Quantcast
Liberation: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Liberation: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Τα τρία πιθανά για την Αθήνα μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αναλύει η γαλλική εφημερίδα Liberation .

Σε αυτά περιλαμβάνονται μια συμφωνία,το grexit αλλά και παραμονή στο ευρώ χωρίς η χώρα να καταβάλει τις δανειακές υποχρεώσεις της.

Kανείς δεν μπορεί να φανταστεί ένα σενάριο στο οποίο η Ελλάδα θα ανακτήσει εκ θαύματος, με ή χωρίς το ευρώ, με ή χωρίς τη βοήθεια των Ευρωπαίων.

Στη χειρότερη περίπτωση, θα είναι το Grexit στην καλύτερη περίπτωση μια συμφωνία που δεν μπορεί να λύσει τίποτα. Οι τρεις αποχρώσεις του γκρι όσο το δυνατόν.

Από τις χειρότερες στις λιγότερο κακές.

Grexit

Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία λήξης του προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας της ευρωζώνης, η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τα € 1.600.000.000 έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Η ύφεση είναι συνολική.

Για να αντιμετωπίσει τον πανικό, την Αθήνα μπορεί να αποφασίσει προσωρινή παύση λειτουργίας των τραπεζών για να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την καθιέρωση ελέγχων κεφαλαίου για να αποτρέψει μια τράπεζα την φυγή κεφαλαίων.

Η δημιουργία μιας νέας δραχμής αποφασίζεται σε μια επείγουσα παραγγελία για να πληρώσει τις συντάξεις και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Η υποτίμηση του νομίσματος θα είναι άμεση: οι περισσότεροι οικονομολόγοι ποντάρουν σε πτώση 40% ή 50%, αλλά θα μπορούσε να είναι περισσότερο. Ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν δανειστεί σε ευρώ από ξένες τράπεζες ή είναι οφειλέτες με μη-ελληνικές εταιρείες είναι επίσης σε χρεοκοπία καθώς θα αδυνατούν να πληρώσουν σε ευρώ.

Η μόνη καλή είδηση, είναι ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν όπως και η ανταγωνιστικότητας της χώρας θα βελτιωθούν προσωρινά. σε, αλλά η “fill rate” της χώρας υπερβαίνει ήδη το 100%.

Μια χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ χωρίς έξοδο από την ΕΕ, αλλά η Ελλάδα θα χάσει όχι μόνο την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά και την ενίσχυση του προϋπολογισμού της ΕΕ (μεταξύ 3% και 4% του ΑΕΠ), το οποίο θα στέλεχος όλα του προϋπολογισμού του.

 

2.Παραμονή στο ευρώ χωρίς να καταβάλει τις υποχρεώσεις της

Η Αθήνα μπορεί να επιλέξει έναν άλλο σενάριο : αρνείται να εξοφλήσει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ και να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει νομικός τρόπος να εκδιωχθεί .

Η ελληνική κυβέρνηση, με το μοντέλο της Κύπρος, αποφασίζει να εισαγάγει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση του τραπεζικού της συστήματος. Χωρίς νέο δανεισμό χρημάτων από το ΔΝΤ και τη ζώνη του ευρώ, χωρίς πρόσβαση στις αγορές, η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι λαμπρή αναγκάζεται να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό της κάθε χρόνο, γεγονός που αποδεικνύει επώδυνη με ένα σύστημα συνταξιοδότηση όλο και πιο ανυπόφορο.

Αλλά δεν χρειάζεται πλέον να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα του 1% του ΑΕΠ στο άμεσο μέλλον.

Επίσης, θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια του προϋπολογισμού και της ενιαίας αγοράς. Η κατάσταση αυτή μπορεί να διαρκέσει πολύ, η οποία δεν είναι καλή είδηση για τη ζώνη του ευρώ, η οποία δείχνει την αδυναμία του να λύσει οριστικά.

3.Συμφωνία

Η Ελλάδα συμφωνεί να μειώσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της, να αυξήσει τον ΦΠΑ και για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων , ενώ η ζώνη του ευρώ δεσμεύεται να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως είχε ήδη δεσμευθεί στο τέλος του 2012.

Αλλά αυτή η συμφωνία μπορεί να λύσει προσωρινά το ελληνικό πρόβλημα: το τέλος του δεύτερου σχεδίου βοήθειας, στις 30 Ιουνίου, επέτρεψε μόνο την πληρωμή των € 7.200.000.000, τα οποία είναι ανεπαρκή για να εξασφαλίσει την επιβίωση της χώρας.

Χωρίς ένα τρίτο πακέτο βοήθειας που η Γερμανία δεν θέλει να ακούσει μετά από πέντε μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων, συμφωνείται να επεκταθεί το δεύτερο σχέδιο βοήθειας για να τελειώσει την άνοιξη του 2016,μαζί με το σχέδιο του ΔΝΤ (το οποίο εξακολουθεί να πρέπει να πληρώσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια για την Ελλάδα).

Είτε οι Ευρωπαίοι συμφωνούν είτε όχι ότι η Ελλάδα θα τους κρατήσει απασχολημένους για τα επόμενα χρόνια.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.