Quantcast
Εμβολιασμοί: Κατατέθηκε η τροπολογία για τα 50 GB και τις αμοιβές των γιατρών - enikonomia.gr
share

Εμβολιασμοί: Κατατέθηκε η τροπολογία για τα 50 GB και τις αμοιβές των γιατρών

δημοσιεύτηκε:

Κίνητρα για να εμβολιαστούν οι πολίτες ηλικίας 15 -17 ετών δίνονται με την τροπολογία που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών που φέρει τον τίτλο «Οργανισμός του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και κατάσταση των λειτουργών και των υπαλλήλων του».
Μερικά από τα κίνητρα που δίνονται για να εμβολιαστούν είναι μεταξύ άλλων η παροχή από παρόχους κινητής τηλεφωνίας δωρεάν πακέτου δεδομένων 50 GB («Freedom Pass/Data»).
Σημειώνεται ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είχε αφήσει πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κάτι αντίστοιχο του freedom pass και για τα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών προκειμένου να πειστούν να εμβολιαστούν .

Υπενθυμίζεται ότι κίνητρα για να εμβολιαστούν έχουν δοθεί και στους πολίτες 18-25 ετών. Οι εμβολιασμένοι έχουν λάβει το freedom pass, μια ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ την οποία μπορούν να εξαργυρώνουν για σειρά από δραστηριότητες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής;

1. Τα κίνητρα για να εμβολιαστούν οι πολίτες ηλικίας 15 -17 ετών
Θεσπίζονται υποστηρικτικά μέτρα για τα εμβολιασθέντα άτομα ηλικίας 15 -17 ετών. Ειδικότερα:
α. Για το χρονικό διάστημα που υφίσταται άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID-19 και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν της 31ης.12.2021, χορηγείται διευκόλυνση σε κάθε φυσικό πρόσωπο, ηλικίας 15 έως 17 ετών, μέσω συστήματος επιταγών («Voucher»), για την παροχή από παρόχους κινητής τηλεφωνίας δωρεάν πακέτου δεδομένων 50 GB («Freedom Pass/Data»).
Η εν λόγω διευκόλυνση:
– χορηγείται σε ανήλικους χρήστες συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας ηλικίας 15 έως 17 ετών που έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη ή τη μοναδική δόση του εμβολίου από τη θέση σε ισχύ του Εθνικού Προγράμματος μέχρι και την 31η. 12.2021 («Εμβολιασθέντες»),
– πιστώνεται από την ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.» (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) στους δικαιούχους με τη μορφή παροχής δωρεάν πακέτου δεδομένων για την πλοήγηση στο διαδίκτυο από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, το οποίο παραμένει ενεργοποιημένο για διάρκεια τριών μηνών από την ενεργοποίησή του ενώ μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος αυτού, απενεργοποιείται αυτόματα.
β. Προβλέπονται η δημιουργία ειδικής εφαρμογής προσβάσιμης μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- ΕΨΠ) για την υλοποίηση της ανωτέρω διαδικασίας και η σύναψη σύμβασης από την Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε με τον δημιουργό της ανωτέρω ειδικής εφαρμογής, με αντικείμενο την εκτέλεση και επεξεργασία των δεδομένων που καταχωρίζονται σε αυτήν.
γ. Η χρηματοδότηση για την παροχή της ανωτέρω διευκόλυνσης, πραγματοποιείται μέσω επιχορήγησης της Κ.τ.Π. Μ.Α.Ε., από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατόπιν ενίσχυσής του από πιστώσεις του υπουργείου Οικονομικών.

2.Το ύψος της αποζημίωσης για τη διενέργεια εμβολιασμών κατά του COVID-19
Επανακαθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης για τη διενέργεια εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19 από:
α. Ιδιώτες ιατρούς και ιατρούς φορέων υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19, για κάθε διενεργούμενο εμβολιασμό, ως εξής:
– Κατ’οίκον, στο ποσό των πενήντα (50) ευρώ, όταν ο εμβολιασμός διενεργείται με εμβόλιο μίας δόσης και στο ποσό των τριάντα (30) ευρώ για κάθε δόση, όταν ο εμβολιασμός διενεργείται με εμβόλιο δύο δόσεων.
Σήμερα, το εν λόγω ποσό ανέρχεται στο ύψος των πενήντα (50) ευρώ, ανεξαρτήτως αριθμού δόσεων εμβολίου.
– Στο ιατρείο, στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ, όταν ο εμβολιασμός διενεργείται με εμβόλιο μίας δόσης και στο ποσό των δεκαπέντε (15) ευρώ για κάθε δόση, όταν ο εμβολιασμός διενεργείται με εμβόλιο δύο δόσεων. [Σήμερα, το εν λόγω ποσό ανέρχεται στο ύψος των είκοσι (20) ευρώ, ανεξαρτήτως αριθμού δόσεων εμβολίου.]
β. Φορείς υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19, στις εγκαταστάσεις τους, στο ποσό των είκοσι (20) ευρώ, όταν ο εμβολιασμός διενεργείται με εμβόλιο μίας δόσης και στο ποσό των δεκαπέντε (15) ευρώ για κάθε δόση, όταν ο εμβολιασμός διενεργείται με εμβόλιο δύο δόσεων, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης αναλωσίμων. [Σήμερα, το εν λόγω ποσό ανέρχεται στο ύψος των τριών (3) ευρώ, ανεξαρτήτως αριθμού δόσεων εμβολίου, συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης αναλωσίμων.]
Επιπλέον, παρατείνεται για τους ανωτέρω ιδιωτικούς φορείς μέχρι την 31η.12.2021 (από την 30η.09.2021 που ισχύει σήμερα), το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δύνανται να διενεργούν, στις εγκαταστάσεις τους, τους ανωτέρω εμβολιασμούς.
γ. Οι ανωτέρω ιδιώτες ιατροί και φορείς συμβάλλονται, για την υλοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, με το Υπουργείο Υγείας κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

3. Ο κατ’οίκον εμβολιασμός
Παρατείνεται μέχρι τις 31.12.2021 από 30.09.2021 που ισχύει σήμερα, το χρονικό διάστημα :
– πραγματοποίησης κατ’ οίκον εμβολιασμών, από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, των Τοπικών Μονάδων Υγείας και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των ΟΤΑ, για τους πολίτες που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, λόγω αδυναμίας στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού COVID-19,
– λειτουργίας των οριζόμενων εμβολιαστικών κέντρων, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού COVID-19, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.