Quantcast
Eurogroup: Φόροι, διαφθορά και τράπεζες στην ατζέντα Χουλιαράκη - enikonomia.gr
share

Eurogroup: Φόροι, διαφθορά και τράπεζες στην ατζέντα Χουλιαράκη

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Αλλαγές στον φόρο εισοδήματος, καταπολέμηση της διαφθοράς και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι τα τρία θέματα που προετοιμάζει εντατικά ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών κ Γιώργος Χουλιαράκης και οι συνεργάτες τους εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup το Σάββατο.

Στην σκιά τη σύντομης αλλά έντονης προεκλογικής περιόδου που διανύουμε το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται εντατικά για την συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών.

Ο λόγος είναι κατά την συνεδρίαση θα τεθούν τα πρώτα «μεταμνημονιακά» προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρώσει η Ελλάδα ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 2 δις ευρώ που έχει προγραμματιστεί μέχρι και το τέλος του μήνα.

Το πρώτο θέμα το οποίο δείχνει να μπαίνει σε μια σειρά είναι το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Μετά την προχθεσινή συνάντηση του κ. Χουλιαράκη με τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα αποφασίστηκαν δυο πράγματα.

Η καταγραφή των κόκκινων δανείων ανά κατηγορία ώστε να προχωρήσει η εκκαθάριση τους που αποτελεί βασικό συστατικό της ανακεφαλαιαοποίησης των τραπεζών.

Το δεύτερο που αποφασίστηκε είναι η δημιουργία μιας ομάδας εργασίας από στελέχη του ΥΠΟΙΚ του ΤΧΣ και των τραπεζών που θα προτείνει στην νέα Κυβέρνηση το νομοθετικό πλαίσιο που θα πρέπει να υιοθετηθεί ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της ανακεφαλαιοποίησης.

 

Φορολογία

Το θέμα των αλλαγών στην φορολογία εισοδήματος παρότι είναι πιο πολύπλοκο αφού απαιτεί πολιτικές αποφάσεις προχωρά σε άλλη ομάδα του υπουργείου Οικονομικών αφού θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα της πρώτης αξιολόγησης όποτε και αν γίνει.

Η σκέψη είναι να είναι έτοιμα μέχρι και το τέλος του μήνα το βασικό και τα εναλλακτικά σενάρια για την ενιαία κλίμακα φορολόγησης μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και της σταδιακής αλλαγής της φορολογίας των αγροτών. Η νέα φορολογική κλίμακα θα ενσωματώνει και το ειδικό τέλος αλληλεγγύης.

Επίσης θα υπάρχει πρόβλεψη για ενιαία φορολόγηση ενοικίων αποταμιεύσεων ομολόγων και κινητών αξιών όπως τα κέρδη από μετοχές και μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Το νομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές θα πρέπει να είναι και αυτό στην τελική του μορφή μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου ώστε να συζητηθεί πριν και κατά την διάρκεια τη πρώτης αξιολόγησης πριν ψηφιστεί.

 

Μέτρα κατά της διαφθοράς

Στο μέτωπο της καταπολέμησης τη διαφθοράς το κομμάτι που αφορά το υπουργείο Οικονομικών είναι το νέο ποινολόγιο για τις υποθέσεις φορολογικών παραβάσεων και φοροδιαφυγής.

Το κομμάτι αυτό του νομοσχεδίου θα επαναπροσδιορίζεται η ποινή για κάθε υπόθεση φοροδιαφυγής ενώ αναμένεται να καταργηθούν να πρόστιμα που ισχύουν σήμερα για παραβάσεις του κώδικα φορολογικής απεικόνισης.

Στην συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνουν δύο πράγματα: Το πρώτο θα είναι η ελληνική ομάδα να είναι ενημερώσει για την έως τώρα πρόοδο της προετοιμασίας εφαρμογής των μέτρων των επομένων μηνών.

Το δεύτερο θα είναι να συμφωνηθεί σε ποιο σημείο βρίσκονται τα πράγματα μέχρι το τέλος του μήνα.

Με βάση τα ορόσημα που θα τεθούν θα κριθεί αν πρέπει η Ελλάδα να πάρει τα 2 δις ευρώ της δόσης του Σεπτεμβρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.