Quantcast
EWG: Τελεσίγραφο στην Αθήνα για τρίτη πρόταση με... όσα ζητούν οι θεσμοί - enikonomia.gr
share

EWG: Τελεσίγραφο στην Αθήνα για τρίτη πρόταση με… όσα ζητούν οι θεσμοί

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Αντιμέτωπος με ένα ακόμη τελεσίγραφο για άμεσες προσαρμογές στην ελληνική πρόταση μέχρι και την Πέμπτη αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Euro Working Group που θα συνεδριάσει σήμερα το απόγευμα ειδικά για το θέμα της Ελλάδας.

Είναι σαφές πλέον ότι δύο ημέρες πριν το Eurogroup της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ζητήσουν την άμεση προσαρμογή της ελληνικής πρότασης σε αυτή των δανειστών.

Με άλλα θα ζητήσουν εδώ και τώρα περικοπές στο ασφαλιστικό που θα φτάνουν το 0,4% του ΑΕΠ για φέτος και 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για το 2016 και το 2017 αφού χωρίς αυτές δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία.

Μιλώντας χθες βράδυ στην εκπομπή «στον ενικό» και στο Νίκο Χατζηνικολάου o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας άφησε να εννοηθεί ότι ετοιμάζεται μια τρίτη πρόταση προς τους δανειστές με στόχο μια συμφωνία μέσα στις επόμενες μέρες.

Σε κάθε περίπτωση η συνεδρίαση της ομάδας των τεχνοκρατών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη αφού προοιωνίζει και το κλίμα που θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης στην σύνοδο της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.

Θα πρέπει επίσης να υπενθυμίσουμε ότι η κλασσική συνάντηση της ομάδας εργασίας του Ευρώ για την προετοιμασία του μεθαυριανού Eurogroup έγινε στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατούσε για την Ελλάδα πριν από την συνάντηση της Κυριακής στις Βρυξέλλες ήταν ότι η ομάδα των τεχνοκρατών πίεσαν την ελληνική πλευρά για αντιπροτάσεις ενώ πληροφορίες θέλουν να συζητήθηκε και το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών της Ελλάδας εντός του ευρώ παρότι το γεγονός διαψεύστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή την φορά οι πιέσεις αναμένεται να είναι μεγαλύτερες με στόχο να υπάρξει κάποια πρόοδος για το ελληνικό θέμα μέχρι και την Πέμπτη αν και διπλωματικοί έδιναν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πολύ μικρές πιθανότητες.

Χθες τόσο ο υπουργός οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο συντονιστής της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης κ. Ευκλείδη Τσακαλώτος σήκωσαν τους τόνους μετά την αποτυχία της Κυριακής.

Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση στο Ηράκλειο αφού τόνισε ότι η τελευταία εξέλιξη ήταν μια «μπλόφα» των θεσμών και τόνισε ότι οι δανειστές πιέσουν για να ταπεινωθεί η Ελλάδα τότε θα εισπράξουν την κατάρρευση της Ευρωζώνη. Σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα που ζητούν δεν είναι απλώς κακά είναι «μισανθρωπικά».

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι την Κυριακή δεν υπήρξε ρήξη για τον απλό λόγο ότι αυτοί που προσήλθαν για να συζητήσουν δεν είχαν την αρμοδιότητα να το κάνουν. Απέφυγε επίσης να απαντήσει για το αν τελικά θα πληρωθούν τα 1,6 δις ευρώ στο τέλος του μήνα αν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία.

Κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας θεωρούνται επίσης οι συνεδριάσεις τόσο του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ την Τετάρτη που θα συζητήσει την επέκταση της χρηματοδότηση των ελληνικών Τραπεζών από το ELA και το ενδεχόμενο κουρέματος των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών αλλά και η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητα (ESM ) την Πέμπτη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.