Quantcast
Bloomberg: Πάνω από 6 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Bloomberg: Πάνω από 6 δισ. ευρώ επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Για όλες τις δυσκολίες που η Ελλάδα έχει υποφέρει και πρέπει ακόμη να υπομείνει, υπάρχει τουλάχιστον ένα σημάδι βελτίωσης: Από τη στιγμή που η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία με τους ευρωπαίους πιστωτές της τον Ιούλιο, οι έλληνες έχουν αρχίσει να φέρνουν τα χρήματα τους πίσω στην χώρα αναφέρει το Bloomberg τη Δευτέρα μια μέρα μετά την νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές.

Ας είμαστε σαφείς αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος: Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, καθώς και τη συμφωνία που ακολούθησε, δεν απέχουν πολύ από ένα πολιτικό και οικονομικό φιάσκο. Η Ευρώπη, και ιδιαίτερα η Γερμανία, επέβαλε όρους που – αν και περιλαμβάνει ορισμένες μεταρρυθμίσεις – θα καταπνίξει την ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον και να ωθήσει την κυβέρνηση ακόμη πιο βαθιά στο χρέος, ακόμα και αν οι ηγέτες της χώρας τις υλοποιήσουν. Η Οικονομία στην Ελλάδα, η οποία είχε αρχίσει να ανακάμπτει, αναμένεται τώρα να συρρικνωθεί μέχρι το 2016.

Τούτου λεχθέντος, τα δεδομένα από την Τράπεζα της Ελλάδας δείχνουν ότι υπάρχει μια ανακούφιση μετά την συμφωνία. Κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι και τον Ιούνιο οι εκροές ανήλθαν σε περισσότερα από € 77 δισεκατομμύρια, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 40% της ετήσιας οικονομικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφού επετεύχθη η συμφωνία διάσωσης, η ροή αντιστρέφεται: περίπου 6 δις ευρώ επέστρεψαν.

Η αντιστροφή αυτή ωστόσο είναι μικρή και σίγουρα δειλή. Προσφέρει όμως ελπίδα, ότι με κάποια πολιτική βούληση – και με τη βοήθεια από την Ευρώπη με τη μορφή των απαραίτητων ελάφρυνση του χρέους – οι νικητές των εκλογών το περασμένο Σαββατοκύριακο μπορεί να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη στη χώρα τους που έχει σπαταληθεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.