Quantcast
Δημοσιονομικό κενό έως 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 -2017 - enikonomia.gr
share

Δημοσιονομικό κενό έως 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 -2017

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ένα πρόσθετο δημοσιονομικό κενό από 5,5 έως 6 δις ευρώ από τα μέσα του 2015 μέχρι και το τέλος του 2017 έχουν εντοπίσει οι θεσμοί κατά τις αναλύσεις που κάνουν εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για το τρίτο ελληνικό μνημόνιο το οποίο αναμένεται να υπογραφεί μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Το πρόσθετο αυτό προκύπτει από την ζημιά που προκαλεί στην πραγματική οικονομία η πολυήμερη τραπεζική αργία η οποία λήγει την Δευτέρα και οι έλεγχοι κίνησης κεφαλαίων οι οποίοι αναμένεται να συνεχιστούν για αρκετούς μήνες περιορίζοντας σημαντικά και τις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

Το κενό αυτό μπορεί να κλείσει με δύο τρόπους: Είτε με νέα μέτρα είτε με πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος.

Οι στόχοι για το πρωτογενές αποτέλεσμα ως ποσοστό του ΑΕΠ που είχαν τεθεί πριν από το κλείσιμο των τραπεζών ήταν 1% το 2015 2% για το 2016, 3% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% για ο 2018.

Με βάση τις νεώτερες εκτιμήσεις ο μόνο στόχος που μπορεί να μείνει σταθερός είναι ο στόχος για το 2018 που προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Είναι δεδομένο ότι λόγω των συνθηκών οι εκπρόσωποι της τρόικας θα είναι πιο ελαστικοί για φέτος και θα δεχθούν για φέτος την υποχώρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα οριακά θετικό (από 0,1% μέχρι και 0,3% του ΑΕΠ) ώστε η Ελλάδα να υποχωρήσει στα πρωτογενή ελλείμματα.

Ωστόσο για τα επόμενα χρόνια θα ζητήσουν την αναπλήρωση του κενού με υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2016 και το 2017 οπότε το κενό το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί θα παραμείνει το ίδιο.

 

Ανησυχία για τα έσοδα

Είναι επίσης δεδομένο ότι τα τεχνικά κλιμάκια που θα πιάσουν δουλειά από βδομάδα στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους θα ξεκινήσουν από το πιο ευαίσθητο κομμάτι του κρατικού προϋπολογισμού τα δημόσια έσοδα τα οποία στο εξάμηνο είχαν απόκλιση περίπου 1,7 δις ευρώ και οποία έχουν υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν μεγαλύτερες αστοχίες ως το τέλος του χρόνου για τρείς λόγους:

1. Η υποβολή φορολογικών δηλώσεων λόγω της κρίσης των τελευταίων ημερών έχει παγώσει και είναι βέβαιο ότι θα δοθεί νέα παράταση μάλλον μέχρι και τα τέλη Αυγούστου. Οσο αργότερα κατατεθούν οι δηλώσεις τόσο αργότερα θα αρχίσει η είσπραξη του φόρου για τα φυσικά πρόσωπα.

2. Όπως και πέρσι η περίοδος κατά την οποία θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2015 έρθει πολύ κοντά με την λήξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Οι υπερβολικές φορολογικές υποχρεώσεις σε φορολογούμενους οι οποίοι εκτός από την μειωμένη φοροδοτική δυνατότητα θα έχουν και τους περιορισμούς των Capital controls δεν μπορεί να κάνει ν κανένα να εφησυχάζει για αυξημένη φορολογική συμμόρφωση.

3. Αν ο νέος ή η νέα αναπληρωτής /τρια υπουργός οικονομικών που θα αναλάβει την θέση της κ. Βαλαβάνη που παραιτήθηκε θελήσει να συγκεντρώσει τα φορολογικά έσοδα από το φόρο ακινήτων και το εισόδημα μέσα στο 14μηνο δημοσιονομικό έτος δηλαδή έως και το τέλος Φεβρουαρίου θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των δόσεων ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ φορτώνοντας με περισσότερες υποχρεώσεις τους φορολογούμενους.

¨Όλα αυτά πριν πέσουν στο τραπέζι και άλλες δύσκολες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το γάλα το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τα εργασιακά και τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο δημόσιο.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις από το Liveblog του Enikonomia.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.