούς για τα μπαρ λόγω του ότι υπάρχουν όρθιοι.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού με τη σειρά της, μιλώντας στο MEGA, είπε ότι η εστίαση θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει στους εξωτερικούς χώρους, ενώ ανέφερε ότι σε ενδεχόμενο άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού ακόμη και στα λιφτ.
«Η εστίαση στον εξωτερικό χώρο, με υπαίθριες θερμάστρες, και με πολύ προσοχή στους εργαζομένους, θα μπορούσε να ανοίξει. Με συχνά τεστ στους εργαζομένους και μόνο στους εξωτερικούς χώρους» δήλωσε. Ακόμα, υποστήριξε ότι «κι εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί απαγορεύτηκε το ψάρεμα και το κυνήγι». Σε ό,τι αφορά στην μετακίνηση από νομό σε νομό, εξήγησε ότι αυτό επαφίεται στην επιδημιολογική κατάσταση του κάθε νομού.
Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν την ερχόμενη Παρασκευή, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σειρά στις συζητήσεις των επιδημιολόγων παίρνουν τα χιονοδρομικά κέντρα, με αναμενόμενη την άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό, τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και οι σχολές οδηγών.

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.