Quantcast
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των σκληρών μέτρων - enikonomia.gr
share

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εφαρμογή των σκληρών μέτρων

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Ξεκινά σήμερα η προθεσμία των 40 ημερών που έχει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τα δύο απανωτά «κύματα» των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε να υλοποιήσει μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου με έπαθλο τα υπόλοιπα 3 δις ευρώ από την πρώτη δόση των 26 δις ευρώ του δανείου από τον ESM.

Τις επόμενες μέρες όλα τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να ασχοληθούν με τους εφαρμοστικούς νόμους που θα υλοποιήσουν το δεύτερο πακέτο των μέτρων (το πρώτο ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου μαζί με το μνημόνιο) που θα πρέπει να εισαχθούν προς συζήτηση το αργότερο μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας ώστε να ψηφιστούν μέχρι και τις 15 του μήνα.

Το περίφημο πια πακέτο των 48 προαπαιτούμενων τα περισσότερα από τα οποία θα είναι σχετικά τα πιο ελαφριά ξεκινούν από την φορολογία περιλαμβάνουν δράσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών και πιάνει και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Αν όλα αυτά ολοκληρωθούν ομαλά την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσει η επεξεργασία του τρίτου κύματος των μέτρων που θα είναι και τα πιο βαριά του προγράμματος.

Του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα αλλάζει συνολικά το φορολογικό περιβάλλον για το 2016 ενοποιώντας τις κλίμακες μισθωτών και συνταξιούχων αγροτών ενοποιώντας παράλληλα την φορολογία ενοικίων και κινητών αξιών.

Το σχέδιο για την εκκαθάριση των «κόκκινων δανείων» και την επιτάχυνση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην αγορά εργασίας για την οποία εκτός από την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων οι δανειστές πιέζουν για αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και την θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων.

Το σχέδιο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα αρχίσουν να ισχύουν από 1.1 2016.

Το σχέδιο για την σύσταση και λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Στο τρίτο αυτό κύμα μέτρων η Κυβέρνηση αναμένεται να θέσει σε λειτουργίας το παράλληλο πρόγραμμα όπως είπε χθες κατά την ομιλία του στην Βουλή ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από το τέλος Οκτωβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα και η ηγεσία των κλιμακίων από την ΕΕ το ΔΝΤ την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η διαμόρφωση των τελικών λύσεων για κάθε ένα από τα πιο δύσκολα θέματα τους προγράμματος θα γίνει με παρόντες του εκπροσώπους των θεσμών.

 

Κλιμάκια κατά «κύματα»

Στο μεταξύ από σήμερα θα αρχίζει να συμπληρώνεται η πολυάριθμή παρουσία των θεσμών για την προετοιμασία των μέτρων.

Οι πολυάριθμες τεχνικές ομάδες χωρίζονται σε τεχνική βοήθεια για την διαμόρφωση των μέτρων και κλιμάκια που θα ασχοληθούν με την υλοποίηση τους αποτελώντας στην ουσία τους προπομπούς της αξιολόγησης του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν ειδικές ομάδες για τα δημοσιονομικά την κοινωνική ασφάλιση την υγεία την ενέργεια τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και τις αποκρατικοποιήσεις.

Τα κλιμάκια της τεχνικής βοήθειας για το φορολογικό και την ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι εγκατεστημένα εδώ και μέρες στην Αθήνα και είναι σε επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία για τις αλλαγές που θα έρθουν.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.