Quantcast
Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία ανήλικων παιδιών σε ξενοδοχεία - enikonomia.gr
share

Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία ανήλικων παιδιών σε ξενοδοχεία

δημοσιεύτηκε:

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα όσα δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου για απασχόληση σε ξενοδοχειακές μονάδες παιδιών άνω των 16 ετών, τα οποία διαβιούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.

Όλα άρχισαν με την ανακοίνωση προ ολίγων ημερών της Δόμνας Μιχαηλίδου για συνεργασία του υπουργείου με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Ειδικότερα, η συνεργασία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, προσανατολίζεται σε τρία σημεία, όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση:

  1. Απασχόληση παιδιών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μεγαλύτερα από 16 ετών, που διαβούν σε δομές φροντίδας ανηλίκων.
  2. Απασχόληση ατόμων με αναπηρία σε ξενοδοχειακές μονάδες, με κάλυψη του κόστους εργασίας τους από τρέχοντα προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  3. Κάλυψη υλικών αναγκών των πιο ευάλωτων αλλά και των δομών φροντίδας και φιλοξενίας.

Η Δόμνα Μιχαηλίδου δήλωσε πως «η συνεργασία μας με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος βασίζεται στο κοινό μας όραμα, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Από την αρχή, δουλεύουμε για μια κοινωνία συμπεριληπτική και ισότιμη. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την προθυμία του για μια συνδυαστική δράση τέτοιου χαρακτήρα, συμβάλλει ώστε να φτάσουμε ακόμη πιο κοντά στο στόχο. Είμαστε επικεντρωμένοι στην ομαλή αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας. Η κοινωνική αλληλεγγύη, γίνεται πράξη. Στην πορεία μας, δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «η κυβέρνηση σχεδιάζει την εργασία στον τουρισμό 16χρονων από δομές φροντίδας. Μετά τα απλήρωτα 10ωρα του Χατζηδάκη θα έχουμε και την παιδική εργασία της Μιχαηλίδου».

Επίσης σε κοινή δήλωσή τους η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Θεανώ Φωτίου και η Κατερίνα Νοτοπούλου επισημαίνουν ότι «αναβιώνει το μοντέλο της βασιλικής πρόνοιας της Φρειδερίκης”.

Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Η απάντηση ήρθε από το υπουργείο Εργασίας στις αντιδράσεις υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που ορίζει τη μερική απασχόληση ανηλίκων», ενώ ανταπέδωσε τα πυρά προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ περνά σε ανώτατο επίπεδο fake news ισχυριζόμενος ότι δήθεν η κυβέρνηση προωθεί την παιδική εργασία και μάλιστα εις βάρος της εκπαίδευσης των ανήλικων παιδιών». Επίσης διευκρινίζεται ότι στα ιδρύματα εφήβων φιλοξενούνται παιδιά πέραν της ηλικίας των 18 ετών και αυτό που γίνεται είναι ότι προωθούνται συμφωνίες με οικονομικούς κλάδους υψηλής έντασης ώστε οι ενήλικες αυτοί να βρουν ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει τα εξής:

«Αφού ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε τα παιδιά να εγκλωβιστούν σε ιδρύματα από την εφηβεία μέχρι και τα 30 τους, τώρα, τολμά με ψέματα και τερατολογίες να διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Περνά τώρα σε ανώτατο επίπεδο fake news, ισχυριζόμενος ότι δήθεν η κυβέρνηση “προωθεί την παιδική εργασία και μάλιστα εις βάρος της εκπαίδευσης ανήλικων παιδιών” επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του.

«Ιδού λοιπόν ποια είναι η πραγματικότητα:

– Όλα τα ιδρύματα εφήβων έχουν παιδιά πέραν της ηλικίας των 18 ετών και αυτό, επειδή τόσα χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση δεν κατάφερε να τους βρει την κατάλληλη γι’ αυτά οικογένεια. Τι κάνουμε εμείς. Μεταρρυθμίσαμε πλήρως τις διαδικασίες υιοθεσίας/αναδοχής, φτιάχνουμε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για εφήβους 15-18 ετών και τώρα προωθούμε συμφωνίες με οικονομικούς κλάδους υψηλής έντασης, ώστε οι ενήλικες αυτής της κατηγορίας να βρουν ενδιαφέρουσες και καλοπληρωμένες δουλειές.

– Οι έφηβοι 16-18 ετών που ζουν σε ιδρύματα δεν απορροφούνται από τους θεσμούς υιοθεσίας και αναδοχής. Η δημιουργία προγραμμάτων για την ένταξή τους στην κοινωνία και τον παραγωγικό ιστό είναι απαραίτητη. Γι’ αυτό, για τα παιδιά της ηλικίας αυτής καταρτίζουμε προγράμματα μαθητείας, ώστε να ενταχθούν ομαλά στο χώρο εργασίας που επιθυμούν. Ο στόχος μας είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών, όπως λέμε από την αρχή.

– Υπάρχει ήδη νομικό πλαίσιο αυστηρό το οποίο ορίζει επακριβώς τη μερική απασχόληση ανηλίκων. Όλοι είναι υποχρεωμένοι να το σεβαστούν. Η δε Πολιτεία με αυτήν την κυβέρνηση το σέβεται απολύτως.

Πίσω λοιπόν από την κακεντρεχή αντιπολίτευση και τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η ενόχλησή τους, διότι η κοινωνική πολιτική τους ήταν αναχρονιστική και εμείς την εκσυγχρονίζουμε.

Έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτής της ηλικίας, για τα οποία στο παρελθόν δεν έκανε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, να σχεδιάσουν τη ζωή τους και να αποκτήσουν εργασιακή προοπτική.

Μπορούν να συνεχίσουν να ενοχλούνται, εμείς όμως εργαζόμαστε συστηματικά για την ομαλή αποϊδρυματοποίηση όλων των παιδιών» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νέα αντίδραση από τη Θεανώ Φωτίου

Πριν από λίγο ωστόσο υπήρξε και νέα απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα από τη Θεανώ Φωτίου. Η ίδια τονίζει ότι «είναι ελάχιστα τα παιδιά άνω των 18 ετών χωρίς αναπηρία που διαβιούν στα ιδρύματα» και σημειώνει ότι «εκσυγχρονισμός για τη ΝΔ είναι να μην πηγαίνουν τα παιδιά των κλειστών δομών φροντίδας στο Λύκειο και το Πανεπιστήμιο αλλά να διοχετεύονται σε κακοπληρωμένες δουλειές .

Ολόκληρη η δήλωση Φωτίου:

«Το Υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε χθες βράδυ τις καταγγελίες μας ότι προωθεί την εργασία των ανηλίκων από ιδρύματα σε ξενοδοχειακές μονάδες. Μάλιστα τη βάφτισε «μερική απασχόληση ανηλίκων» και μας διαβεβαίωσε ότι αυτή η κυβέρνηση θα σεβαστεί το υπάρχον αυστηρό νομικό πλαίσιο.

Με απλά λόγια, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει τον δρόμο σε αυτά τα ανήλικα παιδιά τα οποία το κράτος έχει υπό την προστασία και φροντίδα του: Δεν χρειάζεται να πάνε στο Λύκειο, ούτε στα Πανεπιστήμια, χρειάζονται μαθητεία και μερική απασχόληση.

Πέραν όμως της επιβεβαίωσης των καταγγελιών μας, το Υπουργείο Εργασίας αναφέρεται και στα εξής γελοία και κωμικοτραγικά:

1ον: «ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να εγκλωβιστούν σε ιδρύματα τα παιδιά από την εφηβεία μέχρι τα 30 τους». Είναι ελάχιστα τα παιδιά άνω των 18 τυπικής ανάπτυξης δηλαδή χωρίς αναπηρίες που διαβιούν στα ιδρύματα. Γι αυτά τα ενήλικα άτομα εφαρμόσαμε επιτυχώς το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», από το 2015 μέχρι το 2017 και στη συνέχεια το «Στέγαση και Εργασία» με βάση την ΚΥΑ οικ. 60134/786/2017 – ΦΕΚ 4545/Β/21-12-2017. Το πρόγραμμα αυτό έδινε στέγη και εργασία με τον κατώτατο μισθό πλήρους απασχόλησης σε ενήλικες 18+ που προέρχονταν από δομές παιδικής προστασίας.

Στη ΝΔ παραδώσαμε επίσης τον Ιούλιο του 2019 διαμερίσματα αυτόνομης διαβίωσης για ενήλικες που ανακαινίζονταν. Σε ένα μάλιστα από αυτά, κενό και ανεκμετάλλευτο από το 2003, εγκαταστήσαμε φοιτήτρια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Φαίνεται πως η ανακαίνιση, 2 χρόνια τώρα συνεχίζεται!!!

2ον: Λέει το υπουργείο: «Μεταρρυθμίσαμε πλήρως τις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής». Η μόνη μεταρρύθμιση που γνωρίζει όλη η Ελλάδα είναι ο νόμος 4538/18 του ΣΥΡΙΖΑ για την αναδοχή και υιοθεσία ο οποίος εφαρμόζεται ψηφιακά από τον Απρίλιο του 2019 και αυτή η κυβέρνηση καθυστερεί και επιχειρεί συνεχώς να αλλοιώσει.

3ον: Να πληροφορήσουμε το Υπουργείο ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα παιδιά να ολοκληρώνουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με όλα τα μέσα, και με υποστηρικτική διδασκαλία αν αυτό απαιτείτο, και να τους παρέχονται όλες οι δυνατότητες για να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Διαπιστώνουμε τελικά ότι για τη ΝΔ «εκσυγχρονισμός» είναι να μην πηγαίνουν τα παιδιά των κλειστών δομών φροντίδας στο Λύκειο και το Πανεπιστήμιο αλλά να διοχετεύονται σε κακοπληρωμένες δουλειές. Αυτός ο «εκσυγχρονισμός» παραπέμπει ευθέως στο μοντέλο της πρόνοιας της Φρειδερίκης. Τότε, από τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που βρίσκονταν σε ιδρύματα, όποιοι δεν ήταν αριστούχοι στο γυμνάσιο δεν μπορούσαν να συνεχίσουν και τους έστελναν στις ξενοδοχειακές σχολές της Πάρνηθας και της Ρόδου για να γίνουν καμαριέρες ή γκρουμ.».


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.