Quantcast
Τοπικά lockdowns με οδηγό τη Μύκονο - Το σχέδιο "on/off" - enikonomia.gr
share

Τοπικά lockdowns με οδηγό τη Μύκονο – Το σχέδιο “on/off”

δημοσιεύτηκε:

Του Γιώργου Σιαδήμα
Mε οδηγό τη Μύκονο και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν θα πορευτεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, έχοντας στο μικροσκόπιο περιοχές που εμφανίζουν ιδιαίτερα επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία. Στην τελική ευθεία του καλοκαιριού το κυβερνητικό επιτελείο ουσιαστικά έχει πάνω στο τραπέζι το σχέδιο «on-off» και, ανάλογα με τα δεδομένα, θα ανοίγει και θα κλείνει περιοχές ώστε να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η κατάσταση. Εν ολίγοις, στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να παρεμβαίνουν με τοπικά μέτρα όπου χρειάζεται, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκαθαρίσει πως θέλουν να αποφύγουν σε κάθε περίπτωση ένα οριζόντιο lockdown, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο. Ετσι το τοπικό lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο -και θα επανέλθει εάν αυξηθούν εκ νέου ο δείκτης θετικότητας του ιού και τα κρούσματα στο Νησί των Ανέμων- αποτελεί οδηγό για κάθε περιοχή που είναι ένα βήμα πριν «κοκκινίσει». Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν είναι τα εξής:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 το βράδυ έως τις 6 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
-Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο.
-Απαγόρευση εκδηλώσεων που διενεργούνται έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο πραγματοποιείται η εν λόγω εκδήλωση. Πέρα από αυτά τα μέτρα, όμως, πάνω στο τραπέζι είναι ακόμα:
-Η απαγόρευση κάθε μουσικής ή θεατρικής εκδήλωσης ή και πανηγυριού και εμποροπανήγυρης στις περιοχές που θα «κοκκινίζουν».
-Η μείωση του αριθμού των καθήμενων σε ένα τραπέζι στα καφέ ή στα εστιατόρια. Μέχρι τέσσερις ή έξι, αν πρόκειται για την ίδια οικογένεια.

Περιοχές που “φλερτάρουν” με το “κόκκινο”
Ηδη ο ΕΟΔΥ μέσα στην εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα τις περιοχές που έχουν υψηλό ποσοστό θετικότητας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. Στα ύψη είναι η θετικότητα σε Ρέθυμνο (4,85%) και ακολουθούν η Πάρος (4,31%), η Μύκονος (4,06%), η Καρδίτσα (2,51%), η Μήλος (2,47%), η Σαντορίνη (2,23%) και η Ιθάκη (2,15%). Παράλληλα, όμως, στο «πορτοκαλί» μέσα στην εβδομάδα βρέθηκαν οι εξής περιοχές: Η Κρήτη (Ηράκλειο και Ρέθυμνο), η Πάρος, η Σαντορίνη, η ανατολική Αττική, η δυτική Αττική, η Βοιωτία, η Λάρισα, τα Γρεβενά, η Θεσπρωτία και η Ιος. Σε αυτές τις περιοχές, η Πολιτική Προστασία παρακολουθεί -σε 7ήμερη και 14ήμερη βάση- τα κρούσματα, τον δείκτη θετικότητας, τις νέες νοσηλείες, την ηλικία όσων νοσηλεύονται, την πίεση στα νοσοκομεία, τα κρούσματα μεταλλάξεων, αλλά και το ποσοστό εμβολιασμού. Σε κάθε περίπτωση, στο κυβερνητικό επιτελείο επιβλέπουν στενά κάθε περιοχή, ειδικά αυτές που είναι στο «πορτοκαλί». Ο δείκτης θετικότητας αποτελεί «κλειδί» για τις όποιες αποφάσεις, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ποιοτικά δεδομένα, ειδικά εάν πρόκειται να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα, όπως στη Μύκονο. Είναι σαφές ότι το βάρος πέφτει στα νησιά, αφού εκεί υπάρχει μεγάλη κινητικότητα λόγω καλοκαιριού, ενώ εκ των πραγμάτων είναι και πιο περιορισμένες οι δομές Υγείας. Στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να τρέχουν μπροστά από τον ιό και όχι να τον ακολουθούν, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.
Κάτι που σημαίνει ότι, σε όποια περιοχή η συνολική εικόνα θολώνει, θα λαμβάνονται άμεσα μέτρα. Οπως έγινε με τη Μύκονο το περασμένο Σάββατο – το μεσημέρι ανακοινώθηκε η απόφαση από την Πολιτική Προστασία και είχε ισχύ από το απόγευμα, δηλαδή μέσα σε λίγες ώρες.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.