Quantcast
Ανατροπή μετά την "εκτίναξη" των κρουσμάτων - Το σενάριο για lockdown έως τις 15 Μαρτίου - enikonomia.gr
share

Ανατροπή μετά την “εκτίναξη” των κρουσμάτων – Το σενάριο για lockdown έως τις 15 Μαρτίου

δημοσιεύτηκε:

Επιμέλεια: Εύη Κατσώλη

Μονόδρομο αποτελεί πλέον η παράταση του σκληρού lockdown στην Αττική. Η “έκρηξη” των κρουσμάτων κορονοϊού στα 2.147 με τα 1.047 να εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, αλλά και η ασφυκτική πίεση στις ΜΕΘ με μόλις 13 κλίνες κενές στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, έχουν σημάνει “συναγερμό”. Ως εκ τούτου, οι όποιοι σχεδιασμοί έστω και για μερικό άνοιγμα δραστηριοτήτων – με προτεραιότητα τα σχολεία και το λιανεμπόριο- από την ερχόμενη εβδομάδα πάνε… πίσω. Πολλοί ειδικοί μιλούν ήδη για την ανάγκη παράτασης του lockdown έως και τις 15 Μαρτίου. Δεν συζητούν καν άνοιγμα ούτε στις 8 Μαρτίου, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία. Άλλοι πάλι επιμένουν ότι είναι πρώιμη μια συζήτηση για lockdown έως τις 15 Μαρτίου και ότι ίσως είναι δυνατό ένα άνοιγμα νωρίτερα, καθώς μεσολαβεί χρονικό διάστημα ικανό μέχρι τότε για να αξιολογηθεί και να κριθεί ποια είναι η κατάσταση και η πορεία της πανδημίας.
Υπό τα νέα δεδομένα, κρίσιμη είναι η συνεδρίαση των επιδημιολόγων την Πέμπτη και των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, καθώς θα πρέπει να αξιολογήσουν μια σειρά από παραμέτρους όπως π.χ. τον δείκτη θετικότητας η οποίος χθες ήταν στο 3,86 ( με όριο συναγερμού το 4 ), αλλά και το γεγονός ότι για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τον περασμένο Φεβρουάριο, τα κρούσματα στην Αττική σκαρφάλωσαν σε τετραψήφιο αριθμό. Επίσης, για πρώτη φορά από τις 2 Δεκεμβρίου 2020 ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ξεπέρασε ξανά τις 2.000 και ο αριθμός των διασωληνωμένων συνιστά την χειρότερη επίδοση των τελευταίων 45 ημερών.
Και όλα αυτά προκειμένου την Παρασκευή η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας να έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια της προκειμένου να προβεί σε εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, η οποία και αποφασίζει για τα επόμενα βήματα. Όπως και να έχει, αρκετές “φωνές” υποστηρίζουν ότι αιφνιδιάστηκαν από την εκτίναξη των κρουσμάτων και όταν ειδικά οι περιοχές στο… βαθύ κόκκινο βρίσκονται σε “σκληρό” lockdown. Όπως τονίζουν οι ίδιες “φωνές”, προφανώς και κάποιοι αψηφούν και δεν τηρούν τα μέτρα, ενώ επισημαίνουν και τον δύσκολο από πλευράς ιώσεων Φεβρουάριο.
Πλέον η παράταση των περιοριστικών μέτρων για μία εβδομάδα είναι δεδομένη. Το όποιο άνοιγμα, αν δεν υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, τοποθετείται στις 8 Μαρτίου ή και στις 15 Μαρτίου. Προτεραιότητα θα έχουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο. Τα σχολεία, το πιο πιθανό είναι να λειτουργήσουν πρώτα τα νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά και αργότερα Γυμνάσια και Λύκεια. Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, όπως αποκάλυψε και η Realnews της Κυριακής, εξετάζεται ολική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, χωρίς ραντεβού, αλλά αυτή τη φορά θα υπάρχει κόφτης για τους καταναλωτές, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις με αφορμή την επίσκεψη σε ένα κατάστημα για την αγορά προϊόντων. Επίσης, η επίσκεψη στα καταστήματα θα πραγματοποιείται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο. Θα ισχύουν ο μέγιστος αριθμός πελατών σε κάθε κατάστημα ανάλογα με τα τ.μ. (4 άτομα στα 100 τ.μ.), αλλά και οι κανόνες ασφαλείας.
Συγκεκριμένα, για τις μετακινήσεις των πολιτών για αγορές, αναμένεται να ισχύσει ένας νέος πενταψήφιος αριθμός για sms, διαφορετικός από το 13033, ο οποίος και θα αφορά αποκλειστικά στις αγορές από λιανεμπορικές επιχειρήσεις (εκτός σούπερ μάρκετ) και θα παρέχει χρονικό περιθώριο τριών ωρών στους καταναλωτές, οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα μόνο για ένα sms την ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος αυτός πενταψήφιος αριθμός που έρχεται θα είναι το 13032 και θα τεθεί σε λειτουργία όταν ανεβάσει ξανά ρολά το λιανεμπόριο. Να σημειωθεί πως για αγορές από σούπερ μάρκετ, φούρνους, φαρμακεία και άλλες δραστηριότητες θα ισχύει κανονικά το 13033.
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε ουσιαστικά μιλώντας στα “Παραπολιτικά” και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος παρότι δεν αποκάλυψε τον αριθμό έκανε λόγο για μία καινούρια εφαρμογή με άλλο πιθανό 5ψηφιο νούμερο που θα αφορά μόνο στο λιανεμπόριο και στις αγορές των πολιτών. Υποστήριξε πως δεν θα έχει σχέση με το 13033 που παραμένει αυτούσιο και θα έχει χρονικό περιορισμό.
Ουσιαστικά, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων θα γίνει στα πρότυπα της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και άλλων επιχειρήσεων που ήδη λειτουργούν. Δηλ. διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα προκειμένου να υπάρξει αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.