Quantcast
La Tribune: Γιατί το ζήτημα του χρέους είναι βασικό για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

La Tribune: Γιατί το ζήτημα του χρέους είναι βασικό για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Για μεγάλες παραχωρήσεις που έκανε η Αθήνα και καταπάτηση των κόκκινων γραμμών σε μια σειρά ζητημάτων κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα « La Tribune” η οποία επισημαίνει ότι η δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους είναι μεγάλης βαρύτητας για τον Αλέξη Τσίπρα.

Για να διατηρηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει, μέχρι την Πέμπτη, να προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις στους πιστωτές, αλλά και να πάρει μια συμφωνία για το χρέος.
Οι μεγάλες παραχωρήσεις που έγιναν δεκτές από τον Αλέξη Τσίπρα για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές,θα δημιουργήσουν αντιδράσεις στην Αθήνα.

Σε μια συνέντευξη με την εφημερίδα Die Zeit , ο βουλευτής και οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ηγετική φυσιογνωμία της αριστεράς, δεν αρνείται ρητά αυτές τις παραχωρήσεις, αλλά προειδοποιεί ότι δεν θα ψηφίσουν τα “νέα μέτρα εξοικονόμησης».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου Αλεξίου Μητρόπουλου προειδοποίησε στο ραδιόφωνο ότι την ελληνική πρόταση δεν θα εγκρίνει το κοινοβούλιο.
Για να αποφευχθεί ένα σενάριο συγκυβέρνησης με άλλες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πείσει το αριστερό μέρος του ΣΥΡΙΖΑ ότι η συμφωνία κινείται στα πλαίσια του κόμματος.
Σε συνέντευξή του Die Zeit, Κώστας Λαπαβίτσας συνοψίζει αυτές τις συνθήκες: δεν πρέπει να φέρει λιτότητα, να προβλέπεται ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους και ένα επενδυτικό σχέδιο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μέχρις στιγμής έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για το χρέος. Τώρα, όπως είναι αυτονόητο, ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί πραγματικά να “πουλήσει” συμφωνία στο κοινοβούλιο χωρίς ένα σχέδιο για το χρέος.

Σύμφωνα με μια ελληνική κυβερνητική πηγή, “εμείς επιμένουμε σε μια διευθέτηση του χρέους, θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη συμφωνία. “Αλλά αυτή η αισιοδοξία πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ευρωπαϊκή λογική, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, ο οποία από την πρώτη ημέρα, αρνείται να συζητήσει το θέμα.

Στην καλύτερη περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να αποσπάσει την υπόσχεση για αναδιάρθρωση υπόσχεση “αργότερα”.
Γιατί το ζήτημα του χρέους είναι το κεντρικό ?

Επειδή η αποδοχή των μέτρων λιτότητας χωρίς αναδιάρθρωση η Ελλάδα θα επιστρέψει πλήρως στην προηγούμενη λογική, όπου τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού υπήρχαν μόνο στην αιώνια επιστροφή του χρέους στους πιστωτές.

Με άλλα λόγια, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να «τρυπηθεί» για χρόνια μέσω των φόρων για την αποπληρωμή των πιστωτών .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.