Quantcast
Τα ισοδύναμα μέτρα τροχοπέδη για εκταμίευση της δόσης και αξιολόγηση - enikonomia.gr
share

Τα ισοδύναμα μέτρα τροχοπέδη για εκταμίευση της δόσης και αξιολόγηση

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Οι ελλείψεις στην πρώτη λίστα με τα προαπαιτούμενα και η συζήτηση για ισοδύναμα μέτρα μεταφέρουν την εκταμίευση των 3 δις ευρώ από την πρώτη δόση του δανείου τον Νοέμβριο και την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου τον Δεκέμβριο και κατά συνέπεια και της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους για τις αρχές του 2016.

Η αναβολή της εξέτασης του θέματος της Ελλάδας στην εβδομαδιαία συνεδρίαση της ομάδας των τεχνοκρατών της Ευρωομάδας (Euro Working Group) δείχνει ένα πράγμα ότι χρειάζεται ακόμη χρόνος και περισσότερα μέτρα για να θεωρηθεί ότι το πακέτο των προαπαιτούμενων του Οκτωβρίου έχει υλοποιηθεί.

Οι σημερινές πρώτες συναντήσεις του υπουργού οικονομικών κ Ευκλείδη Τσακαλώτου και των αναπληρωτών του κ.κ. Γιώργου Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους εκπροσώπους των δανειστών αλλά και οι συναντήσεις που θα γίνουν μέχρι την Παρασκευή θα έχουν ως στόχο να καθοριστούν το επόμενο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου.

Θέματα όπως το καθεστώς ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση η αύξηση της φορολόγησης των ενοικίων (μαζί με την φορολόγηση αυτών που δεν εισπράχθηκαν) η υλοποίηση της πρώτης και δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια ήταν μερικά από τα προαπαιτούμενα του μνημονίου τα οποία δεν υλοποιήθηκαν.

Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από την αρχή του χρόνου και η προώθηση αποκρατικοποιήσεων όπως αυτή του ΟΛΠ του ΟΛΘ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήταν θέματα που ήταν στο τραπέζι από την αρχή του χρόνου εντάχθηκαν και στο τρίτο μνημονίου αλλά δεν φαίνεται να υλοποιούνται πριν το τέλος του χρόνου.

Η χρονική ανακατανομή όλων των παραπάνω αλλά και των αλλαγών που θέλουν να κάνει η Κυβέρνηση σε ασφαλιστικό και φορολογία θα είναι το αντικείμενο της πρωινής συνάντησης του κ. Τσακαλώτου και του υπουργού επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη με το κουαρτέτο των δανειστών.

Οι κκ Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ) Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) Νικολό Τζιαμαρόλι (ΕΜΣ) και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) έρχονται προετοιμασμένοι για καθυστερήσεις και μεταχρονολογήσεις μέτρων με δεδομένο ότι θα έχουν απέναντι τους μια νέα Κυβέρνηση με θητεία περίπου 40 ημέρες αν υπολογίσουμε και τον «νεκρό χρόνο» των προγραμματικών δηλώσεων.

 

Τα αγκάθια

Εκείνο για το οποίο δεν είχαν υπολογίσει και το έμαθαν χθες το βράδυ ήταν καθυστερήσεις ακόμη και σε πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτοματοποιημένα όπως η εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Η τεράστια απόκλιση έναντι των στόχων που αντιμετωπίζει ο προϋπολογισμός θα είναι ένα από τα προβλήματα.

Ως γνωστό ,τα έσοδα υπολείπονται κατά περίπου 5 δις ευρώ έναντι του ετήσιου στόχου και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν φτάσει πλέον τα 6 δις ευρώ με αυξητική τάση παρά την καταβολή της πρώτη υπο-δόσης των 23 δις ευρώ από το νέοι δάνειο του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Αρνητικό στοιχείο είναι και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορίας κατά 1,5 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο εισπράττονται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Τούτο δε την στιγμή που από σήμερα θα αρχίσουν να αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ από όπου το δημόσιο αναμένει 2,65 δις ευρώ μέχρι και το Φεβρουάριο του 2016 ενώ σε ένα μήνα θα αναρτηθούν και τα τέλη κυκλοφορίας με αναμενόμενα έσοδα 1,1 δις ευρώ ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά την απογευματινή συνεδρίαση που θα συζητηθούν τα δημοσιονομικά ο προϋπολογισμός και η φορολογία θα ζητήσουν από τους οικονομικούς υπουργούς να ξεκαθαρίσουν την στάση του σχετικά με την λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ώστε να μπορεί να αναλάβει με επιτυχία τις αυξημένες αρμοδιότητες όπως η εποπτεία του ΣΔΟΕ.

Θα ζητήσουν επίσης τον απολογισμό των καθυστερούμενων φόρων που θα πρέπει να επιστραφούν στον ιδιωτικό τομέα αλλά και συντάξεων που εκκρεμούν όπως προέβλεπε ένα από τα μέτρα του Οκτωβρίου. Μαζί βέβαια θα ζητήσουν και το χρονοδιάγραμμα της κάλυψης αυτών των εκκρεμοτήτων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.