Quantcast
«Καυτός» Αύγουστος στη Βουλή με ασφαλιστικό και αγρότες - enikonomia.gr
share

«Καυτός» Αύγουστος στη Βουλή με ασφαλιστικό και αγρότες

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου μπαίνει και πάλι η Ελλάδα μετά την αναβολή της ψήφισης μέτρων όπως η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων η αύξηση των ορίων ηλικίας και η κατάργηση του προνομιακού καθεστώτος για τους αγρότες για τις αρχές Αυγούστου.

Ειδικά τα μέτρα που αφορούν το συνταξιοδοτικό αναφέρονταν στην πρόταση της ελληνικής Κυβέρνησης προς τους θεσμούς (η οποία κατέληξε στην συμφωνία της 12ης Ιουλίου) ως άμεσα.

Η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για τους αγρότες ήταν και αυτό στα άμεσα μέτρα στο πλαίσιο της «κατάργησης των εξαιρέσεων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης».

Και στις δύο περιπτώσεις ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί για άμεση υλοποίηση στους ξένους ηγέτες θέλοντας να δείξει έστω και για λίγο ότι προτίθεται να υλοποιήσει όσα υπόσχεται.

Με την αναβολή τους η Κυβέρνηση δείχνει ότι δεν είναι απολύτως διατεθειμένη να υλοποιήσει το πρόγραμμα παρά το γεγονός ότι στην Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε περίπου 17 ώρες ο κ. Τσίπρας είχε ακούσει πολλές φορές το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ αλλά και το πρόβλημα εμπιστοσύνης που υπάρξει πλέον μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων της.

Παρόλα αυτά βλέποντας και τις διαρροές της ψηφοφορίας της προηγούμενης Τετάρτης οι εταίροι και πιστωτές της Ελλάδας δέχθηκαν -όχι με μεγάλη ευχαρίστηση – την αναβολή της ψήφισης τους.

Έδωσαν όμως και το μήνυμα ότι αν δεν ψηφιστούν μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου τότε θα πρέπει να περιμένει την υπογραφή της νέας συμφωνίας τον Σεπτέμβριο ή το Οκτώβριο.

Τούτο διότι μετά τα μέσα Αυγούστου τα εθνικά κοινοβούλια κλείνουν για το καλοκαίρι και συνεχίζουν τις εργασίες τους νωρίς το Φθινόπωρο.

 

Πρόβλημα με την χρηματοδότηση γέφυρα

Στο μεταξύ μια μέρα μετά την εκταμίευση των 7,16 δις ευρώ από τον EFSM η Ελλάδα και την αποπληρωμή ΕΚΤ ΔΝΤ και ΤτΕ θα πρέπει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την εξασφάλιση του δεύτερου σκέλους της χρηματοδότησης γέφυρας ύψους 5 δις ευρώ.

Το ποσό αυτό πρέπει να είναι διαθέσιμα για να πληρωθούν τα ομόλογα συνολικής αξίας 3,2 δις ευρώ προς τις ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου 500 εκ ευρώ τόκους και άλλα 110 εκ ευρώ για ομόλογα εκτός PSI που έχουν ιδιώτες.

Με τη ίδια δόση θα πρέπει να πληρωθεί και η δόση ύψους 1,45 δις ευρώ προς το ΔΝΤ που απλώνεται σε τέσσερεις δόσεις μέσα στον Σεπτέμβριο.

Και αυτή η εκταμίευση θα χρειαστεί εγκρίσεις από εθνικά κοινοβούλια αν το ποσό συγκεντρωθεί από κάποιο ευρωπαϊκό μηχανισμό.

 

Χρονοδιαγράμματα και στόχοι

Στο μεταξύ μια ή δύο ημέρες μετά την ψήφιση την Τετάρτη του νομοσχεδίου με το οποίο θα γίνεται εθνικό δίκαιο η οδηγία για την διάσωση εκ των έσω των εμπορικών τραπεζών ( Bail in ) και το νέο κώδικά ποινικής δικονομίας καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα.

Οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Ράσμους Ρίεφερ (ΕΚΤ) και Ρίσι Κοχιάλ (ΔΝΤ) έρχονται στην Αθήνα για να πάρουν δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για μια σειρά από θέματα.

Την ώρα που η Κυβέρνηση υα πρέπει να προετοιμαστεί για το πως θα αντιμετωπίσει ένα μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό, πότε θα ανοίξει αγορές και επαγγέλματα πως θα κάνει αλλαγές σε εργασιακά και – κυρίως -πότε και θα έχει έτοιμο το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων το μόνο που την νοιάζει είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της αξιολόγησης.

Πρώτο θέμα και αυτήν την φορά είναι η τρόικα των δανειστών να μην εισβάλλει σε κάποιο ελληνικό υπουργείο.

Δεδομένο πάντως είναι ότι οι συναντήσεις στα ξενοδοχεία που είχαμε δει το Μάρτιο- όπως έχει διαμηνύσει και η ΕΕ και το ΔΝΤ – δεν πρόκειται να επαναληφθούν.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.