Quantcast
Βουλή: Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία – Ανταλλαγή "πυρών" για Πλεύρη - Πολάκη - enikonomia.gr
share

Βουλή: Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα για την πανδημία – Ανταλλαγή “πυρών” για Πλεύρη – Πολάκη

δημοσιεύτηκε:

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον Πρωθυπουργό για τη διαχείριση της πανδημίας.

Οι τόνοι ανέβηκαν τόσο για τα στοιχεία σχετικά με τους θανάτους από κορονοϊό που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και για την καμπάνια ενημέρωσης και τις χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ, αλλά και για τη στάση που κράτησαν όλο αυτό το διάστημα κυβέρνηση και αντιπολίτευση τόσο στο κομμάτι της πανδημίας όσο και σε εκείνο του εμβολιασμού.

Στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεχώρισε και η αναφορά του στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη λέγοντας χαρακτηριστικά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ξήλωσε την dream team της συμφοράς. Και τι κάνατε όταν αλλάξατε την ομάδα; Βάλατε τον κ. Πλεύρη που είναι γνωστός για τις ακραίες απόψεις του αλλά και παλαιότερα για τον εμβολιασμό. Γιατί τον τοποθετήσατε εκεί; Τον βάλατε για να κλείσετε το μάτι στους μη εμβολιασμένους που προέρχονται από τη μήτρα της ακροδεξιάς και να σφυρίξετε τέλος στην πανδημία».

Στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφορά υπήρξε και για τον Παύλο Πολάκη υποστηρίζοντας ότι «στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες. Ένα από αυτά είναι ένα κτηνιατρικό που ο κ. Πολάκης έλεγε γιατί δεν το δίνουμε όταν ο CDC έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια».

Τσίπρας: Κρύβεστε για να κρύψετε την αποτυχία σας – Χάνουμε ένα μικρό χωριό κάθε βδομάδα

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανησυχητική την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας» και καταλόγισε στον Πρωθυπουργό «παταγώδη αποτυχία στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και απόκρυψη της αλήθειας» Όπως είπε χαρακτηριστικά «κρύβεστε για να κρύψετε την αποτυχία σας».

«Όσο περισσότερα αρνητικά ρεκόρ καταγράφει η χώρα σε κρούσματα και θανάτους, τόσο περισσότερο παύετε να συζητάτε γι αυτά», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε:

«Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Κάθε εβδομάδα χάνουμε περίπου 300 ανθρώπους, δηλαδή ένα μικρό χωριό. Και εσείς συμπεριφέρεστε σα να μην υπάρχει πια ο κορονοϊός. Έχετε από μόνοι σας αποφασίσει τη λήξη της πανδημίας. Πέρυσι τέτοια εποχή, είχαμε συνολικά 400 περίπου απώλειες. Και κάθε τρείς και λίγο – και σωστά – ενημερώνατε τη Βουλή για τη πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας. Σήμερα έχουμε πάνω από 15.000 απώλειες».

Τα πράγματα είναι – και πάλι – πολύ δύσκολα, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρά την πανδημία άφησε υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία και «απέτυχε και στον στόχο για δημιουργία τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό». Παραθέτοντας τα συγκριτικά στοιχεία υποστήριξε:

«Η Ελλάδα βρίσκεται μακράν τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος και Μάλτα) σε εμβολιαστική κάλυψη. Αλλά και πίσω ακόμα και από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, έχοντας εμβολιάσει πλήρως κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού. Στην ευρωπαϊκή κατάταξη βρίσκεται στην 20η θέση. Συμπυκνώνοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «από τη πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι «το κρίσιμο ερώτημα είναι το γιατί. Γιατί έπειτα από τόσους μήνες σκληρού lockdown, το οποίο ήταν το πιο ατελέσφορο, μένουμε μέσα στο πρόβλημα; Η απάντηση για εμάς είναι απλή. Γιατί κινηθήκατε από την πρώτη στιγμή με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας. Η πανδημία όμως, θέλει σχέδιο, όχι φιέστες».

«Ξηλώσατε σύσσωμη την dream team της συμφοράς»

«Ευελπιστώ η ερώτηση να αποτελέσει ξυπνητήρι και μια ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες και να δοθούν εξηγήσεις. Μπορεί να υπάρχει θετική προοπτική μεσομακροπρόθεσμα αλλά εχουμε μπροστά μας έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «βιαστήκατε να ανοίξετε την εστίαση για τους εμβολιασμένους». Επίσης είπε ότι «ρίξατε όλα τα λεφτά στο καλάθι του εμβολιασμού. Ο βασικός στόχος ήταν να δημιουργηθεί τείχος ανοσίας και δείχνει να εγκαταλείπεται. Η Ελλάδα είναι τελευταία από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε εμβολιαστική κάλυψη. Εμείς συγκρινόμαστε με χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έπεισε τους πολίτες για να εμβολιαστούν γιατί προφανώς έχει αξιοπιστία ο λόγος της. Κάτι φταίει εδώ. Τα ποσοστά εμβολιασμού στους νέους και ανήλικους παραμένουν πολύ χαμηλά ενώ το επίπεδο εμβολιασμού των αγροτικών περιοχών της βόρειας Ελλάδας είναι αισθητά χαμηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Μήπως ήταν λάθος η στρατηγική της καμπάνιας που κάνετε; Στους νέους ήταν εμβολιαστείτε για να πάρετε 50 GB η να πάτε διακοπές και όχι εμβολιαστείτε για να σώσετε τη ζωή σας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση για τα σχολεία λέγοντας ότι «άνοιξαν όπως ακριβώς έκλεισαν» και «έχει διπλασιαστεί το ποσοστό των νέων που νοσούν, στο 14% έναντι του 7% πέρσι».

Οι «βολές» για Πλεύρη

«Και το μεγάλο ερώτημα είναι γιατί ή σωστότερα γιατί πάλι; Γιατί να είμαστε ξανά όχι στο χείλος αλλά στον γκρεμό; Η απάντηση είναι προφανής: κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας. Είπατε δεν βαριέσαι αφού μπουκώσαμε με χρήμα τα Μέσα Ενημέρωσης για την επιτυχία μας, η αποτυχία θα υπάρχει αλλά δεν θα την βλέπουν οι πολίτες. Στελέχη σας, όπως ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος είπε ότι πεθαίνουν 300 άνθρωποι κάθε εβδομάδα και κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτα» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αλλά νομίζω ότι δεν χρειάζεται να δούμε τι λένε τα στελέχη της ΝΔ γιατί τη μεγαλύτερη παραδοχή της παταγώδους αποτυχίας σας την κάνατε εσείς ξηλώνοντας σύσσωμη την dream team της συμφοράς. Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε, ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας ανασχηματίστηκε, ο υπουργός Υγείας πήγε στον τουρισμό, ο συνεργάτης σας αναπληρωτής υπουργός Υγείας καρατομήθηκε.

Την ομάδα την αλλάζεις όταν φέρνει τη μία ήττα μετά την άλλη. Και τι κάνατε όταν αλλάξατε την ομάδα; Βάλατε τον κ. Πλεύρη που είναι γνωστός για τις ακραίες απόψεις του αλλά και παλαιότερα για τον εμβολιασμό. Γιατί τον τοποθετήσατε εκεί; Τον βάλατε για να κλείσετε το μάτι στους μη εμβολιασμένους που προέρχονται από τη μήτρα της ακροδεξιάς και να σφυρίξετε τέλος στην πανδημία» επέμεινε σε υψηλούς τόνους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. «Στην αρχή της πανδημίας λέγατε ότι είναι το ευαγγέλιο των αποφάσεών τους και τώρα τους παραμερίσατε γιατί προφανώς είναι δυσάρεστοι. Ποιος αποφάσισε τα μέτρα απελευθέρωσης που ανακοινώθηκαν; Ποιος επιστημονικός αρμόδιος ρωτήθηκε και συναίνεσε γι’ αυτό;».

Σημείωσε, δε, απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση ότι «αναπαράγετε συνεχώς τη θεωρία της ατομικής ευθύνης; Αλλά πότε θα μιλήσουμε για τη δική σας ευθύνη; Πότε θα αναλάβετε την ευθύνη;» και υπογράμμισε: «Κανείς επιστήμονας στον πλανήτη δεν λέει ότι με το εμβόλιο τελειώσαμε με την πανδημία. Το κάνατε εσείς για να βγάλετε από πάνω σας την ευθύνη».

Αναφερομένος στις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής είπε: «Γι’ αυτό δεν θα κουραστούμε να φωνάζουμε ότι πρέπει να αλλάξετε πορεία. Να σταματήσετε να κρύβετε την αποτυχία σας. Το τι πρέπει να γίνει το γνωρίζουμε. Δεν είμαστε πια σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά. Επομένως πέρα από την επιτάχυνση του εμβολιαστικού εγχειρήματος επιβάλλεται η υιοθέτηση μιας νέα υγειονομικής πρακτικής. Εκτεταμένο τέστινγκ και κατ’ οίκον φροντίδα. Γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα. Στοχευμένη και πειστική ενημέρωση των πολιτών. Άμεσα μέτρα έστω και τώρα για την αποσυμφόρηση των σχολείων με λιγότερους μαθητές τμήμα. Και τέλος, αξιοποίηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων που μπορούν να σώζουν ζωές. Μέχρι χθες το αρνιόσασταν».

«Συνέλθετε και πάρτε μέτρα εδώ και τώρα»

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε: «Η στάση της αντιπολίτευσης ήταν από την πρώτη στιγμή στάση ευθύνης. Βάλαμε πλάτη, καταθέσαμε προτάσεις, συγκεκριμένες επεξεργασμένες και άμεσα εφαρμόσιμες. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Είναι όμως υποχρέωσή μας ταυτόχρονα να κάνουμε και σκληρή κριτική απέναντι σε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει την κατάσταση με απάθεια και λένε στους πολίτες ότι ‘εσείς έχετε την ευθύνη, κοιτάξτε τι θα κάνετε’. Σας καλώ να συνέλθετε και να πάρετε μέτρα εδώ και τώρα για να σωθούν ανθρώπινε ζωές. Δεν σας κάνω αντιπολίτευση. Σας κάνω έκκληση να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων».

Μητσοτάκης: Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ – Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν

Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «δήθεν η κυβέρνηση, είπατε, έχει σφυρίξει τη λήξη του πολέμου κατά της πανδημίας. Πού το είδατε γραμμένο αυτό; Από πού προκύπτει; Η κυβέρνηση προτάσσει την αντιμετώπιση της πανδημίας, εξακολουθούμε να δίνουμε τη μάχη να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, εγώ κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα με το υγειονομικό επιτελείο».

«Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση η οποία διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Τα πραγματικά δεδομένα αφορούν στη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας από την πρώτη στιγμή που αυτή χτύπησε τη χώρα μας» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας την απάντησή του ο πρωθυπουργός, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

«Και είναι πάρα πολύ όχι άδικο, είναι λάθος να απομονώνετε τι συμβαίνει στη χώρα για κάποιες εβδομάδες και να μην βλέπετε τη μεγάλη εικόνα. Δεν παρουσιάζουμε καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid. Η Ελλάδα είναι απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όπως δηλώνουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι» τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του.

Τι είπε για τους εμβολιασμούς

«Η πραγματικότητα για την οποία δεν επιτρέπεται να υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία, είναι ότι η μόνη απάντηση που έχουμε απέναντι στη μάστιγα του κορονοϊού είναι το εμβόλιο. Οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν από 13 έως 20 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά σε σύγκριση με τους εμβολιασμένους» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλή. Έχουν γίνει παραπάνω από 6,6 δισ. δόσεις σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα οι βλαβερές συνέπειες του covid συνοδεύουν τον ασθενή για πολλά χρόνια ακόμα».

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, «Ο εμβολιασμός ανακουφίζει το σύστημα υγείας. Κάνατε μία σύγκριση μεταξύ πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύματος. Με τα ποσοστά εμβολιασμού που έχει η χώρα, σε σχέση με το 2ο ή 3ο κύμα, έχουμε σημαντικά λιγότερες νοσηλείες με αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων».

«Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε στοιχεία από την πανδημία.

«Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο» είπε και συμπλήρωσε: «Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα, ποιοι και που κινδυνεύουν. Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή, τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχει και περισσότερους αρρώστους και θανάτους. «Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος» είπε και συμπλήρωσε «Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Χρέος όλων μας να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους.

Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν».

«Είναι και ζήτημα δικαιοσύνης απέναντι στα 6,6 εκ συμπολιτών μας που έσπευσαν να εμβολιαστούν. Η Πολιτεία θα συνεχίζει να φροντίζει και τους πολύ λιγότερους που δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε στη συνέχεια της απάντησής του ο πρωθυπουργός.

«Παντού στον πλανήτη η υγειονομική μάχη υπήρξε εθνική υπόθεση. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω για το τι έγινε στην πατρίδα μας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση υπογράμμισε «τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν πολύ συχνά αντικείμενο φτηνής αντιπολίτευσης. Με μία ρητορική που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη, σπέρνει σύγχυση και εμποδίζει την υπέρβαση της κρίσης. Η σημερινή επίκαιρη ερώτηση που υπογράφει ο κ. Τσίπρας καταφέρνει να τα χωρέσει όλα. Ένα δεν περιέχει. Κάποια σοβαρή, τεκμηριωμένη πρόταση με ρεαλιστικές λύσεις».

«Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά δεδομένα, στη χώρα μας έχουν λάβει μία δόση περισσότεροι από 6,5 εκατ. συμπολίτες μας. Είναι ποσοστό το οποίο και σήμερα, αν συγκρίνει κανείς με τις προθέσεις των πολιτών το Δεκέμβριο του 2020, είναι υψηλότερο», σημείωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ασφαλώς και θα θέλαμε να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Τι σημαίνουν αλήθεια αυτά τα δεδομένα; Είναι μια συνειδητή πολιτική αστοχία; Κοινωνική κόπωση; Πολιτιστικές ή ενδεχομένως θρησκευτικές ιδιαιτερότητες; Είναι όλα αυτά αλλά και η υπονόμευση ενός μετώπου κοινής λογικής που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής αρραγές».

«Είμαι ανοικτός να συζητήσω όλα τα παραπάνω» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Ποτέ δεν ίσχυσε το πρώτο και αντίθετα ζει και βασιλεύει το τελευταίο. Η Πολιτεία με λάθη ίσως αλλά με συνέπεια επιτέλεσε το καθήκον της. Εσείς της αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας; Προσπερνώ την αρχική φάση της πανδημίας όταν στελέχη σας ζητούσαν να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας. Ούτε επικαλούμαι τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Και κάνω πως ξεχνώ που κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία ζητούσατε να κλείσουν, και κάθε φορά που έκλειναν ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για τα τεστ, τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνατε την ευθύνη. Τα αφήνω πίσω όλα αυτά για να φτάσω στο κρίσιμο ζήτημα που είναι τα εμβόλια».

Συμπληρώνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε «Το ελληνικό κράτος επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του δίνοντας πρόσβαση σε όλους σε όποιο εμβόλιο ήθελαν να κάνουν».

«Κάνατε σύγκριση με Πορτογαλία» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να συμπληρώσει: «Πράγματι είναι μοντέλο, αλλά στην Πορτογαλία δεν υπήρξε ποτέ η πραγματική αμφισβήτηση της προσπάθειας εμβολιασμού. Παντού οι αντιεμβολιαστικές φωνές προέρχονται από τα άκρα. Εσείς ανεχτήκατε, ενθαρρύνατε μέσα στο κόμμα σας κ. Τσίπρα να υπάρχει διγλωσσία. Κάθε φορά που κάναμε προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού, είχατε και μια κριτική. Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα. Προσπαθώ να σκεφτώ αυτούς του 20 μήνες αν υπήρχε κάτι, έστω ένα που να έκανε η κυβέρνηση, και να είπατε ότι ήταν σωστό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάμε όταν το κάθε «ναι» της κυβέρνησης ακολουθούσε ένα «όχι» της αντιπολίτευσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχατε πει ότι θα κάνετε καμπάνια υπέρ του εμβολίου. Λόγια του αέρα» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Και πράγματι έχουμε περιοχές όπου δυστυχώς έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τον απόλυτο συσχετισμό ποσοστών διασωληνώσεων με τα ποσοστά εμβολιασμού. Δυστυχώς η Βόρεια Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους. Αναφερθήκατε στην εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας. Θα συμφωνήσω. Όταν όμως δώσαμε κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς, 50 ευρώ ανά εμβολιασμό στο σπίτι και 20 στο ιατρείο, μόλις 206 ανταποκρίθηκαν».

«Θα περίμενα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων»

«Έχουμε χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ξαναρωτάω τι προτείνετε; Ρωτάω, έπρεπε να κάνουμε καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσης; Χρειάζεται ενημέρωση της κοινής γνώμη; Απαντήστε ευθέως κ. Τσίπρα. Τι διαφορετικό θα κάνατε αν εσείς βρισκόσασταν στη θέση που βρίσκομαι εγώ» ρώτησε τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός.

«Μπορούμε και σήμερα να πείσουμε μισό με ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε:

«Πρώτη προτεραιότητα η ομάδα άνω των 60 και δεύτερη οι νέοι από τα 13 μέχρι τα 25» είπε και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ρώτησε:

«Πότε είδατε δελτίο ειδήσεων για τελευταία φορά κ. Τσίπρα; Δεν υπάρχει μέρα όπου τα νούμερα των θανάτων να μην εμφανίζονται στα δελτία ειδήσεων. Και καλά κάνουν. Από πού προκύπτει ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει εξαγοράσει τα μέσα ενημέρωσης για να μπορέσει να πετύχει τη σιωπή τους; Θα περίμενα και σήμερα κ. Τσίπρα λίγη περισσότερη συγκρότηση και δημιουργική κατάθεση προτάσεων ώστε να μπορέσετε να διαψεύσετε και αυτούς που σας κατηγορούν ότι σε κάθε δυσκολία εσείς βλέπετε και μία ευκαιρία. Σας διαψεύδει η κανονικότητα και η Ελλάδα ξαναγίνεται μια κανονική χώρα» συμπλήρωσε.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Ο κ. Πολάκης πρότεινε φάρμακο που είναι για αγελάδες και μοσχάρια

Αναφορά στον Παύλο Πολάκη έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή όπου διασταυρώνει τα ξίφη του με τον Αλέξη Τσίπρα για τη διαχείριση της πανδημίας.

Ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες. Ένα από αυτά είναι ένα κτηνιατρικό που ο κ. Πολάκης έλεγε γιατί δεν το δίνουμε όταν ο CDC έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε τον εμβολιασμό. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εμβολιάστηκε μόνο με το ζόρι όταν δεν μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του ως γιατρός» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κόντρα για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ και την Εξεταστική για τις δημοσκοπήσεις

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή κατά τη δευτερολογία του για τη διαχείριση της πανδημίας, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η καμπάνια ενημέρωσης και τα χρήματα που δόθηκαν γι’ αυτήν.

Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρώτησε: «Δεν έχετε ευθύνη για το ότι δεν καταφέρατε να πείσετε τους πολίτες; Έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές σας; Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περιορισμένα μέσα που έχει (την Αυγή και το «Στο κόκκινο»), κάνει καμπάνια, αλλά δεν διαθέτει 41 εκατ. ευρώ που μοιράσατε εσείς… Είστε αδιόρθωτος κ. Μητσοτάκη. Εσείς δεν λέγατε στο τέλος του 2020 ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι για την ελευθερία, γιατί το μίλι έγινε ατέλειωτος Γολγοθάς; Δεν έχετε καμία ευθύνη;».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας συνέχισε τη δευτερολογία του λέγοντας ότι «μας ρωτήσατε εάν έπρεπε να κάνετε καμπάνια και εάν ήταν σωστό ή λάθος. Εσείς κ. Μητσοτάκη δεν κάνατε καμπάνια. Εσείς βρήκατε μια ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση, ένα καθεστώς απευθείας αναθέσεων για να μην μιλάει κανείς. Για να φτιάξετε και να χτίσετε το καθεστώς σας αυτό κάνατε. Αξιοποιήσατε την πανδημία ως μία ευκαιρία για να ελέγξετε πλήρως την πολιτική ζωή του τόπου».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε λέγοντας ότι «είστε ο πρώτος διδάξας. Ο κ. Κουρτς στην Αυστρία ήταν ένα μαθητούδι δίπλα σας. Όταν με περισσό θράσος ο Κουρτς έκανε εκδηλώσεις για να τον βραβεύσουν για την ελευθερία στα ΜΜΕ, κάλεσε εσάς για να μιλήσετε» και συμπλήρωσε:

«Θα τα πούμε όλα στην Εξεταστική Επιτροπή που για πρώτη φορά θα συσταθεί με τις ψήφους και την έγκριση όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε με ποια κριτήρια δόθηκαν τα χρήματα κατά 99% σε φιλοκυβερνητικά μέσα και μόλις το 1% σε κάποια αντιπολιτευόμενα».

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «δώσατε πάνω από 40 εκατ. ευρώ για να πείσετε τους πολίτες να εμβολιαστούν και το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Δεν φταίνε μόνο οι παλινωδίες σας, αλλά ότι χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν σε διάφορα κανάλια της Περιφέρειας να λένε ψευδείς ειδήσεις και να διάφορες ανοησίες. Εσείς μέσω της λίστας Πέτσα που είναι λίστα Μητσοτάκη – ο άνθρωπος αυτοφωράκιας ήταν- τους χρηματοδοτούσατε. Γιατί δώσατε 20.000 ευρώ στο Βεργίνα TV, το κανάλι του κουμπάρου του κ. Γεωργιάδη, όπου παρουσιαστής ισχυρίζεται ότι Σόρος και Γκέιτς προσπαθούν να επιβάλουν τον εμβολιασμό για να βγάλουν δισεκατομμύρια; Γιατί και με ποια κριτήρια χρηματοδοτήσατε κανάλια στην Περιφέρεια που προωθούν εκπομπές με νομικές συμβουλές κατά της χρήσης μάσκας και εμβολιασμού. Τι απέδωσε η τελευταία καμπάνια του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό;».

Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Απάντηση για την ενημερωτική καμπάνια έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν ΜΜΕ πράγματι προβάλλουν λόγο ο οποίος ξεφεύγει από την ελευθερία της έκφρασης, το ΕΣΡ έχει δυνατότητα να παρέμβει και έχει επιβάλει πρόστιμα σε Μέσα τα οποία μπορεί να πήραν χρηματοδότηση γιατί όλοι πήραν, αλλά επιβλήθηκαν πρόστιμα».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «το να λέτε ότι στηρίζουμε αντιεμβολιαστές επειδή δώσαμε διαφήμιση σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, αυτό το επιχείρημα δεν αντέχει». Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σχετικό θέμα είπε:

«Όταν το αντικείμενο της συζήτησης για Εξεταστική είναι ο δήθεν τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015. Προτείνω λοιπόν να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Εκεί θα τα ψάξουμε κ. Τσίπρα όλα. Διότι εξ όσων γνωρίζω έχουν γίνει καμία 300αρια δημοσκοπήσεις από όταν εκλέχτηκαν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλες έπεσαν μέσα. Να δούμε ποιες ήταν οι εταιρίες που εμφανίστηκαν από το πουθενά, έπεσαν έξω και εξαφανίστηκαν. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει διαφωνία να συσταθεί μία εξεταστική που θα ερευνήσει αυτά τα ζητήματα».

Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.