Quantcast
Σύμβουλοι Υπουργών με «χρυσές» αμοιβές - enikonomia.gr
share

Σύμβουλοι Υπουργών με «χρυσές» αμοιβές

δημοσιεύτηκε:

Μισθούς των 2.710 ευρώ κατά μέσο όρο «κανόνισαν» 5 υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης για 31 μετακλητούς υπαλλήλους και συμβούλους που θα προσλάβουν -αν δεν έχουν ήδη προσλάβει- στα πολιτικά τους γραφεία, με δαπάνη του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Οι αμοιβές αυτές στο σύνολό τους, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, φτάνουν στο 1.260.150 ευρώ για το διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου 2015 και όλο το 2016 και θα διατεθούν για τα πρόσωπα που τοποθετούνται στα υπουργεία που μετονομάστηκαν μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Με μια απλή σύγκριση, οι 31 μετακλητοί και σύμβουλοι θα λαμβάνουν μισθό 4,6 φορές πάνω από τα 586 ευρώ με τα οποία αμείβονται εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ενώ τα 2.710 ευρώ, έστω και αν είναι μικτές αποδοχές, είναι και υψηλότερα από τους μέσους μισθούς των περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων.

Τέτοιοι μισθοί και μάλιστα όταν τους πληρώνει ο Κρατικός Προϋπολογισμός για μία και μόνο κατηγορία υπαλλήλων, θεωρούνται όχι μόνο ένα ακριβό προνόμιο για τα δεδομένα της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας, αλλά αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης, αν σκεφτεί κανείς ότι έρχονται νέες μειώσεις συντάξεων.

Από τη μια λοιπόν βγαίνουν ξανά τα μαχαίρια για τις αποδοχές των συνταξιούχων και από την άλλη το κράτος με τη βούλα των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ θα διαθέσει 1,2 εκατ. ευρώ για τους μισθούς 31 συμβούλων στα υπουργικά γραφεία.

Τα προνόμια αυτά υπήρχαν και στο παρελθόν, πλην όμως διατηρούνται και μάλιστα σχεδόν ανέπαφα ακόμη και σήμερα. Το καθεστώς που ισχύει για όσους έχουν την τύχη να διορίζονται σε θέσεις μετακλητών και συμβούλων στα υπουργικά γραφεία είναι τέτοιο που διατηρεί τις προνομιακές αμοιβές για μια συγκεκριμένη και μόνο κάστα κρατικών υπαλλήλων.

Σύμφωνα με τις επίσημες αποφάσεις, που δημοσιεύει σήμερα ο “Ελεύθερος Τύπος”, πέντε υπουργοί και υφυπουργοί φρόντισαν να εξασφαλίσουν για τα πολιτικά τους γραφεία 31 θέσεις μετακλητών και ειδικών συμβούλων, οι οποίοι θα αμείβονται με αποδοχές που είναι μακράν των μέσων μισθών που παίρνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού αλλά και του δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις αυτές:

Στα πολιτικά γραφεία του υπουργού και του υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων συστήνονται συνολικά 12 θέσεις μετακλητών και συμβούλων.

Στο γραφείο του υπουργού Χρ. Σπίρτζη διορίζονται 7 με αμοιβή 60.766 ευρώ από 23 Σεπτεμβρίου 2015 ως το τέλος του έτους, ενώ για το 2016 η συνολική αμοιβή καθορίστηκε στα 243.060 ευρώ.

Ο μισθός των 7 συμβούλων θα είναι δηλαδή 2.893,61 ευρώ το μήνα ο καθένας.

Στο γραφείο του υφυπουργού Π. Σγουρίδη διορίζονται 5 σύμβουλοι με συνολική αμοιβή 52.039 από 23/9 μέχρι 31/12/2015 και 176.044 ευρώ για το 2016. Μέσος μισθός δηλαδή (μικτά) 2.934 ευρώ το μήνα έκαστος.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.